KöMaL - Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
 English
Információ
A lap
Pontverseny
Cikkek
Hírek
Fórum

Rendelje meg a KöMaL-t!

Kifordítható

tetraéder

VersenyVizsga portál

Kísérletek.hu

Matematika oktatási portál

B. 4014. A', B' and C', respectively, are the reflections of the vertices of a triangle ABC about the centre of the circumscribed circle. Prove that the sum of the areas of the triangles A'BC, AB'C, and ABC' equals the area of the triangle ABC.

(3 points)

Deadline expired on 15 October 2007.


Google Translation (Sorry, the solution is published in Hungarian only.)

Megoldás: Legyen az ABC háromszög magasságpontja M, ekkor a BM egyenes merőleges az AC egyenesre. Mivel AA' a körülírt kör egy átmérője, Thalesz tétele miatt az A'C egyenes is merőleges AC-re, vagyis A'C párhuzamos BM-mel. Ugyanígy kapjuk, hogy A'B párhuzamos CM-mel. Ezért az A'BMC négyszög egy paralelogramma, melyet a BC átlója két egybevágó háromszögre, a BMC és a CA'B háromszögekre bont fel. Ezek területe tehát egyenlő.

Szimmetria okok miatt az AMB és CMA háromszögek területe is rendre megegyezik a BC'A, illetve az AB'C háromszögek területével. A szóban forgó háromszögek területének összege tehát megegyezik az AMB, BMC és CMA háromszögek területének összegével. Ez utóbbi viszont nyilván egyenlő az ABC háromszög területével.


Statistics on problem B. 4014.
218 students sent a solution.
3 points:181 students.
2 points:16 students.
1 point:14 students.
0 point:5 students.
Unfair, not evaluated:2 solutions.


  • Problems in Mathematics of KöMaL, September 2007

  • Támogatóink:   Ericsson   Cognex   Emberi Erőforrás Támogatáskezelő   Emberi Erőforrások Minisztériuma   Nemzeti Tehetség Program    
    MTA Energiatudományi Kutatóközpont   MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont     Nemzeti
Kulturális Alap   ELTE   Morgan Stanley