Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A G. 729. feladat (2021. január)

G. 729. Ha az olvasztott zsírt egy edényben kihűlni hagyjuk, jól megfigyelhető, hogy a megfagyott zsír felülete kráterszerű lesz, a perem mentén szabályos karima képződik. Miért?

(3 pont)

A beküldési határidő 2021. február 18-án LEJÁRT.


Megoldás. Az olvasztott zsír hűlésekor nem történik egy bizonyos hőmérséklethez köthető halmazállapot-változás, hanem fokozatosan dermed meg a zsír, miközben a sűrűsége egyre kisebb lesz. A zsír dermedése az edény szélénél gyorsabb, mint a közepénél, tehát a zsír pereme előbb szilárdul meg, mint a közepe. Az edény közepénél a megdermedő zsír térfogata, (sűrűsége) csak úgy tud csökkenni, ha a felszíne lesüllyed, mintegy behorpad.


Statisztika:

40 dolgozat érkezett.
3 pontot kapott:Bacsó Dániel, Beke Botond, Bogdán Benedek, Jeszenői Sára, Kovács Barnabás, Kovács Dorina , Láng Erik, Medveczki Gábor József, Schneider Dávid, Sebestyén József Tas, Szanyi Attila, Szitka Virág, Vig Zsófia, Waldhauser Miklós.
2 pontot kapott:Cynolter Dorottya, Dobronyi Benedek, Hegedűs Máté Miklós, Jeney Zsolt, Marozsi Lenke Sára, Novák Péter.
1 pontot kapott:6 versenyző.
0 pontot kapott:14 versenyző.

A KöMaL 2021. januári fizika feladatai