KöMaL - Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Sign In
Sign Up
 Magyar
Information
Contest
Journal
Articles

 

Problem P. 4412. (January 2012)

P. 4412. Experiments carried out in cloud chambers make it possible to observe the path of charged particles moving in uniform magnetic field. Is it possible that during a charged particle decays to two other particles the circular paths which touch each other, and which are shown in the figure can be seen in the cloud chamber? (The declaration of the particles are negligible on the examined part of the motion.)

(6 pont)

Deadline expired on 10 February 2012.


Sorry, the solution is available only in Hungarian. Google translation

Megoldás. Homogén mágneses mezőben mozgó töltött részecske impulzusa a töltésének és pályasugarának szorzatával arányos. (Ez az összefüggés még a relativisztikus mozgásoknál is érvényes.)

A bomlás során az impulzus is és az elektromos töltés is meg kell maradjon. Ezek a feltételek egyszerre nem teljesíthetők, tehát a kérdéses bomlásnyom nem jöhet létre a ködkamrában. (Nehézséget okoz a kiértékelésnél, hogy nem tudjuk, melyik a feltételezett bomló részecske. Emiatt három lehetőséget is meg kell vizsgálnunk.)


Statistics:

22 students sent a solution.
6 points:Papp Roland, Szabó 928 Attila.
5 points:Laczkó Zoltán Balázs, Szigeti Bertalan György.
4 points:2 students.
3 points:6 students.
1 point:2 students.
0 point:8 students.

Our web pages are supported by:   Ericsson   Cognex   Emberi Erőforrás Támogatáskezelő   Emberi Erőforrások Minisztériuma   Nemzeti Tehetség Program    
MTA Energiatudományi Kutatóközpont   MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont     Nemzeti
Kulturális Alap   ELTE   Morgan Stanley