KöMaL - Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
 English
Információ
A lap
Pontverseny
Cikkek
Hírek
Fórum

Rendelje meg a KöMaL-t!

Kifordítható

tetraéder

VersenyVizsga portál

Kísérletek.hu

Matematika oktatási portál

P. 4884. A small steel ball having a diameter of a few centimetres and a big beach ball are projected upward at the same speed of a few m/s. Sketch the velocity-time graphs of both balls in the same coordinate system.

Compare the initial and the final velocities of the balls. Is there any moment when the slopes of the two curves are the same? Which object goes higher and how can this be seen in the graphs?

(4 points)

Deadline expired on 10 January 2017.


Google Translation (Sorry, the solution is published in Hungarian only.)

A golyó mozgásegyenlete (ha a felfelé mutató irányt választjuk pozitívnak és a közegellenállást elhanyagoljuk):

\(\displaystyle a_\textrm{golyó}= \frac{\Delta v_\textrm{golyó}}{\Delta t}=-g.\)

A golyó sebessége időben egyenletesen változik (csökken), tehát a \(\displaystyle v-t\) grafikon egy egyenes. Az emelkedési magasság a grafikon \(\displaystyle v>0\) szakaszának ,,görbe'' alatti területével egyezik meg.

Az ábráról leolvasható, hogy a golyó magasabbra emelkedik, mint a labda, hiszen a labda hamarabb ér el a pályájának legmagasabb pontjába, mint a golyó, és az emelkedés közben a sebessége mindvégig kisebb, mint a golyó pillanatnyi sebessége.

A strandlabdára ható erő a nehézségi erő és a közegellenállási erő eredője. Ez utóbbi nagysága \(\displaystyle v^2\)-tel arányos, iránya pedig \(\displaystyle v\)-vel ellentétes, így a labda mozgásegyenlete:

\(\displaystyle a_\textrm{labda}= \frac{\Delta v_\textrm{labda}}{\Delta t}=-g-k\cdot v_\textrm{labda} \vert v_\textrm{labda}\vert,\)

(ahol \(\displaystyle k\) egy állandó). Mindaddig, amíg \(\displaystyle v_\textrm{labda}>0\), a labda sebessége gyorsabb ütemben csökken, mint a golyóé, és a két görbe meredeksége éppen a labda visszafordulásának pillanatában egyezik meg.

A két test kezdősebessége megegyezik, így a kezdeti mechanikai energiájuk is egyforma. A leérkezés pillanatában a helyzeti energiák megegyeznek, de a labda összes mechanikai energia kisebb, mint a golyóé, hiszen a közegellenállás munkája a mozgás közben mindvégig csökkentette a mechanikai energiát. Emiatt a labda sebességének nagysága a leérkezés pillanatában biztosan kisebb, mint a golyóé.


Statistics on problem P. 4884.
34 students sent a solution.
4 points:Di Giovanni András, Fehér 169 Szilveszter, Kozák András, Markó Gábor, Merkl Gergely, Morvai Orsolya, Nagy 555 Botond, Nyerges Dóra, Stefán Boglárka Abigél, Szalay Gergő, Turcsányi Ádám.
3 points:Csuha Boglárka, Faisal Fahad AlSallom, Háder Márk István, Hajdu 046 Ákos, Jánosdeák Márk, Klučka Vivien, Krasznai Anna, Makovsky Mihály, Mocskonyi Mirkó, Wolff Vilmos.
2 points:4 students.
1 point:4 students.
0 point:4 students.
Unfair, not evaluated:1 solution.


  • Problems in Physics of KöMaL, December 2016

  • Támogatóink:   Ericsson   Cognex   Emberi Erőforrás Támogatáskezelő   Emberi Erőforrások Minisztériuma   Nemzeti Tehetség Program    
    MTA Energiatudományi Kutatóközpont   MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont     Nemzeti
Kulturális Alap   ELTE   Morgan Stanley