KöMaL - Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Sign In
Sign Up
 Magyar
Information
Contest
Journal
Articles

 

Problem G. 597. (March 2017)

G. 597. A solid cube is floating in a container filled with some liquid. The system is heated slowly. Hasty Tymothy states that the cube will slowly sink. Sudden Lily immediately replies that on the contrary it will rise. Who is right?

(3 pont)

Deadline expired on 10 April 2017.


Sorry, the solution is available only in Hungarian. Google translation

A kocka kezdetben lebeg a folyadékban, tehát a súlya megegyezik az általa kiszorított folyadék súlyával. A melegítés hatására a kocka is és a folyadék is kitágul. Ha a kocka hőtágulási együtthatója nagyobb, mint a folyadéké (ez utóbbi – például víz esetében – lényegesen függhet a kezdeti hőmérséklettől), akkor Hirte Lenkének van igaza, ellenkező esetben pedig Kapko Dóra válasza lesz helyes. A kocka és a folyadék hőtágulására vonatkozó ismeretek nélkül tehát a kérdés nem dönthető el egyértelműen, a két lány bármelyikének igaza lehet.


Statistics:

37 students sent a solution.
3 points:Beke Csongor, Csóti Kristóf, Czett Mátyás, Garamvölgyi István Attila, Geretovszky Anna, Kozák 023 Áron, Kozma Kristóf, Kozmér Barbara, Marozsák Tádé, Merkl Levente, Pácsonyi Péter, Schneider Anna, Tanner Norman, Veres Kristóf, Vida Tamás, Virág Levente.
2 points:Acs Imre, Bottlik Domonkos, Fecske Benjámin, Fialovszky Márk, Horváth 999 Anikó, Rusvai Miklós, Szakáll Lili.
1 point:6 students.
0 point:8 students.

Our web pages are supported by:   Ericsson   Cognex   Emberi Erőforrás Támogatáskezelő   Emberi Erőforrások Minisztériuma   Nemzeti Tehetség Program    
MTA Energiatudományi Kutatóközpont   MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont     Nemzeti
Kulturális Alap   ELTE   Morgan Stanley