Mathematical and Physical Journal
for High Schools
Issued by the MATFUND Foundation
Already signed up?
New to KöMaL?

Problem G. 639. (May 2018)

G. 639. It was observed that the flames of a burning candle has a spherical shape in a spaceship revolving around the Earth. Explain this observation.

(3 pont)

Deadline expired on June 11, 2018.


Sorry, the solution is available only in Hungarian. Google translation

Megoldás. A súlytalanság állapotában a gyertya lángja körül nincs lényegesen kitüntetett irány (mindössze a gyertya elhelyezkedése okoz némi aszimmetriát), emiatt a láng gömbszimmetrikus, közelítőleg gömb alakú lesz.

Megjegyzés. A lánggömb mérete sokkal kisebb, mint a Földön a gyertyaláng mérete, mert a súlytalanságban nincs felhajtóerő, a meleg gázok nem tudnak gyors áramlással eltávozni a gyertya közeléből. Emiatt a láng oxigén-utánpótlását csak a diffúzió biztosítja, ami viszonylag lassú folyamat.

Az égés vizsgálata súlytalanságban mai napig kutatott terület. A Nemzetközi Űrállomáson végezték el a FLEX-1 és a FLEX-2 kísérleteket, amelyekről érdekes ismertetéseket, illetve mozikat találhatunk a világhálón.


Statistics:

29 students sent a solution.
3 points:Andó Lujza, Antal Virág Anna, Bárdos Deák Botond, Beke Zsolt, Bíró Ferenc, Cseke Balázs, Egyed Márton, Fekete Bálint Bertalan, Forgács Kata, Hajnal Lilla Viola, Jánosik Máté, Kis-Bogdán Kolos, Koczó Attila, Kovács 062 Gábor, Láng Erik, Ludányi Csongor, Nagy Zalán, Osváth Klára, Papp Marcell Miklós, Sebestyén Pál Botond, Szakáll Lili, Szántó Barnabás, Zsigmond Botond.
2 points:Hartmann Alice, Tóth Ábel, Williams Hajna.
1 point:3 students.

Problems in Physics of KöMaL, May 2018