KöMaL - Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Belépés
Regisztráció
 English
Információ
A lap
Pontverseny
Cikkek
Hírek
Fórum
Versenykiírás
Tudnivalók
Nevezési lap
Feladatok
Eredmények
Korábbi évek
Arcképcsarnok
Munkafüzet

Rendelje meg a KöMaL-t!

Kifordítható

tetraéder

VersenyVizsga portál

Kísérletek.hu

Matematika oktatási portál

Az 1999. októberi számban kitűzött fizika elméleti feladatok megoldásai

Bizonyos feldatoknál a megoldás vázlatát, esetleg a végeredményt közöljük.

P. 3274. A tengerparton álló, 26 méter magas világítótorony tetején lévő reflektor fényét egy hajó távcsövén át 30 km-ről látták meg először . Milyen magasan volt a távcső a tenger szintje felett? (4 pont)

Közli: Radnai Gyula, Budapest

Megoldásvázlat.


P. 3275. Milyen mélyre kell lenyomni egy úszó fahasábot a vízben, hogy az eközben végzett munka megegyezzék a hasáb vízből történő kiemeléséhez minimálisan szükséges munkával? A fa sűrűsége a víz sűrűségének k-ad része. Vizsgáljuk meg a k2 esetet külön is! (4 pont)

Öveges József fizikaverseny országos döntője, Tata

Megoldásvázlat.


P. 3276. Adjunk becslést az egyetemes gázállandóra a 100 oC-os vízgőzre vonatkozó alábbi mérési adatok felhasználásával:

    (Pa)986 980698066
    (kg/m3)0,005700,05705 0,578
(3 pont)

Közli: Bakonyi Gábor, Budapest

Megoldásvázlat.


P. 3277. Tarzan egy szikla széléről elrugaszkodva 18 m hosszú indán lendül egy másik sziklaszirt felé. A szikla tetejéről a pálya legmélyebb pontjáig 3 métert süllyed. Kibírja-e az inda a 900 N súlyú Tarzan ugrását, ha a szakítószilárdsága 1200 N? (4 pont)

Budó Ágoston verseny, Szeged

Megoldásvázlat.


P. 3278. Két különböző nagyságú, de azonos maximális teljesítményű ellenállást sorosan vagy párhuzamosan kell kapcsolni ahhoz, hogy minél nagyobb teljesítményű lehessen a kettő együtt? (4 pont)

Közli: Gulyás János, Budapest

Megoldásvázlat.


P. 3279. A nehézségi gyorsulás mérésére használt egyik eszköz az ábrán látható ún. Whiting-féle deszkás inga. Igazoljuk, hogy a deszka forgástengelyétől a deszkával egyszerre indított, szabadon eső golyó becsapódása a deszka hosszának mindig ugyanannyiad részénél történik, függetlenül a deszka hosszától! Mekkora ez az arány? (4 pont)

Közli: Nagy Tibor, Szolnok

Megoldásvázlat.


P. 3280. Csökkentsük vagy növeljük a vízgőzzel telített levegő térfogatát azért, hogy a vízgőz egy része kicsapódjék a levegőből? (4 pont)

Közli: Fári Jánosné, Szigetvár

Megoldásvázlat. Csökkentsük lassan (izotermikusan) vagy növeljük gyorsan (adiabatikusan).


P. 3281. Határozzuk meg a lejtőn csúszás nélkül legördülő karika egy pontja által leírt pálya legfelső A pontjában a görbületi sugarat! (5 pont)

Orosz feladat nyomán

Megoldásvázlat. R=4cos2.


P. 3282. Egy R sugarú, kör alakú vezetőt Q töltéssel elektromosan feltöltöttünk. Hogyan változik a térerősség a kör középpontján átmenő, a kör síkjára merőleges egyenes mentén? Hol éri el a legnagyobb értékét? (5 pont)

Bródy Imre verseny, Ajka

Megoldásvázlat.


P. 3283. Egy gépkocsi mindegyik kerekének ugyanolyan erős felfüggesztő rugója van. Mennyit emelkedik meg a gépkocsi merevnek tekinthető karosszériája a kerekek felett, ha a gépkocsi a a jobb első kerekével egy 8 cm magas járdaszegélyre áll? Hogyan módosul az eredmény, ha a gépkocsi mindkét jobb oldali kerekével felhajt a járdára? Függ-e az eredmény attól, hogy hányan és hogyan ülnek a kocsiban? (6 pont)

Közli: Gnädig András, Budapest (Olimpiai válogatóverseny, 1999.)

Megoldásvázlat.

(1. jobb első; 2. bal első; 3. bal hátsó; 4. jobb hátsó.) Az eredmény mindkét esetben független az utasok számától és elhelyezkedésétől.

Támogatóink:   Ericsson   Cognex   Emberi Erőforrás Támogatáskezelő   Emberi Erőforrások Minisztériuma   Nemzeti Tehetség Program    
MTA Energiatudományi Kutatóközpont   MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont     Nemzeti
Kulturális Alap   ELTE   Morgan Stanley