Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?
A régi honlapot akarom!!! :-)

A C. 1458. feladat (2018. január)

C. 1458. Oldjuk meg az egyenletet a valós számok halmazán:

\(\displaystyle \sqrt{x+11} + \sqrt{x^2+11x} -\sqrt{x} -x=4. \)

(5 pont)

A beküldési határidő 2018. február 12-én LEJÁRT.


Megoldás. A gyökös kifejezések miatt a \(\displaystyle 0≤x\) kikötést tesszük. Az egyenlet bal oldalán a második gyökös kifejezést alakítsuk szorzattá:

\(\displaystyle \sqrt{x+11}+\sqrt{x+11}\cdot\sqrt x-\sqrt x-x-4=0.\)

Szorozzuk meg az egyenlet mindkét oldalát (\(\displaystyle -2\))-vel:

\(\displaystyle -2\sqrt{x+11}-2\sqrt{x+11}\cdot\sqrt x+2\sqrt x+2x+8=0.\)

Bal oldalon a második tagot tekinthetjük egy teljes négyzet kétszeres szorzatának:

\(\displaystyle \left(\sqrt{x+11}-\sqrt x\right)^2=x+11-2\sqrt{x+11}\cdot\sqrt x+x.\)

Ennek megfelelően rendezzük az egyenletünk bal oldalát:

\(\displaystyle x+11-2\sqrt{x+11}\cdot\sqrt x+x-2\sqrt{x+11}+2\sqrt x-3=0,\)

\(\displaystyle \left(\sqrt{x+11}-\sqrt x\right)^2-2(\sqrt{x+11}-\sqrt x)-3=0.\)

Vezessük be az \(\displaystyle y=(\sqrt{x+11}-\sqrt x)\) új változót. Ekkor a következő másodfokú egyenletet kapjuk: \(\displaystyle y^2-2y-3=0\), melynek megoldásai: \(\displaystyle y_1=3\) és \(\displaystyle y_2=-1\).

Az \(\displaystyle y_1=3\) értéket visszahelyettesítve:

\(\displaystyle \sqrt{x+11}-\sqrt x=3.\)

Mindkét oldalt négyzetre emelve:

\(\displaystyle x+11-2\sqrt{x+11}\cdot\sqrt x+x=9.\)

Rendezve és 2-vel osztva:

\(\displaystyle x+1=\sqrt{x+11}\cdot\sqrt x.\)

Újra négyzetre emelve: \(\displaystyle x^2+2x+1=x^2+11x\), amiből \(\displaystyle x=\frac19\).

Az \(\displaystyle y_2=-1\) értéket visszahelyettesítve, majd rendezve az egyenletet:

\(\displaystyle \sqrt{x+11}=\sqrt x-1.\)

Mindkét oldalt négyzetre emelve:

\(\displaystyle x+11=x-2\sqrt x+1.\)

Rendezve és leosztva \(\displaystyle -2\)-vel: \(\displaystyle -5=\sqrt x\) . Látszik, hogy itt nincs valós megoldás.

Egyetlen lehetséges megoldást kaptunk: \(\displaystyle x=\frac19\), melyet behelyettesítve az eredeti egyenletbe:

\(\displaystyle \sqrt{x+11}+\sqrt{x^2+11x}-\sqrt x-x-4=\)

\(\displaystyle \sqrt{\frac19+\frac{99}{9}}+\sqrt{\frac{1}{81}+\frac{99}{9}\cdot\frac19}-\frac13-\frac19=\)

\(\displaystyle =\frac{10}{3}+\frac{10}{9}-\frac39-\frac19=4,\)

tehát valóban megoldás.


Statisztika:

162 dolgozat érkezett.
5 pontot kapott:64 versenyző.
4 pontot kapott:43 versenyző.
3 pontot kapott:9 versenyző.
2 pontot kapott:7 versenyző.
1 pontot kapott:17 versenyző.
0 pontot kapott:19 versenyző.
Nem versenyszerű:3 dolgozat.

A KöMaL 2018. januári matematika feladatai