KöMaL - Mathematical and Physical Journal for Secondary Schools
Hungarian version Information Contest Journal Articles News
Conditions
Entry form to the contest
Problems and solutions
Results of the competition
Problems of the previous years

 

 

Order KöMaL!

Ericsson

Google

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Emberi Erőforrás Támogatáskezelő

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet

ELTE

Competitions Portal

B. 4327. Given the median drawn to a leg and the angle enclosed by this median and the other leg, construct an isosceles triangle.

(4 points)

Deadline expired.


Google Translation (Sorry, the solution is published in Hungarian only.)

Az ismeretlen ABC háromszögben adott az AF súlyvonal, ahol F a BC szár felezőpontja, továbbá a CAF szög. Ekkor CA=2CF miatt a C csúcs azon az Apollóniusz-körön helyezkedik el, amelynek átmérője az SH szakasz, ahol S az AF szakasz F-hez közelebbi harmadolópontja, H pedig az A pontnak F-re vonatkozó tükörképe. Az S,H pontok megszerkesztése után az Apollóniusz-kör is könnyen megszerkeszthető. Ezek után az AF félegyenessel az adott \alpha szöget bezáró félegyenest indítunk A-ból (erre \alpha>0 esetén, amely nyilván szükséges, két lehetőség kínálkozik), ennek a körrel alkotott metszéspontja jelöli ki a háromszög C csúcsát, melyet F-re tükrözve a B csúcsot is megkapjuk. Világos az is, hogy ezzel az eljárással a feladat összes megoldását megkapjuk.

AS=2FS és HF=3FS okán az Apollóniusz-kör középpontját O-val jelölve OS=2FS=AS, OA=2OS. Ez azt jelenti, hogy az A pontból a körhöz húzott érintők az AF félegyenessel 30o-os szöget zárnak be. Ezért \alpha>30o esetén a feladatnak nincsen megoldása. Ha \alpha=30o, akkor mindkét félegyenesen az egyetlen alkalmas C pont az érintési pont. Mivel ekkor a két kapott pont egymásnak F-re vett tükörképe, a két keletkező háromszög egybeesik, vagyis a feladatnak pontosan egy megoldása van. Végül 0<\alpha<30o esetén mindkét megszerkesztett félegyenes két pontban metszi a kört. Könnyen meggondolható, hogy ekkor a négy lehetséges megoldás közül semelyik kettő nem esik egybe, egybevágóságtól eltekintve azonban csak két különböző háromszög keletkezik.


Statistics on problem B. 4327.
155 students sent a solution.
4 points:Ágoston Péter, Baráti László, Biri Eszter Daniela, Boda Regina, Bogár Blanka, Bősze Zsuzsanna, Bunth Gergely, Böőr Katalin, Csuma-Kovács Ádám, Csörgő András, Dudás 002 Zsolt, Emri Tamás, Fonyó Viktória, Frittmann Júlia, Gróf Gábor, Gyarmati Máté, Hajnal Máté, Halász Dániel, Hopp Norbert, Janzer Barnabás, Klincsik Gergely, Kocsis 111 Réka, Lajos Mátyás, Molnár Ákos, Sagmeister Ádám, Szabó 928 Attila, Szécsényi 136 Andrea, Trócsányi Péter, Varjú János, Weisz Gellért, Wiandt Zsófia, Zahemszky Péter.
3 points:69 students.
2 points:22 students.
1 point:8 students.
0 point:19 students.
Unfair, not evaluated:5 solutions.


  • Problems in Mathematics of KöMaL, January 2011

  • Our web pages are supported by: Ericsson   Google   SzerencsejátĂ©k Zrt.   Emberi ErĹ‘források MinisztĂ©riuma   Emberi ErĹ‘forrás TámogatáskezelĹ‘   OktatáskutatĂł Ă©s FejlesztĹ‘ IntĂ©zet   ELTE   Nemzeti TehetsĂ©g Program