KöMaL - Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
 English
Információ
A lap
Pontverseny
Cikkek
Hírek
Fórum

Rendelje meg a KöMaL-t!

MBUTTONS

VersenyVizsga portál

Kísérletek.hu

Matematika oktatási portál

C. 1148. The diagonals of a quadrilateral inscribed in a circle are perpendicular. Prove that the distance of any side from the centre of the circle is equal to the half of the opposite side.

Kvant

(5 points)

Deadline expired on 10 January 2013.


Google Translation (Sorry, the solution is published in Hungarian only.)

Megoldás. Készítsünk ábrát.

Kössük össze egymással az \(\displaystyle F\), \(\displaystyle G\) és \(\displaystyle H\), \(\displaystyle I\) oldalfelező pontokat. Az \(\displaystyle FG\), illetve \(\displaystyle HI\) szakaszok az \(\displaystyle ABC\), illetve az \(\displaystyle ACD\) részháromszögekben középvonalak, így az \(\displaystyle AC\) átló felével, és így egymással is egyenlők.

Könnyen belátható, hogy \(\displaystyle DIH\angle=DAC\angle=OGF\angle\), illetve \(\displaystyle DHI\angle=DCA\angle=OFG\angle\):

\(\displaystyle DIH\angle=DAC\angle\) és \(\displaystyle DHI\angle=DCA\angle\), mert egyállású szögek. \(\displaystyle DAC\angle=DBC\angle\) a kerületi szögek tétele miatt, \(\displaystyle DBC\angle=OGF\angle\), mert merőleges szárú szögek (hiszen \(\displaystyle FG\parallel AC\), és \(\displaystyle AC\perp DB\), illetve egy kör középpontját egy húr felezőpontjával összekötő szakasz merőleges a húrra). Hasonlóan \(\displaystyle DCA\angle=DBA\angle\) és \(\displaystyle DBA\angle=OFG\angle\).

Ezekből már következik, hogy az \(\displaystyle OFG\triangle\) és a \(\displaystyle DHI\triangle\) egybevágó, tehát \(\displaystyle OF=DH=\frac{DC}{2}\).

A másik három oldalra ugyanígy lehet belátni az állítást.


Statistics on problem C. 1148.
169 students sent a solution.
5 points:127 students.
4 points:6 students.
3 points:7 students.
2 points:2 students.
1 point:22 students.
0 point:4 students.
Unfair, not evaluated:1 solution.


  • Problems in Mathematics of KöMaL, December 2012

  • Támogatóink:   Ericsson   Cognex   Emberi Erőforrás Támogatáskezelő   Emberi Erőforrások Minisztériuma   Nemzeti Tehetség Program    
    MTA Energiatudományi Kutatóközpont   MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont     Nemzeti
Kulturális Alap   ELTE   Morgan Stanley