KöMaL - Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Belépés
Regisztráció
 English
Információ
A lap
Pontverseny
Cikkek
Hírek
Fórum
Cikklista
Trükkös

Rendelje meg a KöMaL-t!

VersenyVizsga portál

Kísérletek.hu

Matematika oktatási portál

Plazmahíd - mágnespilléreken

A Nap anyagát igen forró, majdnem teljesen ionizált gáz (plazma) alkotja. A plazma mozgása, viselkedése igen bonyolult, összetett jelenség. Törvényszerűségeit a klasszikus fizika két nagy fejezete, a hidrodinamika és az elektrodinamika ,,összeházasításából'' született magnetohidrodinamika (MHD) csatolt, nemlineáris, parciális differenciálegyenletei segítségével próbálják leírni a fizikusok.

A fényképen egy hatalmas napkitörés, magasan a Nap felszíne fölé emelkedő ,,plazmahíd'' látható, amelyet a mágneses mező által a gyorsan mozgó töltött részecskékre kifejtett erő stabilizál, tart viszonylag hosszú ideig (néha hónapokig) egyensúlyban. (A méretek érzékeltetésére a képen még a Földet is feltüntették.)

A plazmaáramlások tanulmányozása, azok törvényeinek jobb megértése segíthet bennünket a ,,napszél'' hatásaira is érzékeny földi időjárás pontosabb előrejelzésében, hosszabb távon pedig elvezethet az emberiség energiagondjainak megoldásával kecsegtető fúziós erőmű megalkotásához.

G. P.

Támogatóink:   Ericsson   Cognex   Emberi Erőforrás Támogatáskezelő   Emberi Erőforrások Minisztériuma   Nemzeti Tehetség Program    
MTA Energiatudományi Kutatóközpont   MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont     Nemzeti
Kulturális Alap   ELTE   Morgan Stanley