KöMaL - Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
 English
Információ
A lap
Pontverseny
Cikkek
Hírek
Fórum

Rendelje meg a KöMaL-t!

Kifordítható

tetraéder

VersenyVizsga portál

Kísérletek.hu

Matematika oktatási portál

B. 4568. There are n prisoners in a prison. Since the guards are bored, they invent the following game: Either a red hat or a blue hat is placed on the head of each prisoner such that no one can see the colour of the hat on their own heads. Then the prisoners are allowed to look at one another (everyone can see everyone else's hat). Finally, each of them guesses the colour of their own hat, and writes it down on a sheet of paper. If all answers are correct, the prisoners may go for a walk in the courtyard. What strategy should they agree on, so that the probability of a walk in the courtyard is a maximum?

(5 points)

Deadline expired on 11 November 2013.


Google Translation (Sorry, the solution is published in Hungarian only.)

Megoldás. Ha az őrök az egyes rabok sapkáját egymástól függetlenül választják meg 1/2 - 1/2 valószínűséggel, akkor már egyetlen rab is csak 1/2 eséllyel találja ki a saját sapkaszínét, függetlenül a rabok stratégiájától.

Azt viszont a rabok elérhetik, hogy egyszerre nyerjenek vagy veszítsenek, mégpedig az őrök stratégiájától függetlenül 1/2 eséllyel.

Nevezzük páros-piros stratégiának azt, hogy mindenki akkor tippel pirosra, ha a többieken páratlan számú piros sapkát lát; így ha összesen páros számú piros sapkájuk van, akkor midegyikük jól fog tippelni, ellenkező esetben mindegyikük rosszul tippel. Hasonlóan, nevezzük páratlan-piros stratégiának azt, hogy mindenki akkor tippel pirosra, ha a többieken páros számú piros sapkát lát; így ha összesen páratlan számú piros sapkájuk van, akkor nyernek.

A játék előtt a rabok kisorsolják, hogy a páros-piros vagy a páratlan-piros stratégiát fogják követni. Ezzel elérhetik, hogy 1/2 eséllyel nyerjenek.


Statistics on problem B. 4568.
146 students sent a solution.
5 points:Badacsonyi István András, Csernák Tamás, Fonyó Viktória, Szebellédi Márton.
4 points:64 students.
3 points:25 students.
2 points:2 students.
1 point:4 students.
0 point:46 students.
Unfair, not evaluated:1 solution.


  • Problems in Mathematics of KöMaL, October 2013

  • Támogatóink:   Ericsson   Cognex   Emberi Erőforrás Támogatáskezelő   Emberi Erőforrások Minisztériuma   Nemzeti Tehetség Program    
    MTA Energiatudományi Kutatóközpont   MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont     Nemzeti
Kulturális Alap   ELTE   Morgan Stanley