Mathematical and Physical Journal
for High Schools
Issued by the MATFUND Foundation
Already signed up?
New to KöMaL?

Problem G. 777. (April 2022)

G. 777. We would like to heat room temperature espresso coffee by ``steaming''. Estimate how much the ``quality'' of the coffee deteriorates, that is, how much the coffee concentration decreases.

(4 pont)

Deadline expired on May 16, 2022.


Sorry, the solution is available only in Hungarian. Google translation

Megoldás. A kávé optimális hőmérséklete 65-70\(\displaystyle \,^\circ\)C, ez körülbelül az a hőfok, amit az ember még nem érez ihatatlanul forrónak. Számoljunk mondjuk úgy, hogy \(\displaystyle m\) tömegű, \(\displaystyle 20\,^\circ{\rm C}\)-os vizet szeretnénk \(\displaystyle \Delta m\) tömegű, \(\displaystyle 100\,^\circ{\rm C}\)-os gőz lecsapódásával és lehűlésével \(\displaystyle 70\,^\circ{\rm C}\)-os vízzé alakítani. A kalorimetrikus egyenlet:

\(\displaystyle m\,c_\text{víz}\,\left(70\,^\circ{\rm C}-20\,^\circ{\rm C}\right)= \Delta m L_\text{víz}+\Delta m c_\text{víz}\left( 100\,^\circ{\rm C}-70\,^\circ{\rm C}\right).\)

(\(\displaystyle c_\text{víz}=4{,}18\ \frac{\rm kJ}{\rm kg\,K}\) a víz fajhője, \(\displaystyle L_\text{víz}=2256\,\frac{\rm kJ}{\rm kg}\) pedig a víz forráshője, azaz a vízgőz lecsapódási hője.) Ezek szerint

\(\displaystyle \frac{\Delta m}{m}\approx \frac{4{,}2\cdot 50}{2256+4{,}2\cdot 30}~\approx 0{,}09,\)

vagyis a kávéban lévő víz mennyisége 9%-kal nő, a kávé töménysége tehát kb. 9%-kal csökken. Ha a kávé ,,minőségét'' a töménységgel mérjük (nyilván más paraméterek is szerepet játszanak), akkor azt mondhatjuk, hogy a felgőzölés során a minőség majdnem 10 százalékkal romlik.


Statistics:

18 students sent a solution.
4 points:Biró Kata, Bocor Gergely, Csilling Dániel, Fehérvári Donát, Hruby Laura, Klement Tamás, Richlik Márton, Sós Ádám.
3 points:Kiss 668 Benedek, Kiss 987 Barnabás, Merics Vilmos, Sütő Áron, Toplak Ágnes.
2 points:1 student.
1 point:2 students.

Problems in Physics of KöMaL, April 2022