Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?
A régi honlapot akarom!!! :-)

A C. 1453. feladat (2017. december)

C. 1453. Egy \(\displaystyle 3\times3\)-as rácsnégyzet belsejébe eső tizenkettő, egységnyi hosszúságú rácsszakasz közül véletlenszerűen megjelölünk négyet. Mekkora annak a valószínűsége, hogy a megjelölt szakaszok legalább két részre bontják a négyzetet?

(5 pont)

A beküldési határidő 2018. január 10-én LEJÁRT.


Megoldás. Nevezzük 2-es eseteknek azokat, amikor már két rácsszakasz megjelölésével két részre bontjuk a négyzetet. Ezt az \(\displaystyle f,h\), vagy a \(\displaystyle g,j\), vagy az \(\displaystyle m,q\), vagy a \(\displaystyle p,r\), sarkoknál lévő szakaszpárok kiválasztásával, vagyis 4-féleképpen tudjuk megtenni.

A másik két rácsszakaszt a maradék \(\displaystyle 10\) szakasz közül választhatjuk,így a \(\displaystyle 2\)-es esetek száma \(\displaystyle 4\cdot\binom{10}{2}=180\) lenne. Azonban a másik két rácsszakasz kiválasztásakor másik saroknál lévő szakaszpárok is szóba jöhetnek.

Így azokat az eseteket, amikor másik két saroknál lévő szakaszpárt választottunk ki, duplán számoltuk, ezért le kell vonni \(\displaystyle \binom42=6\) esetet. Tehát a \(\displaystyle 2\)-es esetek száma: \(\displaystyle N_2=174\).

Nevezzük 3-as eseteknek azt, amikor már 3 szakasszal két részre bontjuk a négyzetet (de a 3 közül semelyik 2-vel nem).

A.) Ezt megvalósíthatjuk például az \(\displaystyle f,g,i\) rácsszakaszok kiválasztásával. A negyedik szakasz nem lehet sem a \(\displaystyle h\), sem a \(\displaystyle j\) szakasz, mert ezek az esetek más szerepeltek a \(\displaystyle 2\)-es esetek között, így a negyedik szakaszt \(\displaystyle 7\) szakasz közül választhatjuk. A forgásszimmetria miatt ez \(\displaystyle 4\cdot7=28\) esetet jelent.

B.) Megvalósíthatjuk például az \(\displaystyle f,k,m\) rácsszakaszok kiválasztásával. A negyedik szakasz nem lehet sem a \(\displaystyle h\), sem a \(\displaystyle q\) szakasz, mert ezek az esetek más szerepeltek a \(\displaystyle 2\)-es esetek között, így a negyedik szakaszt \(\displaystyle 7\) szakasz közül választhatjuk. A tengelyes és forgásszimmetria miatt ez \(\displaystyle 8\cdot7=56\) esetet jelent.

C.) Megvalósíthatjuk például az \(\displaystyle f,k,q\) rácsszakaszok kiválasztásával. A negyedik szakasz nem lehet sem a \(\displaystyle h\), sem az \(\displaystyle m\) szakasz, mert ezek az esetek más szerepeltek a \(\displaystyle 2\)-es esetek között, így a negyedik szakaszt \(\displaystyle 7\) szakasz közül választhatjuk. A forgásszimmetria miatt ez \(\displaystyle 4\cdot7=28\) esetet jelent.

Tehát a \(\displaystyle 3\)-as esetek száma: \(\displaystyle N_3=112\).

Nevezzük \(\displaystyle 4\)-es eseteknek azt, amikor \(\displaystyle 4\) szakasszal bontjuk két részre a négyzetet. Erre a következő lehetőségek vannak:

A.) Az \(\displaystyle i,k,n,l\) rácsszakaszok kiválasztásával. Ebből csak \(\displaystyle 1\) eset lehetséges.

Az \(\displaystyle h,i,l,p\) rácsszakaszok kiválasztásával. A tengelyes és forgási szimmetriát figyelembe véve ebből \(\displaystyle 8\) eset van.

Az \(\displaystyle f,i,l,p\) rácsszakaszok kiválasztásával. A forgási szimmetriát figyelembe véve ebből \(\displaystyle 4\) eset van.

Az \(\displaystyle f,k,n,p\) rácsszakaszok kiválasztásával. A forgási szimmetriát figyelembe véve ebből 4 eset van.

Tehát a 4-es esetek száma: \(\displaystyle N_4=17\).

A kedvező esetek száma: \(\displaystyle N_k=N_2+N_3+N_4=174+112+17=303\).

Az összes esetek száma: \(\displaystyle N_ö=\binom{12}{4}=495\).

A keresett valószínűség: \(\displaystyle p=\frac{N_k}{N_ö}=\frac{303}{495}≈0,612\).


Statisztika:

A C. 1453. feladat értékelése még nem fejeződött be.


A KöMaL 2017. decemberi matematika feladatai