Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

ERICSSON-DÍJ 2003         

Az Ericsson cég magyarországi Kutatás-Fejlesztési Igazgatósága által alapított díjat általános és középiskolai fizika- és matematikatanárok nyerhetik el, az évente kiírt pályázat szerint. A díj alapításának célja, hogy támogassa és erősítse a magyarországi matematikai és természettudományos alapképzés világviszonylatban is kiemelkedő színvonalát, igényességét. Ennek köszönhető ugyanis, hogy a hazai műszaki és természettudományi diplomával rendelkezők tudása megfelelő szellemi értéket képvisel az igényes hazai és külföldi befektetők előtt és vonzóvá teszi Magyarország bekapcsolását a távközlés és egyéb csúcstechnológiák nemzetközi kutatási fejlesztési láncába.

Jelentés a 2003. évi Ericsson-díjazottakról

Az Ericsson Magyarország Kft 2003-ban az "ERICSSON a matematika és fizika tehetségeinek gondozásáért" díjat általános- vagy középiskolában tanító 2 matematika- és 2 fizikatanár, valamint az "ERICSSON a matematika és fizika népszerűsítéséért" díjat 4 matematika-, és 4 fizikatanár részére adományozta.. A díjak összege mindkét kategóriában 200 000 Ft.

A díjazottakat a pályázatra beérkezett javaslatok alapján a Bolyai János Matematikai Társulat és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat bizottságai választották ki 2003. szeptember 5-i ill. 2003. augusztus 28-i ülésükön, és a MATFUND Középiskolai Matematikai és Fizikai Alapítvány kuratóriuma hagyta jóvá 2003. szeptember 16-án.

A bizottságok tagjai a következők voltak:

    az Eötvös Társulattól: dr. Molnár Miklós elnök (a Szegedi Tudományegyetem egyetemi docense), dr. Berkes József (a Pécsi Tudományegyetem egyetemi adjunktusa), Kotormán Mihály (a Debreceni Tudományegyetem Kossuth Lajos Gyakorló Általános Iskola tanára), Sebestyén Zoltán (a pécsi Testvérvárosok Téri Általános Iskola tanára), Nagy Márton (a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium nyugdíjas tanára), Krassói Kornélia (a budapesti Jedlik Ányos Gimnázium tanára), és dr. Szegedi Ervin (a Debreceni Egyetem Gyakorló Gimnáziumának szakvezető tanára);

    a Bolyai Társulattól: Pálmay Lóránt elnök (a Fővárosi Pedagógiai Intézet nyugalmazott vezető szaktanácsadója), dr. Pintér Klára (a Szegedi Tudományegyetem Tanárképző Főiskolájának adjunktusa), Nádasi Márta (a miskolci Fazekas utcai Általános Iskola tanára), dr. Pogáts Ferenc (az ELTE Tanárképző Főiskolai Kar docense), dr. Róka Sándor (a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskola docense), Deli Lajos (a hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium tanára) és dr. Katz Sándor (a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium tanára).

A MATFUND Alapítvány kuratóriumának tagjai:

    dr. Katona Gyula elnök (akadémikus, a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet igazgatója), dr. Benczúr András (az ELTE tanszékvezető egyetemi tanára), dr. Nagy Dénes Lajos (egyetemi tanár, a KFKI RMKI tudományos főosztályvezetője), Oláh Vera (matematikus szerkesztő, az alapítvány képviselője), dr. Tichy Géza (az ELTE tanszékvezető egyetemi tanára).

Fizikából 13, matematikából 11 tanárra tettek javaslatot kollégák, szakmai szervezetek, tanítványok. Két olyan tanár is volt, akiket mindkét tárgyból díjazásra ajánlottak. Az ajánlók a középiskolás tanítványoktól akadémikusokig összesen több mint nyolcvanan voltak. A MATFUND kuratóriuma az indoklások alapján egyhangúlag elfogadta a bizottságok javaslatát. Azok neve, akik idén nem kapták meg a díjat, a bizottságok pótlistájára került. Kérjük ajánlóikat, jövőre ismét nyújtsanak be pályázatot, érdemes!

Az "ERICSSON a matematika és fizika tehetségeinek gondozásáért" 2003. évi díját matematikából

    Pótáné Márton Mária, az egri Neumann János Szakközépiskola és Gimnázium tanára és

    Zábrádiné Schmierer Emília, a győri Révai Miklós Gimnázium tanára kapta.

    Az "ERICSSON a matematika és fizika tehetségeinek gondozásáért" 2003. évi díját fizikából

    Alapiné Ecseri Éva, a budapesti Puskás Tivadar Távközlési Technikum tanára és

    Pesti Gyula, a szekszárdi Garay János Gimnázium tanára kapta.

Az "ERICSSON a matematika és fizika népszerűsítéséért" 2003. évi díját matematikából

    Bereczkiné Székely Erzsébet, a pécsi Leőwey Klára Gimnázium tanára,

    Brenyó Mihályné, a kecskeméti Mátyás Király Általános Iskola tanára,

    Hegyi Györgyné, a budapesti ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskolájának tanára és

    Lajos Józsefné, a budapesti Móricz Zsigmond Gimnázium tanára kapta.

Az "ERICSSON a matematika és fizika népszerűsítéséért" 2003. évi díját fizikából

    Mester András, a Diósgyőri Gimnázium tanára,

    Juhász Nándor, a szegedi Rókusi Általános Iskola tanára,

    Kobzos Ferenc, a dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium tanára és

    Jaloveczki József, a bajai Szent László Általános Művelődési Központ Iskolájának tanára kapta.

Oláh Vera


Pótáné Márton Mária

Pótáné Márton Mária 1985-ben végzett a Debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen matematika-kémia szakos tanárként. 1996-tól tanít az egri Neumann János Szakközépiskola és Gimnáziumban, abban az iskolában, ahol a matematikából tehetséges szakközépiskolásokkal való foglalkozásnak hagyománya van. Ebben a munkában az egyik élenjáró Pótáné Márton Mária. Iskolájában igen eredményes előkészítőket tart: délutáni foglalkozások keretében készíti fel a diákokat matematika és kémia versenyekre is. Tanítványai rendre kimagasló eredményeket érnek el az országos matematika és kémia versenyeken.

Az utóbbi években matematikából a következő helyezéseket nyerték diákjai:
Az 1998/99-es tanévben az Arany Dániel verseny kezdő kategóriájában 3. díj,
az 1999/2000-es tanévben a haladók között 2. díj,
a 2000/2001-es tanévben a kezdő kategóriában 1.díj, 2001/2002-ben pedig a haladó kategóriában 1.díj.
Az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen 2001/2002-ben diákja az 1. helyen végzett. Az elmúlt 3 évben a Kenguru Országos Matematika Versenyen egyik tanulója sorrendben az 1., 3., 2. helyet szerezte meg, ugyanezen a versenyen a 2002/2003-as tanévben egy másik diákja 2. helyezést ért el. Más országos versenyeken is több tanulója végzett az első tíz hely valamelyikén.

Kiváló iskolai munkájáért 2001 júliusában a Neumann János Szakközépiskola a "Tanév tanára" kitüntetésben részesítette, idén júniusban pedig Eger polgármesterétől vehette át a "Tehetséggondozásban végzett kiemelkedő munkájáéért" oklevelet.


Zábrádiné Schmierer Emília

Zábrádiné Schmierer Emília 1976-ban végzett az ELTE matematika-fizika szakán, 1977-1995-ig a Jedlik Ányos Szakközépiskolában, 1995-től a Révai Miklós Gimnáziumban tanít Győrött, ott, ahol annak idején maga is érettségizett. Pályakezdése óta vezet szakköröket, két éve a "Központi olimpiai előkészítő szakkör" hálózat győri szakkörét is ő tartja, melyre a Felvidékről is járnak diákok. Már szakközépiskolai tanárként is buzdította diákjait a részvételre a Középiskolai Matematikai Lapok pontversenyeiben.

Tanítványai 1995 óta minden évben bejutnak több országos verseny döntőjébe, sokan kimagasló eredményeket értek el. Közülük néhány utóbbi:
az 1998/99-es tanévben az Arany Dániel verseny haladó kategóriájában 1. díj,
az 1999/2000-es tanévben a kezdők versenyében 1. díj,
2000/2001-ben a haladók versenyében 1. díj.
Az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen matematikából 1999/2000-ben és 2002/2003-ban is 3. díjat nyert egy-egy diákja, de ebben az évben hárman is bejutottak az első tíz közé.
A KöMaL pontversenyében a 2001/2002-es tanévben egyik tanulója 2. díjas lett.
2001-ben a Nemzetközi Matematikai Diákolimpiáról tanítványa bronzéremmel tért haza.
2001 óta részt vesz a Veszprémi Egyetemmel közösen szervezett Erdős Pál tehetséggondozó programban, hétvégeken előadásokat tart tehetséges diákoknak. Rendszeres előadója tehetséggondozó táboroknak.

Munkájának eredményességét tanúsítja az is, hogy öt, 2003-ban érettségizett tanítványa is javasolta a díjra. Írásaikból kitűnik, hogy mind tanárként az órán és azon kívül, mind emberként óriási hatással van a fiatalokra.


Alapiné Ecseri Éva

Alapiné Ecseri Éva kémia-fizika szakos középiskolai tanár 1978-óta tanít a Puskás Tivadar Távközlési Technikumban. Több mint 10 éve a természettudományos munkaközösség vezetője. Nagy lelkesedéssel és igen nagy sikerrel készíti fel diákjait a tanulmányi versenyekre és az egyetemi, főiskolai felvételi vizsgákra. Megalakulása óta az Arany János Tehetséggondozó Program természettudományi tárgyfelelőse. Évtizedek óta csoportos és egyéni szakköri tehetséggondozó foglalkozásokat vezet. Tanítványai rendszeresen indulnak az OKTV, a Mikola Sándor-, a Vermes Miklós országos versenyeken, valamint további regionális versenyeken is.

Az elmúlt öt évben 15 diákja szerepelt az országos fizika versenyek döntőjében, közülük többen az első 10 közé jutottak. A Mikola Sándor Fizikaversenyen egy tanítványa 2002-ben 3., az idén másik tanítványa 2. helyezést ért el. Az előző tanévben a fizika OKTV harmadik díjasának tanára.

Érdeklődése kiterjed az olyan fizikaversenyekre is, amelyeken tanítványai nem vehetnek részt. Aktív résztvevője és segítője pl. a Békésy György Fizika Emlékversenynek.

Alapiné Ecseri Éva évek óta "hozza" azokat az eredményeket, amelyeket elvár önmagától, illetve amelyekért iskolájának és a fizikus tanárközösségnek kiemelten megbecsült fizikatanára.


Pesti Gyula

Pesti Gyula 1969-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett matematika- fizika szakos tanári oklevelet. Tanári munkáját a szekszárdi Rózsa Ferenc Gimnáziumban kezdte, ahol 6 évig oktatott matematikát és fizikát. Fiatal tanárként korán felismerte, hogy a tanulókban lévő képességek kifejlesztésének nagyon jó színtere a színvonalas feladatok környezetében végzett folyamatos, kitartó munka. Így jutott el a 70-es évek elején a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapokhoz. Ebben a gimnáziumban az 1972/73-as tanévben már 7 tanuló kapcsolódott be a KöMaL pontversenyébe, amikor is Szekszárd más gimnáziumából senki sem szerepelt a KöMaL tanévvégi értékelésében. Felfigyeltek a tehetséges fiatal tanár munkájára, és 1975-ben meghívták abba a gimnáziumba, ahol ő maga is érettségizett, és ahol ma is dolgozik, a szekszárdi Garay János Gimnáziumba.

Új munkahelyén, érkezésével megkezdődött az a munka, ami a Garay Gimnáziumot mára országosan elismertté tette, tanulók tucatjaival ismertette meg a KöMaL-ban a rendszeres példamegoldás előnyeit. A tehetséggondozást akkor is sikeresen folytatta, amikor igazgatóhelyettesként 7 éven át kisebb óraszámban tanított. Később szakírói munkával jelentkezett: mechanikából és elektromosságtanból olyan feladatgyűjteményt állított össze, ami eredményesen használható fel a tehetséggondozó munkában.

A Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok minden évben közzéteszi, hogy összesítésben melyik iskola hány pontot ért el a kérdéses évben. Az utóbbi években a szekszárdi Garay János Gimnázium fizikából 80 versenyzőjével 3000 pont körül teljesítetett. Ezzel 1995 és 2000 között három tanévben is az összes iskolát megelőzve a legtöbb pontot szerezték. A 2000/2001-es tanévben az iskola a KöMaL össszesítésében matematikából a második, fizikából az első helyen végzett. Ebben döntő szerepe van Pesti Gyula munkájának. Két kiemelkedő tanítványa nemcsak a Lapokban, de a Vermes Miklós és a Békésy György Fizika Emlékversenyen is helyezést ért el (2001-ben ill. 2002-ben 1. és 6. hely), egyikük idén a Szilárd Leó verseny 6. helyezettje, és a fizika OKTV 4. díjasaként közel állt ahhoz, hogy a diákolimpiai csapat egyetlen lány tagja lehessen. Matematikából is hasonló szinten versenyezteti diákjait, az előző tanévben három országos matematikaversenyen is helyezést ért el 10. osztályos tanítványa. .

Pesti Gyula szerény, csendesen dolgozó tanár, akinek munkáját nemcsak a dél- dunántúli régióban ismerik és értékelik igen magasra. Mindkét szaktárgyából elért tehetséggondozó és népszerűsítő tevékenységét nem könnyű túlszárnyalni!


Bereczkiné Székely Erzsébet

Bereczkiné Székely Erzsébet 1980-ban végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. 1982 óta tanít a pécsi Leőwey Klára Gimnáziumban. Feladatának tartja a matematika megszerettetését, a tudatformálást: hogy a matematika megérthető és megfelelő úton és eszközökkel elérhető, hogy a gyerekek örömüket leljék benne. Tanításában a megfelelően irányított tanulói felfedeztetés játszik főszerepet. Varga Tamás módszerét követve fejleszti a kreativitást, problémamegoldó gondolkodást, mely a tanuló aktív részvételére épít.

Vezetésével indult iskolájában az emelt szintű matematikaoktatás egyedi tantervvel. A 10. évfolyam 250 tanulója közül több mint 100-an választották az emelt szintet. Fakultációs csoportjaiból gyakorlatilag minden diák bejut az egyetemre vagy főiskolára.

A matematikát kultúrtörténetünk részének tekinti, tavaly 1100 tanuló hallgatta meg Bolyai Jánosról szóló előadását. Tanítványai a legkülönbözőbb helyi- és országos versenyeken jól szerepelnek, sokan közülük az első helyeken végeznek. Részt vesz az Arany János tehetséggondozó programban, ahol óráit matematikatörténeti érdekességekkel színesíti. Tudományos diákkört tart, tanulói közül többen a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok eredményes feladatmegoldói. 1997 óta a Gordiusz verseny egyik szervezője, ő állítja össze a verseny egyik feladatsorát a megyei és a döntő fordulóra.

Bereczkiné Székely Erzsébet olyan elkötelezett, a tanárok és a diákok által is szeretett pedagógus, aki megváltoztatta a matematika tantárgy megítélését és szolgálja annak népszerűsítését.


Brenyó Mihályné

Brenyó Mihályné matematika-kémia-testnevelés szakos tanár pedagógiai pályafutása Kecskeméthez kötődik: 1970-87-ig a Kodály Zoltán, 1987-94-ig a Hunyadi János általános iskolához. Mindkét helyen igazgatóhelyettes is volt. 1994 óta a kecskeméti Mátyás Király Általános Iskolában tanít, 1996-tól szaktanácsadó. A 80-as években részt vett a komplex matematikaoktatási kísérletben, továbbképzéseket, bemutatókat tartott. Különböző tantervi bizottságok munkájában vett részt. 1982-től az UNESCO "Kép-Nyelv-Zene" című kísérleti programjában kidolgozta a matematika programot és 3. osztályosoknak tartott foglalkozásokat, mindkettőt nagy sikerrel.

1990-től szervezi a "Gond? Oldd meg!" 5 fordulós levelezős versenyt, melyben a feladatsorok összeáltásában és javításában is részt vesz. A verseny 10 éves feladatanyagát tematikusan rendezve egy algebra és egy geometria feladatgyűjteményt szerkesztett. Több, nagy példányszámban megjelent szakköri feladatgyűjteményt szerkesztett alsó tagozatosoknak. A Matematikatanárok Nyári Akadémiáján hét éve vezet alsó tagozatos csoportot, melyről cikke is megjelent a kiadványukban.

Kezdettől részt vesz a Zrínyi Ilona matematikaverseny szervezésében, a feladatok lektorálásában, megbeszélésében. A Varga Tamás és Kalmár László versenyek zsűrijének tagja. Rendszeresen tehetséggondozó előadásokat tart a környező országok magyarok lakta nagyvárosaiban: Szabadkán, Kolozsvárott, Komáromban.

Szakmai munkájának elismeréséül a Bolyai Társulat Beke Manó Emlékdíjában részesült.


Hegyi Györgyné

Hegyi Györgyné 1978-ban végzett matematika-fizika szakos tanárként az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Elhivatottsága, kiemelkedő tudása alapján már ötödévesként tanított az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskolájában, ahol 1992 óta vezető tanár ötödiktől a tizenkettedik osztályig. Kedves, szerény, ugyanakkor határozott egyéniség. Tanítványaival differenciáltan foglalkozik, egyaránt gondol a gyengébbek gondozására és a tehetségesek foglalkoztatására versenyeken, szakkörökön. Az egyetemi felvételiken a fakultatív csoportjából jelentkezők felvételi aránya 100%.

Tanítványai a legrangosabb országos versenyeken (Varga Tamás, Kalmár László, Zrínyi Ilona, Gordiusz, stb) vesznek részt eredményesen. Több tanítványa kapott dicséretet az Arany Dániel versenyen, a "Matematika határok nélkül" versenyen idén egyik osztálya 2. helyezett lett. Diákjainak neve rendszeresen szerepel az Abacus és a KöMaL folyóiratokban: a 2001/2002-es tanévben tanítványa nyerte az Abacus versenyt, egy másik diákja egymás után kétszer is győztes volt a KöMaL B pontversenyében. Idén a bátaszéki versenyen lett 2. helyezett az egyik tanulója.

Gyakran tart előadást a tanárjelölteknek, a hasonló tanmenet szerinti iskolák tanárainak. Előadott a Matematikatanárok Rátz László Vándorgyűlésén is.

Kimagaslóan, mintaszerűen foglalkozik tanárjelöltekkel, lényéből sugárzik tanítványainak tisztelete és szeretete. Kiváló osztályfőnök. Tanítványai szerint óráján élmény a matematika.


Lajos Józsefné

Lajos Józsefné 1968-ban szerzett diplomát matematika-fizika tanári szakon. 1986-ig Szigetszentmiklóson felső tagozaton tanított és a járás munkaközösség vezetője volt. Eredményes munkáját jelzi, hogy tanítványai megállták helyüket jó hírű budapesti gimnáziumokban. 1986-ban került az Országos Pedagógiai Intézetbe, a felső tagozatos matematika tantárgy gondozójának. Az évente szervezett továbbképzés szervezője és állandó előadója volt. Később a 10-18 éveseket oktatók országos irányítása lett feladata. Munkáját lelkiismeretesen végezte, emellett éveken át tanított a Fővárosi Fazekas Mihály Gyakorló Gimnáziumban, majd a Móricz Gimnáziumban. 1987-ben a Bolyai János Matematikai Társulat Oktatási bizottsági tagja lett. 2002-től a Kiss Árpád Országos Közoktatási Szolgáltató Intézmény pedagógiai részlegének megbízott igazgatója. Öt éven keresztül a Magyar Rádió "Törd a fejed", és 3 éven át a Magyar Televízió "Aki mer, az nyer" műsorában szerepelt. Hosszú évek óta hallatlan energiával szervezi a Matematikatanárok Nyári Akadémiáját. A tábor a tehetséges tanulók és tehetséggondozó tanárok összejövetele, melyre határainkon túlról is meghív diákokat, tanárokat. A KÁOKSZI-ban az összes országos matematika verseny szervezője, és 30-nál több érettségi sorért felelős. A Módszertani Lapok matematikai főszerkesztője, számos szakmai és módszertani cikk szerzője. 1989 óta részt vesz a NAT munkájában, több mintatanterv, kerettanterv készítője. Két ízben írt társszerzőkkel tanulmányt a magyar matematikaoktatás helyzetéről. Szakmai és módszertani előadásokat tartott számos helyen, a Kossuth Klubban 95-től folyó hétvégi összejövetelek is az ő nevéhez fűződnek. A Bolyai Társulattól megkapta a Beke Manó Emlékdíj mindkét fokozatát.

Munkáját a segítőkészség jellemzi, az ország matematikatanításának egyik legalaposabb ismerője, őt pedig az egész országban ismerik és elismerik.


Mester András

Mester András 1952-ben született Budapesten. Ibrányban érettségizett, és 1978-ban fejezte be tanulmányait a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem matematika-fizika szakán. Szakdolgozatát az MTA debreceni Atommagkutató Intézetében készítette. 1978-tól 1982-ig a miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium tanára volt. Feladatául kapta a fizika-technika szaktanterem fejlesztését. E munka része volt az iskolai zártláncú televíziós hálózat létrehozása a fizika előadóban, amely akkoriban ritkaságszámba menő audio-vizuális felszerelés volt a középiskolákban. A hálózat használatáról a Technika tanítása című folyóiratban cikket jelentetett meg. 1982 és 1988 között a városi tanácsnál dolgozott, 1988-tól 1992-ig a Bláthy Ottó Villamosipari Szakközépiskolában tanított. Jelenlegi munkahelye a Diósgyőri Gimnázium.

Évek óta rendszeresen részt vesz az Országos Középiskolai Fizikatanári Ankétokon, hol szervezőként, hol pedig sikeres műhelyfoglalkozások előadójaként. Az ELFT Középiskolai Oktatási Szakcsoportjában fontos feladata volt a finn-magyar fizikatanári kapcsolatok ápolása. Egy 1994-es CERN-beli továbbképzés után kezdett el foglalkozni a részecskefizika népszerűsítésével. 2000-ben készült el a Részecskefizika mindenkinek című CD-je, amely az első magyar nyelvű, részecskefizikával foglalkozó multimédiás anyag. Ezt a CD-t sok kolléga használja eredményesen az oktatásban. Ezzel a CD-vel vett részt a 2000 őszén Genfben rendezett A fizika színrelép elnevezésű nemzetközi konferencián. 2000 nyarán elnyerte a CERN középiskolai tanárok számára kiírt nyári kutatási ösztöndíját. Ottani tapasztalatairól több helyen tartott előadást, illetve cikkeket írt.

Megyei és országos fizikaversenyek zsűrijének rendszeresen tagja, 2000. októberétől fizika szaktanácsadó. Harmadik éve részt vesz az Arccal Európa felé tudományos konferenciák természettudományos szekciója munkájának szervezésében és lebonyolításában. Részt vett egy Európa Uniós módszertani tankönyv szerkesztésében. 2001-től a Magyar Nukleáris Társaság tanártagozata elnökségi tagja. 2002-ben és 2003-ban szervezte a Fizika hete sikeres miskolci rendezvényeit.1999 óta az ELFT Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Csoport titkára. Az idei Társulati tisztújítások során megválasztották a Középiskolai Oktatási Szakcsoport elnökévé, valamint májusban az ELFT egyik főtitkár-helyettesévé.

Mester András nagy munkabírású, széleskörű ismeretekkel rendelkező fizikatanár, aki a fizika tantárgy népszerűsítését szívügyének tekinti, és azt eredménnyel munkálja. Hosszú évek óta komoly munkát végez a fizika, ezen belül a modern fizika, az atomfizika és a részecskefizika középiskolai tanításának fejlesztésében.


Juhász Nándor

Juhász Nándor 1949-ben született. 1973-ban a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán matematika-fizika szakos általános iskolai tanári, majd 1988-ban a szegedi József Attila Tudományegyetemen pedagógiai előadói oklevelet szerzett.

Az öttömösi kis falusi iskolában megkezdett életpálya szegedi általános iskolákban, majd figyelemre méltó eredményeinek elismeréseként az oktatásirányítás különböző szintjein és területein folytatódott. Volt városi, majd megyei tanulmányi felügyelő, munkaközösségek vezetője, területi szaktanácsadó, majd vezető szaktanácsadó. Jelenleg a szegedi Rókusi Általános Iskola tanára.

Megalakulása óta a Magyar Tehetséggondozó Társaság alapító tagjaként a folyamatos tehetségkutatás, a tehetséggondozás és fejlesztés hatékony formáinak működtetéséért munkálkodik. 20 éve, többekkel együtt tett közös kezdeményezést tovább éltetve, vezeti a "Keresd a megoldást!" és a "Kis matematikusok levelező versenyeit", amelyek az elmúlt évek során több ezer tanulóval szerettették meg a fizikát és a matematikát. A tanulók tömegeit mozgató versenyszervező munkájáról a szaklapokban (Matematika tanítása, Fizika tanítása, Iskolakultúra) és egyéb kiadványokban rendszeresen beszámol. A versenyek mellett rendszeres tapasztalatcseréket szervezett és szervez, nyári nemzetközi tehetséggondozó szaktáborokat vezet az erdélyi, vajdasági és szlovákiai gyerekek és tanáraik részvételével.

A Szegedi Tudományegyetem Pedagógiai Tanszékének Képességfejlesztő kutatócsoportja megbízásából reprezentatív mérésekhez készít mérőeszközöket. Minisztériumi megbízás alapján ő készítette az utóbbi években a gimnáziumi központi felvételi feladatokat. A Csongrád megyei Matematika- és Fizikatanárok Szegedi Alkotóműhelyének egyik alapító tagja, egyben vezetője is. Eredményes szaktárgyi és pedagógiai munkáját széleskörűen ismerik, előadásokat tart helyi és más területek továbbképzésein, a szlovákiai, vajdasági és erdélyi magyar pedagógus közösségek foglalkozásain is, versenyek, vándorgyűlések révén szoros kapcsolatot tart velük.

Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Általános Iskolai Szakcsoportja vezetőségének több cikluson át vezetőségi tagja, májusban a Felügyelő Bizottságba is beválasztották. Az Öveges József Országos Fizikaverseny zsűritagja hosszú évek óta. A Bolyai János Matematikai Társulat Választmányában és Oktatási Bizottságában is kiemelkedő munkát végez.

Sokoldalú és eredményes munkáját többek között fizikából Mikola Sándor-, matematikából Beke Manó emlékdíjjal is elismerték.

Juhász Nándor biztos szakmai tudású, sokoldalú és mindkét szaktárgyában kiemelkedő munkát végző, a gyermekekért élő, igazi tanáregyéniség.


Kobzos Ferenc

Kobzos Ferenc 1938-ban Tiszaeszláron született. 1962-ben a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen szerzett matematika-fizika szakos tanári diplomát. 1962/63-ban a dunaújvárosi Móricz Zsigmond Általános Iskolában tanított, majd 1963-tól a mai napig is a dunaújvárosi Széchenyi István Gimnáziumban dolgozik. A hatvanas években az OPI által szervezett műszerépítési tanfolyamon, a későbbiekben pedig intenzív továbbképzésen vett részt számítástechnikából, fizikából. A Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapokban többször jelent meg kitűzött feladata.

Tanítványai a különböző fizika tanulmányi versenyeken (OKTV, Mikola Sándor verseny) eredményesen szerepeltek. A KöMaL fizika feladatmegoldásaiban és méréseiben rendszeresen részt vesznek diákjai, 1970-tol kezdve húszon felüli az 1 - 3. díjat vagy dicséretet nyertek száma. A Lánczos Kornél Megyei Fizikaversenyen - az utóbbi 10 évben - összességében több mint 200 tanulója nyújtott be pályázatot és az első vagy a második helyezett közülük került ki. Az ATOMKI, valamint a Szegedi Tudományegyetem Kísérleti Fizikai Tanszéke által kiírt országos kísérleti pályázatokon is eredményesen szerepeltek tanítványai. Munkájának eredményét bizonyítják azok a diákok is, akik az Ifjú Kutatók Nemzetközi Konferenciáján, Ifjú Fizikusok Nemzetközi Versenyén szerepeltek nagy sikerrel. Népszerűsítő tevékenységét a diákokkal való foglalkozásokon felül, több nagyszabású kísérleti bemutató szervezésével is kiegészítette. Aktívan kísérletező tanár lévén, a Fizikai Szemlében megjelent cikkében hívja fel a figyelmet a kísérletezés fontosságára, amelyekkel újabb hívek szerezhetők a fizika tantárgynak, s a fizikai ismeretek fontosságára, amelyek elengedhetetlenek a mindennapi életben, gazdaságunkban való boldogulásunkhoz. 2003-ban a Fizikatanári Ankét és Eszközkiállításon Mikola Sándor díjjal tüntették ki.

Egy-egy tehetséges diákjával együtt végez kutatómunkát olyan témákban, amelyek a természettudományok határterületéhez tartoznak, bekapcsolva ebbe biológia, kémia szakos kollégáit is. Munkáját figyelve diákjai észrevehetik a valóságos problémamegoldás összetettségét, a természet egységét.

Kobzos Ferenc hosszú fizikatanári pályafutása során tanítványaival végzett folyamatos, tanórákon kívüli eredményes kísérletező munkájával rendkívül sokat tett és tesz az ifjúság természettudományos nevelése terén.


Jaloveczki József

Jaloveczki József 1958-ban a Pest megyei Kartal községben született. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem kémia-fizika szakán végzett 1983-ban. Először a kartali általános iskolában, majd Gödöllőn, 1985-tol Barcson tanított. 1994-tol Baján, a Szent László Általános Művelődési Központ iskolájában (a Tóth Kálmán Gimnázium jogutód intézményében) folytatta pedagógusi munkáját. Szaktárgyai tanítását és a szertári fejlesztési munkát nagy lendülettel kezdte meg, amelynek meg is lett az eredménye. Egyik tanítványa a Grúziában megrendezett Ifjú Fizikusok Nemzetközi Versenyén 3. díjas lett.

Szaktárgyai tanítása mellett nagy hangsúlyt fektet a fizika megszerettetésére. A fizika szakkör évről évre növekvő számú résztvevőjével minden évben sikeresen szerepel a Károly Ireneusz Fizika Verseny döntőin. Diákjai számos megyei, regionális fizikaversenyen nyertek díjakat és helyezéseket, többen közülük az első húsz között végeztek a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok fizika pontversenyein az utóbbi években.

1999 őszén iskolájában megalakította a Mandelbrot Tudományos Diákkört, amelynek feladata, hogy a tanulók megismerkedjenek a fraktálokkal, a fizikában és a természet egyéb területein is fellelhető nemlineáris folyamatokkal, a számítógépes méréssel és kiértékeléssel, alapvető és gyakorlati problémák numerikus számítógépes integrálásával. A diákkör iránt igen nagy az érdeklődés. 2001-ben fizika szakköröseivel és diákköröseivel egész délutános kísérleti bemutatót tartott, amelyet Baja város általános- és középiskolás tanulói illetve a tanár kollégák is nagy érdeklődéssel fogadtak. 2002-ben felkérték a Tehetségpártolók Baráti körének alapító tagjául.

Jaloveczki József évek óta széles körben népszerűsíti a fizikát, és eredményesen használja az internetes és egyéb számítógépes módszereket a fizika tanításában.


Fő támogatónk az Ericsson - Ericsson-díj


A 2021. évi Ericsson-díjak kiírása
A 2021. évi Ericsson-díjasok: Madarász Péter, Orosz Gyula Tibor, dr. Schramek Anikó, dr. Seres István, dr. Berkéné Várbíró Beáta, Szomódi Zsuzsanna, Poócza József, dr. Stonawski Tamás.
A 2021. évi Ericsson-jelentés


A 2020. évi Ericsson-díjak kiírása
A 2020. évi Ericsson-díjasok: Szilágyiné Manasses Melinda, Győry Ákos, dr. Siposs András, dr. Hömöstrei Mihály, Juhász Péter, Lángné Juhász Szilvia, Rudolf Tamásné, Szabó László Attila.
A 2020. évi Ericsson-jelentés


A 2019. évi Ericsson-díjak kiírása
A 2019. évi Ericsson-díjasok: Sztranyák Attila, Tóth Mariann, Dr. Oláh Éva Mária, Szabó Miklós, Holló-Szabó Ferenc, Lányi Veronika, Teplitzky István, Theisz György.
A 2019. évi Ericsson-jelentés


A 2018. évi Ericsson-díjak kiírása
A 2018. évi Ericsson-díjasok: Meiszterics Zoltánné, Zsilvölgyi Márta, Urbán János, Udvardi Imre, Soós Edit, Sztojcsevné Fekete Mária, Sikó Dezső, Filep Doina Otília.
A 2018. évi Ericsson-jelentés


A 2017. évi Ericsson-díjak kiírása
A 2017. évi Ericsson-díjasok: Pálovicsné Tusnády Katalin, Simonné Krum Eszter, Szokolai Tibor, Chikán Éva, Koncz Levente, Straubingerné Kemler Anikó, Dr. Kopasz Katalin, Piriti János.
A 2017. évi Ericsson-jelentés


A 2016. évi Ericsson-díjak kiírása
A 2016. évi Ericsson-díjasok: Kiss Zoltán, Nemecskó István, Horváth Norbert, Dudás Imre, Magyar Zsolt, Besnyőné Titter Beáta, Pántyáné Kuzder Mária, Nagy Tibor.
A 2016. évi Ericsson-jelentés


A 2015. évi Ericsson-díjak kiírása
A 2015. évi Ericsson-díjasok. Rövidfilmek: Dudics Pál, Dr. Tölgyesiné Irmes Marianna, Csatári László, Nyerkiné Alabert Zsuzsanna Ágnes, Lengyel Csaba, Remeténé Orvos Viola, Fodor Zsolt, Pataki János.
A 2015 évi Ericsson-jelentés


A 2014. évi Ericsson-díjak kiírása
15 év elteltével módosultak az Ericsson-díj odaítélésének feltételei
A 2014. évi Ericsson-díjasok. Rövidfilmek: Erdősi Katalin, Zámborszky Ferenc, Tasi Zoltánné, Pál Zoltán, Dr. Kiss Géza, Varga Mária, Bíró Bálint, Pálfiné Kovács Erika.
A 2014. évi Ericsson-jelentés


A 2013. évi Ericsson-díjak kiírása
A 2013. évi Ericsson-jelentés
A 2013. évi Ericsson-díjasok
Pedagógusnapra az Ericssontól


A 2012. évi Ericsson-díjak kiírása
A 2012. évi Ericsson-díjasok a tehetségekért matematikából, a tehetségekért fizikából, a matematika népszerűsítéséért, a fizika népszerűsítéséért


A 2011. évi Ericsson-díjak kiírása
A 2011. évi Ericsson-jelentés
A 2011. évi Ericsson-díjasok a tehetségekért matematikából, a tehetségekért fizikából, a matematika népszerűsítéséért, a fizika népszerűsítéséért


A 2010. évi Ericsson-díjak kiírása
A 2010. évi Ericsson-jelentés
A 2010. évi Ericsson-díjasok a tehetségekért matematikából, a tehetségekért fizikából, a matematika népszerűsítéséért, a fizika népszerűsítéséért


A 2009. évi Ericsson-díjak kiírása
A 2009. évi Ericsson-díjasok matematikából, a tehetségekért fizikából, a fizika népszerűsítéséért
A 2009. évi Ericsson-díj


A 2008. évi Ericsson-díjak kiírása
A 2008. évi Ericsson-díjasok
A 2008. évi Ericsson-díj


A 2007. évi Ericsson-díjak kiírása
A 2007. évi Ericsson-díjasok
A 2007. évi Ericsson-díj


A 2006. évi Ericsson-díjak kiírása
A 2006. évi Ericsson-díjasok
A 2006. évi Ericsson-díj


A 2005. évi Ericsson-díjak kiírása
A 2005. évi Ericsson-díjasok
A 2005. évi Ericsson-díj

A 2004. évi Ericsson-díjak kiírása
A 2004. évi Ericsson-díjasok
A 2004. évi Ericsson-díj

A 2003. évi Ericsson-díjak kiírása
A 2003. évi Ericsson-díjasok

A 2002. évi Ericsson-díjak kiírása
A 2002. évi Ericsson-díjasok

A 2001. évi Ericsson-díjak kiírása
A 2001. évi Ericsson-díjasok

A 2000. évi Ericsson-díjak kiírása
A 2000. évi Ericsson-díjasok
Beszámoló a 2000. évi Ericsson-díjak kiosztásáról - fényképekkel

Az 1999. évi Ericsson-díjak kiírása