Mathematical and Physical Journal
for High Schools
Issued by the MATFUND Foundation
Already signed up?
New to KöMaL?

Problem G. 649. (November 2018)

G. 649. If we move in a steam bath (for example we begin to fan ourselves with the arms), then we feel the 40–60 \(\displaystyle {}^\circ\)C vapour much hotter, and it may feel like our skin is burning. Why?

(3 pont)

Deadline expired on December 10, 2018.


Sorry, the solution is available only in Hungarian. Google translation

Megoldás. A testünk hidegebb, mint a gőzfürdő levegője, emiatt az a bőrünk közelében lehűl, illetve a párás levegőből víz csapódik ki a bőrünkre. Mindkettő hőleadással jár, ami melegíti a testünket.

Ha nem mozgunk, a velünk érintkező levegő hőmérséklete és páratartalma lecsökken, a hőleadási folyamat tehát lelassul. Ha mozgunk (legyezünk a kezünkkel), a bőrünk közelébe mindig ,,friss'' (melegebb és nagyobb páratartalmú) levegő kerül, a hőleadás tehát folyamatosan fennmarad, ez okozza az égető érzést.


Statistics:

63 students sent a solution.
3 points:Bányai Kristóf, Bodzsár Míra, Csanádi Réka, Csapó Tamás, Dózsa Levente, Egri Mátyás, Ferjancsik Zaránd, Hamar János, Jakó Attila György, Kalmár Levente, Koczó Attila, Koleszár Benedek, Kovács Móric, Lukács Márton, Malatinszki Hanna, Markó Péter , Osváth Klára, Sárvári Borka Luca, Sebestyén József Tas, Sebestyén Pál Botond, Thierry Armand, Tiszaváry Nóra, Viharos Márta Judit, Williams Hajna, Zsigmond Botond.
2 points:Hajdú Bence, Heizer Koppány, Ollé Luca Dorka, Patricia Janecsko, Szántó Barnabás, Tölgyesi 222 Máté.
1 point:4 students.
0 point:23 students.
Not shown because of missing birth date or parental permission:5 solutions.

Problems in Physics of KöMaL, November 2018