Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Fórum: Matematika és Nyelvészet

  [1]    [2]    [3]    [4]    [5]    [6]    [7]    [8]    [9]    [10]    [11]    [12]    [13]    [14]    [15]    [16]    [17]    [18]    [19]    [20]  

Szeretnél hozzászólni? Jelentkezz be.
[117] Hajba Károly2005-08-22 00:59:59

Kedves Yegreg!

A nyelv nem logikus, ráadásul megegyezéses. Ha felvetném, hogy ezentúl a 'matematikát' nevezzük bakfitytannak és ezt mindenki elfogadja, akkor ezután a KöBaL-ra irogatnánk. Így nemcsak a költőnek, hanem neked is jogod van újítani, mint ahogy a szlengben napi szintű 'nyelvújítás' történik. (Lásd a zánkai topikot). Más dolog, hogy mi kerül a köz által elfogadottá, mi lesz a sztenderd vagy irodalmi nyelv része.

Másrészről a tájnyelvi változatok párhuzamosan élnek egy nyelvben ugyanarra a szóra (lexéma) vagy nyelvtani dologra (szintaxis). Sőt korábban ez a sokszinűség jellemzőbb volt, mint ma. Karoli Gáspár, Tinódi Lantos vagy Balassi idején még nem létezett egységes irodalmi nyelv, mégis mind részei az egyetemes magyar irodalomnak. S egy idevágó érdekesség, a matematikai szakszavak jó része alig száz éve tisztult le a ma is használt formájára

Így a tárgyi 'özönöl' szó ellen semmi nyelvi aggály nincs, nyelvtani szempontból nem helytelen, helytelen lenne az 'özönlök' alak a rossz számbeli egyeztetés miatt. De abban igazad van, hogy nagy valószínűséggel a rím kedvéért került ez az alak ide. Ráadásul a te általad várt 'özönlik' eredetileg 'özön(ö)lik' volt, s a 3-nyíltszótagú szabály miatt esik ki az 'ö' betű.

HK

Előzmény: [115] Yegreg, 2005-08-18 14:23:15
[116] lorytibi2005-08-20 11:47:00

Felesleges most vitatkoznom Yegreggel, mert tudom, hogy jól összevesznénk. Inkább vonjuk le a tanulságot. Sirpinek nehéz dolga volt. Lehetett volna az a szabály, hogy csak az a szó érvényes, amit a Google megtalál. Ez nem a legjobb, de legalább mindenki egyformán ellenőrizhette volna a kitalált szavakat. Onogur játékának is lassan vége, remélem ott is lesznek ilyen lelkes résztvevők

[115] Yegreg2005-08-18 14:23:15

Ez jó... Ezzel az erővel egy nagy adag nyelvtanilag helytelen szó bekerülhetne... Azért hogy hangzana már így: A Nyár heves s a kasza egyenes. Hé, nagyurak: sok rossz, fehér ököl. Mi lesz, hogyha Dózsa György kósza népe Rettenetes, nagy dühvel özönlik.

Két magyarázat lehet erre:

1, akkor ez volt a nyelvtanilag elfogadott alak Ha ezt engedélyezzük a versenyben, akkor a

"Látjátuk feleim szümthükkel, mik vogymuk: isa, pur es homou vogymuk. Menyi milosztben terümtevé elevé miü isemüköt, Ádámut, es odutta volá neki paradicsumut hazoá. Es mend paradicsumben volou gyimilcsektűl munda neki élnie. Heon tilutoá űtígy fá gyimilcsétűl. Gye mundoá neki méret nüm eneik: isa, ki nopun emdül oz gyimilcsűl halánek haláláal hosz. Hadlavá holtát terümtevé istentűl, gye feledevé. Engedé ürdüng intetűinek, es evék oz tilvut gyimiltűl. Es oz gyimilben halálut evék. Es oz gyimilcsnek úl keseröü volá vize, hugy turkokat migé szokosztja volá. Nüm heon mogánek, gye mend ű fojánek halálut evék."

bármelük szavót hasznólhatmuk. Planeh, hugy éz nüm oz randós írhasmud volá, hanum hüvjmuk mongymuk fonetikusnak.

2, költői szabadság, így rímelt ez pedig egyértelműen kizárandó, azt hiszem...

Üdv:

Yegreg

[114] Hajba Károly2005-08-18 00:31:13

Üdv Tibi!

Két dologban igazd van: 'csüccs' felszólító mód, 'kukk' indulatszó. A többi belefér. Az én kreálmányom a 'főkőőr' az aquinkumi vagy szfehérvári romkertek múzeumőreinek főnöke vagy vezető őre.

iciri kisegér; kekk alak;

HK

Előzmény: [112] lorytibi, 2005-08-17 11:28:30
[113] Hajba Károly2005-08-17 23:44:23

Üdv!

Valóban mindenki ügyes volt, de három külön gratula tőlem is:

Lorytibi - a legtöbb pontszámért; ZZZ - a legsűrűbb szavakért; és hát a főszervezőnek Sirpinek (ezért is meg azért is :o)

Az alábbi citátum igazolja, hogy mennyire nehéz volt dönteni. Mint ahogy Archimédesz sem talált egy fix pontot a világban, hogy kiforgassa helyéből a földet, ugyanúgy Sirpinek sem volt egy fix irányadó elv, mely segített volna a döntésben:

---

Én is utánaérdeklődtem az elképzelhető-erőltetett esetek határának Index - Filosz - Magyarulez - Magyarulez plenáris - [4019] http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9004879 Kérdés: Üdv!

Egy elvi kérdésem lenne, talán léztezik rá használható leírás.

Azon szóösszetételek vagy képzett szavak körében, melyek nyelvtanilag elképzelhetők, de nem használtak, hol lehet a határ a (reális) elképzelhető ill. (irreális) erőltetett változatok között?

Lehetséges-e erre valamiféle szabályt kialakítani?

O.

Egyetlen beérkező válasz (Kis Ádám): Kedves Onogur!

A Word szövegszerkesztő, illetve ezen belül a helyesírás-ellenőrző oktatása során rendszerszeresen beleakadok ebbe a szóba 'ménű'. (A szövegben menű van, melyre a program logikusan 3 javaslatot ad: menü, ménű és men-. Ezt használom annak szemléltetésére is, hogy a program csak formális jegyek alapján javasol. Egy tő+egy képző mindig összekapcsolódhat, még akkor is, ha gyakorlatilag nincs használatban az adott konfiguráció. És ahogy a ménű alakkal lehetséges mondatot alkotni, mégha erőltetve is, ez valószínűleg bizonyos korlátozásokkal általánosítható.

Más. Nyelvünkben minden két névszó (önálló fogalmi jelentéssel rendelkező szó?) alkothat összetételt.

Azt hiszem, az irreális és erőltetett változatok elhatárolására nemhogy nincs szabály, de nem is lehet, mert a realitás és az erőltetettség idő- és környezetfüggő kritériumok.

Negatív példát mondok. Egykoron foglalkoztam a számítástechnikai terminológia magyarításával. Az egyik sarkalatos probléma persze a file volt. Gondot okozott, hogy minden analógiás vagy tükörfordító kísérlet lényegesen hosszabb szót eredményezett. Valakiben felötlött, hogy alkalmazzuk a németek ötletét (Datei), és képezzünk szót az adatból. A német mintájára a -sÁg képző adótott --> adatság. Azt hiszem, nem kell külön mondanom, hogy a javaslat nem ment át. Hiszen a -sÁg képzőnek ez a gyűjtőnevet eredményező változata ma már nemigen produktív. A nemigen az annak szól, hogy viszont a könyvkiadók egyesületében a 80-as években előszeretetettel használták a kiadóság szót a szakmai közeg egészére vonatkoztatva, amelyet mindenki megértett, különleges ízt érezve benne.

Kis Ádám

---

A válaszoló működteti azt a kiadót, mely megjelentette a "Számítógéppel emberi nyelven" című kiadványt is.

HK

Előzmény: [110] Sirpi, 2005-08-16 16:41:46
[112] lorytibi2005-08-17 11:28:30

Ady Endre - Dózsa György unokája c. versében van:

"Mi lesz, hogyha Dózsa György kósza népe Rettenetes, nagy dühvel özönöl?"

Gratulálok a következő szavakhoz, nekem ezek sajnos nem jutottak eszembe:

arara, bőgőző, fennen, horror, innen, idilli, klikk, lilul, mammom, odolos, örökös, szőlőtő

Amire én is gondoltam, de nem írtam be, mert szerintem gond van vele:

fapuff : képhibás! A puff kis kerek, puha ülőalkalmatosság, nem készülhet csak fából.

iciri : szerintem az iciri-piciri ikerszóban együtt jó, külön nem használják.

csüccs: csücsülj le, ülj le! felszólitó módnak gondoltam.

jakujj, uhuujj: minden ujj-hoz kapcsolódó összetételt megnéztem. Ezek nyilván léteznek, de nem használják így, nem adta ki a Google. A "majomujj" a legrövidebb amit megtalál.

kukk : jajj, huhh -szerűnek gondoltam.

Szerintem határesetek: gallymáglya, pappipa, xeroxfixáló, tyúkpetty, főkőőr, dudadal...

Nem tudom mit jelent: kekk

Nagyon élveztem a játékot! Köszönet Sirpinek és gratulálok az I. Magyar Nyílt Tantrixbajnokságon elért 2. helyezéshez!

Előzmény: [111] Yegreg, 2005-08-16 22:53:16
[111] Yegreg2005-08-16 22:53:16

Mi az, hogy özönöl? Az nem özönlik lenne? Üdv:

Yegreg

[110] Sirpi2005-08-16 16:41:46

Elnézést mindenkitől, de a múlt héten nem volt erre időm, hétvégén pedig nem ment a fórum. Na, most beírom az összes szót, amit kaptam, zárójelben azok, amik esetleg sanszosak, de nem azokra adtam a pontot. A neveket az első lista beérkezési sorrendje alapján állítottam össze.

SchZol (392 pont, 33 szó):

akarat / sáskajárás / bababál / cucc / csecsebecse / haddelhadd / - / - / fekete / félreértés / felpüffed / guggol / gyógyszergyár / uhuhuhogás / bikini / zsírhígító / majomujj / kakukk / elalél / - / mamma / nincsen / (nyanyanyál) / ortodox / sószóró / dörömböl / szőlőtő / pipakupak / - / korrektor / susogás / szusszan / tett / - / luxusautó / - / - / (műgyűrű) / világvevő / - / - / gyógynövény / zizzen / -

NadorP (472 pont, 38 szó):

arara / átázás / bababőr / cucc / csacsacsa / dárdadobó / - / - / eleve / tévézés / fűzfafaj / gágog / gyógyágy / hetedhéthatár / icipici / vízisídíj / járőrhajóraj / klikk / lilul / - / imamalom / fennen / könyvnyeremény / toporog / sószóró / örökös / szőlőtő / papírlap / - / rávarr / sísisak / szisszen / tett / fityfiritty / furunkulus / nyúlhúskúra / ürüsült / gyűrűfű / távvevő / - / - / gyógyágy / zizzen / rozszsizsik

Csaba (368 pont, 32 szó):

akarat / álcázás / bababolt / cuccc / csecsebecse / dodekaéder / - / - / fekete / égéstér / férfifej / gágog / gyerekgyógyász / hatszázhatvanhat / idilli / vízízesítés / - / kakukk / mellélép / - / gumimembrán / honnan / nyolcszáznyolcvannyolc / orvosol / - / örökös / szőlőtő / papírpép / - / rekorder / sertéshús / összeszed / oltott / - / tumultus / - / - / sűrűfésű / vívóverseny / - / - / gyöngytyúk / hozzáfűz / -

Onogur (488 pont, 38 szó):

almafa / átázás / bababú / cucc / csüccsen / dadadal / - / - / eleve / térmérés / felröffen / gágog / gyógyágy / huhhant / kiiszik / kínrímíró / éjjeljött / kukkant / elillan / - / műmama / onnan / nyanyanyűg (anyanyúlnyak) / ostoros / óborkóstoló / özönös / főkőőr / péppúp / - / ráberreg / sássor / szisszen / tettet / tyúkpötty / furunkulus / húszhúrú / ürürüh / fűgyűrű / vívóvas / - / - / gyógyágy / zizzen / zsizsikzsír

Zzz (520 pont, 39 szó):

arara / átázás / babbáb / cucc / csüccs (csőcsúcs) / dudadal (dédadó, dadaadó) / (edzőmadzagedző) / (nindzsadzsemdzsúz) / eleve / léérés / fapuff / guggol / gyógyágy / hazahozhat (hóhérhaj, halhahota) / iciri / kínrímíró / jakujj / kekk (kukk) / leáll / súlysüllyedés (molybolylyuk, lyukzsöllye, zsöllyelyuk) / mammon (műmím) / innen / nyílkönnyű (nyúlkönny, nyanyanyál, nyanyakönny) / odolos / sószóró (lólógó, óóvó) / örökös / bőgőző / pappipa / (qqriq :-) ) / horror / sásos / szisszen / tett / tyúkpötty / uhuujj / búcsúút / ürüfül / fűgyűrű (fűsűrű) / várvívó / (www) / (exxerox) / gyógyágy / zizzen (ziziz) / zsorzsettzsák (zsebzsuzsu, zsúrzsuzsu)

Lorytibi (522 pont, 41 szó):

almafa / átázás / biobab / cucc / csőcsúcs / nádduda / - / dzsindzsadzsungel / eleve / érvérzés / férfifő / gágog / gyógyágy / hóhérház / bikini / hígítóvíz / járóujj / kakukk / leáll / gallymáglya / műmama / ónkanna / fénykönnyű / robotol / pólózó / özönöl / gőzfőző / pótpapa / rávarr / sásos / szusszan / tett / pintyfütty / luxusáru / búcsúút / ürüfül (ürüsült) / fűgyűrű / vérvevő / - / xeroxfixáló (luxustaxiexport) / gyógyágy / zizzen / rizszsizsik

Hát ennyi lenne. Nyugodtan hozzá lehet szólni a szavakhoz. Az eredményeket látva mindamellett én úgy érzem, hogy minden próbálkozó megérdemli az *riá* *iro* *öttyö*-t (csak hogy ne legyen reklám), mindenkivel szívesen leegyeztetem, hogy hol veheti át a nyereményt :-)

Várom a véleményeket a szavakról.

Sirpi

[109] Sirpi2005-08-10 09:34:04

Na, ha minden jól megy, ma délután lesz egy kis időm, hogy beírjam a szavakat. Bocs a várakozásért.

Előzmény: [108] Sirpi, 2005-08-05 23:38:49
[108] Sirpi2005-08-05 23:38:49

Ezt mindenképp meg fogom csinálni, de sajnos ezt a hétvégémet az I. Magyar Nyílt Tantrixbajnokság teljesen leköti, szóval legkorábban vasárnap este tudok ezzel foglalkozni, remélem, megértitek.

Előzmény: [107] Yegreg, 2005-08-05 23:10:06
[107] Yegreg2005-08-05 23:10:06

A játék végeztével, mintegy okulásképp mindenki számára, kitehetnéd minden betűből a legrövidebb beérkezett választ, hogy lehessen a homlokra csapni, hogy "úúú, tényleg...", perszre, csak annak, aki játszott. Aki meg nem játszott az meg láthatja, hogy milyen kreativitást igényel a játék. Esetleg az eddig játékon kívüliek beírhatják egy-egy rövidebb szavukat, ami eszükbe jutott. Üdv

Yegreg

[106] Sirpi2005-08-05 11:39:28

Az állás fél órával a határidő vége előtt:

Lorytibi 522/41

Zzz 520/39

Onogur 488/38

NadorP 472/38

SchZol 392/33

Csaba 368/32

Ez nem a végeredmény akkor sem, ha már nem érkezik több kísérlet, mert a legtöbbeknél van néhány nem elfogadott szó is, ami növelheti esetleg a pontszámot (vagy fordítva, kizártok 1-2 szót, amit elfogadtam). Ezeknek a kétes szavaknak a létjogosultságát szeretném, ha közösen vitatnánk majd meg, mert jelenleg 2 pont az élen a különbség, és túl nagy teher lenne, ha csak rajtam múlna, hogy ez maradna-e a végeredmény. Bár ilyen szoros állás mellett azt hiszem, mindkét játékosnak áll a túrórudi-felajánlásom :-) Igazából a verseny elején már elég hamar rájöttem, hogy folyamatosan nagyon képlékeny talajon járok, amikor ítélkezni kell, sok szóról ugyanis nem egyszerű eldönteni, hogy a választóvonal melyik oldalára essen, és jelen esetben nincs egy egyértelmű definíciónk, ami segítene a döntésben.

Végezetül köszönöm mindenkinek, aki részt vett a játékban! Sirpi

Előzmény: [105] Sirpi, 2005-08-03 11:23:27
[105] Sirpi2005-08-03 11:23:27

Némi változás az élen:

Lorytibi 507/40

Onogur 488/38

NadorP 472/38

Zzz 467/34

SchZol 392/33

Csaba 368/32

Előzmény: [104] Sirpi, 2005-08-01 15:16:23
[104] Sirpi2005-08-01 15:16:23

Még függőben van egy két csatám szavak miatt, de az itt látható pontszámok már biztosak, ennél mindenkinek csak több lehet:

Onogur 488/38

NadorP 472/38

Zzz 467/34

Lorytibi 450/38

SchZol 392/33

Csaba 368/32

Még van pár nap, lehet javítani!

Sirpi

Előzmény: [103] Sirpi, 2005-07-28 14:31:43
[103] Sirpi2005-07-28 14:31:43

Most a hajrában már aktívan fogok reagálni az új szavakra, és a határidőt aug. 5., 12 óráig meghosszabbítom. Addig még írhattok szavakat.

Üdv, Sirpi

Előzmény: [102] Sirpi, 2005-07-25 20:36:06
[102] Sirpi2005-07-25 20:36:06

Na, íme a pillanatnyi állás (reggel írok mindenkinek, hogy melyik szavát miért nem fogadtam el. Most azért nem, mert itthonról lassú a netem). Remélem, most nem néztem el úgy, mint a múlt héten. Szóval:

NadorP 472/38

Onogur 457/36

SchZol 392/33

Csaba 368/32

Zzz 339/24

Lorytibi 162/14

Egyelőre ennyi, reggel újra jelentkezem.

[101] Sirpi2005-07-25 09:06:24

Bocs, hogy kicsit hanyagoltalak benneteket, ma délután mindenképp rakok fel új eredménylistát.

[100] Atosz2005-07-21 14:06:39

Szia Onogur!

Küldtem egy emilt néhány szóval!

Minden jót, Atosz!

[99] Hajba Károly2005-07-21 09:15:23

Üdv!

A kiírtam pályázatra is megérkezett az első versenymű. Beküldője Lorytibi, kinek ezúton is köszönöm. Remélem mást is inspirál, habár még van rá idő.

[98] Sirpi2005-07-21 08:55:25

Ide ne írd be, mert megharagszom :-) Küldd el nekem inkább, vagy várj aug. 1-ig.

Előzmény: [97] Yegreg, 2005-07-21 00:25:52
[97] Yegreg2005-07-21 00:25:52

Mennyire komoly a Sirpi-féle játék? Megharagszotok, ha beírok egy a dzs-set? Mert a játékba komolyabban nem szeretnék bekapcsolódni, azt hiszem. Persze ez a szó erőszes összetett, lehet, hogy Sirpi kritériumainak nem felelne meg, sőt inkább elég valószínűnek tartom. Üdv:

Yegreg

[96] Hajba Károly2005-07-20 18:03:42

Üdv Tibi!

Örölök, hogy van valaki, ki gondolkodik rajta. A GY 2 karakter, a G-t önállóan is felhasználhatod, sőt LY-t alkalmazhatsz.

Előzmény: [95] lorytibi, 2005-07-20 16:53:44
[95] lorytibi2005-07-20 16:53:44

Onogurtól kérdezném, hogy a GYERMEKLÁNCFŰ-ben a "GY" az 1 karakter, vagy külön egy "G" és egy "Y"?

[94] Hajba Károly2005-07-18 16:56:19

Na a helyesírási hibát senki nem vette észre, ez érdektelenségre vall. :o(

A mintapélda helyesen: BETŰ = BE TE TŰ EB BETŰ

Azaz a rövid és hosszú ékezetek különbözőek és a betű ragozása nem szabályos szó.

Továbbá jöhetnek Word-ös formátumban, de minden szó új sorban legyen.

HK.

Előzmény: [91] Hajba Károly, 2005-07-15 22:15:00
[93] Sirpi2005-07-17 19:26:43

Na, átrágtam magam a szavakon. Az eddig elfogadottak alapján ez az állás (mindjárt írok azoknak, akik nem tudnak róla, hogy van nem elfogadott szavuk, de ilyen nincs túl sok):

1. Onogur 445 (35 szó)

2. NadorP 430 (33)

3. Csaba 358 (30)

4. SchZol 342 (30)

Hajrá tovább!

Előzmény: [90] Sirpi, 2005-07-14 18:24:31

  [1]    [2]    [3]    [4]    [5]    [6]    [7]    [8]    [9]    [10]    [11]    [12]    [13]    [14]    [15]    [16]    [17]    [18]    [19]    [20]