KöMaL - Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
 English
Információ
A lap
Pontverseny
Cikkek
Hírek
Fórum

Rendelje meg a KöMaL-t!

KöMaL Füzetek 1: Tálalási javaslatok matematika felvételire

VersenyVizsga portál

Kísérletek.hu

Matematika oktatási portál

B. 3850. Consider the areas and perimeters of the rectangular sections of a regular tetrahedron of unit edge. In what intervals do they vary?

(4 points)

Deadline expired on 15 November 2005.


Google Translation (Sorry, the solution is published in Hungarian only.)

Megoldás: A téglalap csúcsai egy S síkon helyezkednek el, ez el kell hogy válassza a tetraéder két élét, mondjuk az AB és CD éleket. A téglalapnak az ABC háromszög lapra illeszkedő élével párhuzamos oldalának végpontjai az ABC síktól ugyanolyan távolságra helyezkednek el az AD illetve BD éleken. Ez csak úgy lehetséges, hogy ezen oldal végpontjai a D csúcstól egyenlő távolságra vannak, vagyis az oldal párhuzamos az AB egyenessel. Ugyanilyen alapon a téglalap másik oldalpárja a CD egyenessel kell legyen párhuzamos, az S sík tehát párhuzamos a kitérő AB és CD élekkel. Ebből következik, hogy ha a téglalap egyik oldala x (ez 0 és 1 között tetszőleges értéket felvehet), akkor másik oldala 1-x hosszúságú. A téglalap kerülete tehát mindenképpen 2 egységnyi.

A téglalap területe x(1-x). Az f(x)=x(1-x) függvény grafikonja egy lefelé nyitott parabola, mely az x tengelyt a (0,0) és (1,0) pontokban metszi, csúcsa pedig az (1/2,1/4) pontban van. A téglalap területe tehát tetszőleges olyan pozitív szám lehet, mely 1/4-nél nem nagyobb, a maximális 1/4 értéket pedig pontosan akkor veszi fel, ha az S sík az AB és CD élektől egyenlő távolságra halad.


Statistics on problem B. 3850.
79 students sent a solution.
4 points:59 students.
3 points:13 students.
2 points:7 students.


  • Problems in Mathematics of KöMaL, October 2005

  • Támogatóink:   Ericsson   Cognex   Emberi Erőforrás Támogatáskezelő   Emberi Erőforrások Minisztériuma   Nemzeti Tehetség Program    
    MTA Energiatudományi Kutatóközpont   MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont     Nemzeti
Kulturális Alap   ELTE   Morgan Stanley