KöMaL - Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
 English
Információ
A lap
Pontverseny
Cikkek
Hírek
Fórum

Rendelje meg a KöMaL-t!

VersenyVizsga portál

Kísérletek.hu

Matematika oktatási portál

B. 4313. A, B, C, D, E and F are a group of six people. n bars of chocolate given to the group in the following way: Everyone gets at least one, A gets less than B, B gets less than C, C gets less than D, D gets less than E, and finally, F gets the most. The members of the group know these conditions, they know the value of n, and of course, they know how many bars of chocolate they were given themselves. They have no other information available for them. What is the smallest possible value of n for which it is possible to give them the bars of chocolate so that no one can tell how many bars of chocolate everyone has?

Based on a Kavics Kupa competition problem, 2010

(3 points)

Deadline expired on 10 January 2011.


Google Translation (Sorry, the solution is published in Hungarian only.)

Megoldás. Az \(\displaystyle n\) szám értéke legalább \(\displaystyle 1+2+3+4+5+6=21\). 21 vagy 22 darab csokoládét a feltételeknek megfelelően csak egyféleképpen lehet szétosztani, ekkor tehát mindenki pontosan meg tudja mondani, ki hányat is kapott. Ha 23 darab csokoládét osztanak szét, azt kétféleképpen tehetik meg (\(\displaystyle 1+2+3+4+5+8\) vagy \(\displaystyle 1+2+3+4+6+7\) elosztásban); ez esetben \(\displaystyle E\) és \(\displaystyle F\) is pontosan meg tudja mondani ki hányat kapott. 24 darab csokoládét még mindig nem lehet jól szétosztani, a három lehetőség (\(\displaystyle 1+2+3+4+5+9\), \(\displaystyle 1+2+3+4+6+8\), illetve \(\displaystyle 1+2+3+5+6+7\)) bármelyike esetén \(\displaystyle F\) még mindig pontosan meg tudja mondani, ki hányat is kapott. 25 darab csokoládét azonban már ki lehet osztani, méghozzá az \(\displaystyle 1+2+3+5+6+8\) elosztásban, hiszen ekkor \(\displaystyle A\), \(\displaystyle B\), \(\displaystyle C\) és \(\displaystyle F\) is gondolhatja azt, hogy az \(\displaystyle 1+2+3+4+7+8\) elosztás történt, \(\displaystyle D\) és \(\displaystyle E\) pedig gondolhatja azt, hogy az \(\displaystyle 1+2+4+5+6+7\) elosztásról van szó.


Statistics on problem B. 4313.
127 students sent a solution.
3 points:68 students.
2 points:28 students.
1 point:16 students.
0 point:15 students.


  • Problems in Mathematics of KöMaL, December 2010

  • Támogatóink:   Ericsson   Cognex   Emberi Erőforrás Támogatáskezelő   Emberi Erőforrások Minisztériuma   Nemzeti Tehetség Program    
    MTA Energiatudományi Kutatóközpont   MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont     Nemzeti
Kulturális Alap   ELTE   Morgan Stanley