Köszönjük a BUDAPEST BANK támogatását!

 

Tájékoztató a KöMaL-CD-ről

 

Felhívjuk a figyelmet, hogy Archívumunk teljes egészében tartalmazza a CD-t!

A CD újabb gépek környezetében nem működik. Win7 alá a következő módon lehet feltenni:

1. a CD behelyezését követően minden segédprogramot és végül magát a CD-t telepíteni kell egyesével, mindig rendszergazdai jogosultságokkal.

2. a CD-n található programs könyvtáron belül található j2re-1_4_0_02-windows-i586-i.exe állományra jobb gombbal kattintás és "Futtatás rendszergazdaként", majd a telepítőt az alapértelmezett beállításokkal értelemszerűen végigcsinálni.

3. a CD-n található programs könyvtáron belül található mit-mathml-fonts-1.0-fc1.msi állományra jobb gombbal kattintás és "Telepítés", majd a telepítőt az alapértelmezett beállításokkal értelemszerűen végigcsinálni.

4. a CD-n található programs könyvtáron belül található mozilla-1.7.8.hu.win32.installer.exe állományra jobb gombbal kattintás és "Futtatás rendszergazdaként", majd a telepítőt az alapértelmezett beállításokkal értelemszerűen végigcsinálni.

5. végül a CD gyökérkönyvtárában található install.exe állományra jobb gombbal kattintás és "Futtatás rendszergazdaként", és kiválasztani a számítógépen a megfelelő célkönyvtárat, ahová a telepítő dolgozzon. Ezt a könyvtárat érdemes megjegyezni, mert amikor a telepítés készen van, a Windows Intézőben oda navigálva meg lehet találni a start.exe állományt. Ezt jobb gomb, "Futtatás rendszergazdaként" módon el lehet indítani, és az archívumot elérő böngészőablak megnyílik.

Ha valaki mégis szeretné a CD-t:

Az "Irány a Nobel-díj KöMaL 1994-2003" CD ára: 2000 Ft, kapható a KöMaL szerkesztőségében. Külföldi megrendelőinknek, és azoknak, akik külön csak a CD-t szeretnék postán megkapni, további postaköltséget számolunk fel.

A KöMaL első 100 évét 1893-1993-ig az 1994-ben elkészített dupla CD foglalta össze, 2000 és 2006 között pedig az Oktatási Minisztérium honlapján, a http://www.sulinet.hu/komal címen, az 1999 decemberéig elkészített archívumban keresgélhettünk (sajnos ez a lehetőség azóta megszűnt). A feladatokra és cikkekre különféle jellemzőik alapján lehetett keresni a korábbi CD-n és az interneten is, de a folyóirat valódi digitalizálása (több százezer oldal) nem valósult meg, mivel korábban csak az eredeti oldalak szkennelt képei voltak elérhetők. Aki saját CD-t szeretne írni, amelyen az 1893-1993 között megjelent KöMaL oldalak szkennelt képeit megnézheti, innen töltheti le TIFF Group4-es vagy PNG formátumban. (Zip archívum, 2.2 GB).

Nagy örömünkre szolgál, hogy az 1994 utáni 10 év matematika, fizika és informatika anyagát immár teljesen elektronikus formátumban tálalhatjuk. Az új, digitalizált KöMaL CD egy, az Internet Explorerhez hasonlóan működő böngésző, a Mozilla segítségével teljesen kereshető.

A Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok 10 évét feldolgozó CD különleges lehetőséget ad a matematika, fizika és számítástechnika tehetséggondozásra: tanulók, szülők és tanárok egyformán hasznát vehetik. A tartalom többféle szempont szerint kereshető és a kiválogatott feladatokból vagy cikkekből saját feladatlapot lehet szerkeszteni.

Az adatbázis nemcsak az 1994-2003 éveket tartalmazza: mindenki megtalálható benne, akinek a neve vagy fényképe diákként 1893 óta 2003-ig a folyóiratban megjelent, köztük hazánk számos híres tudósa, ma ismert személyisége. A lap 2003-ig megjelent összes számának tartalomjegyzéke és összes feladatának témája, cikkének címe is rajta van a CD-n. A KöMaL archívuma ma még igazi kiaknázatlan kincseket rejt a tudománytörténet iránt érdeklődőknek, és olyanoknak, akik "nem középiskolás fokon" kívánnak tanítani vagy tanulni.

A CD angol és magyar nyelven is használható, de az angol és a magyar adatbázist más sorrendben kezdtük feltölteni, így előfordulhat olyan példa (mondjuk az 1970-es években), amelynek szövege csak angolul látható, míg a legtöbb megoldás és cikk (az 1994-2003-as időszakban ) csak magyarul olvasható. Ezért néha érdemes mindkét nyelven megkeresni egy adott cikket vagy feladatot.