Mathematical and Physical Journal
for High Schools
Issued by the MATFUND Foundation
Already signed up?
New to KöMaL?

Problem G. 597. (March 2017)

G. 597. A solid cube is floating in a container filled with some liquid. The system is heated slowly. Hasty Tymothy states that the cube will slowly sink. Sudden Lily immediately replies that on the contrary it will rise. Who is right?

(3 pont)

Deadline expired on April 10, 2017.


Sorry, the solution is available only in Hungarian. Google translation

Megoldás. A kocka kezdetben lebeg a folyadékban, tehát a súlya megegyezik az általa kiszorított folyadék súlyával. A melegítés hatására a kocka is és a folyadék is kitágul. Ha a kocka hőtágulási együtthatója nagyobb, mint a folyadéké (ez utóbbi – például víz esetében – lényegesen függhet a kezdeti hőmérséklettől), akkor Hirte Lenkének van igaza, ellenkező esetben pedig Kapko Dóra válasza lesz helyes. A kocka és a folyadék hőtágulására vonatkozó ismeretek nélkül tehát a kérdés nem dönthető el egyértelműen, a két lány bármelyikének igaza lehet.


Statistics:

37 students sent a solution.
3 points:Beke Csongor, Csóti Kristóf, Czett Mátyás, Garamvölgyi István Attila, Geretovszky Anna, Kozák 023 Áron, Kozma Kristóf, Kozmér Barbara, Marozsák Tádé, Merkl Levente, Pácsonyi Péter, Schneider Anna, Tanner Norman, Veres Kristóf, Vida Tamás, Virág Levente.
2 points:Acs Imre, Bottlik Domonkos, Fecske Benjámin, Fialovszky Márk, Horváth 999 Anikó, Rusvai Miklós, Szakáll Lili.
1 point:6 students.
0 point:8 students.

Problems in Physics of KöMaL, March 2017