Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Fórum: Milyen legyen az új Ki miben tudós?

Szeretnél hozzászólni? Jelentkezz be.
[3] Bátki Zsolt2014-12-29 01:37:18

Egyetértve avval, hogy sajnos egyre primitívebb szintű 'vetélkedőket' látunk. pl. valóságsók,edd meg babám, amit főztem (Hal a tortán,Vacsoracsata) Tátika só (X-faktor)stb.

De a mostani 'Virtuózok' és korábban a 'Felszállott a páva' igazán népszerű volt, legalábbis a környezetemben.

Lenne igény, akár matematikai versenyre is a TV-ben. Zenei műveltségi vetélkedőre. Persze még fizika, biológia, történelem...

Az MTV1,2,Duna feladata ez.

Sokan néznék.

[2] lorantfy2014-11-30 20:37:35

Kedves Sándor! Sajnálom, hogy tanárként ezt kell mondanom, de egy matematika verseny a mai Magyarországon a televízióban eleve bukásra van ítélve! Az első ellentmondás az, hogy azt a feladatot, amin a versenyzőknek valamit is gondolkodnia kellene, a nézők 95 százaléka nem érti meg. Maga a párbaj jellegű szereplés szerintem nem köti le a nézőket, főleg ha olyan valamiről folyik, amit nem értenek, nem szeretnek, sokan kifejezetten utálnak. Azt, hogy 100 Ft-nak ötven a fele, azt legtöbben csak azért tudják, mert benne van a nótában, de 170-nek a felét kiszámítani az már csak számológéppel megy ám! Ismerem a régi "Ki miben tudós?" matematika versenyek példáit. Azokhoz hasonló példák szóba sem jöhetnek! Semmilyen elvontabb matematikai fogalom. Marad az a típusú példa, hogy Mari néni kivitt a piacra egy kosár tojást, az első vevő megvette a harmadát, a második a maradék harmadát... maradt 1 tojás. Ezt is az elején el kellene magyarázni a műsorvezetőnek megoldással együtt, aztán jönne elő a két jelölt és ők is megoldanák... Szerintem még erre is nehéz lenne műsorvezetőt találni. Ön szerint ki nézné meg ezt a versenyt? A matematika tanárok megnéznék, de az aktívak nem érnek rá. Talán a nyugdíjas matektanárok. A matematika sajnos sohasem lesz népszerű! Ezt a pénzt és energiát inkább fiatal tehetségekre kellene fordítani!

[1] fuxs2014-11-05 20:37:29

Egy évvel ezelőtt csak egy ábrándos gondolat volt a Ki miben tudós vetélkedő életre keltése. Most szerencsés a csillagok állása, jók az esélyei annak, hogy megújulva, újra megrendezzük ezt a vetélkedőt.

Milyen legyen ez a vetélkedő? Milyen vetélkedőt szeretnétek? Segítsetek ennek a megtervezésében.

Ma már a tévés döntőnek nem az a hatása, mint 40 évvel ezelőtt. Hogyan használjuk az internetet?

Legyen népszerű a vetélkedő.

Sokféle kérdés felmerül. Mi a célunk? Milyen hatást szeretnénk elérni? Milyen legyen az első forduló? Milyenek legyenek a következő fordulók?

Bővében vagyunk a matematikaversenyeknek. Nem egy új versenyt kell elindítani, hanem egy másféle vetélkedőt. Amely például megmutatja a széles nyilvánosságnak, hogy a matematika élő, érdekes, szerethető.

Ez a vetélkedő abban (abban is) különbözik a szokásos matematikaversenyektől, hogy a középdöntő, döntő fordulóiban két versenyző mérkőzik meg egymással. Párbajoznak.

Legutóbb 1985-ben rendezték meg a Ki miben tudóst, tehát sokak előtt ismeretlen ez a legendás vetélkedő. Az 1966-os döntőn Pósa Lajos és Lovász László vetélkedett. Lovász nyerte a versenyt. A fél ország a tévé előtt ült, másnap erről beszéltek az emberek.

Megrendezték a vetélkedőt más tárgyakból is: fizika, történelem, biológia, földrajz, kémia, irodalom.

A régi vetélkedőkről élménybeszámolók:

A csanna.blogon: A folytonosság ereje, interjú Lovász Lászlóval.

http://www.termeszetvilaga.hu/szamok/tv2013/tv1312/diak.pdf

http://www.typotex.hu/review/233/273/kombinatorika