Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I/S. 1. feladat (2015. szeptember)

I/S. 1. Egy kisfeszültséggel működő áramkörben egy vékony fémlemez van, amelyből egy automata körlemezeket vág ki. Feladatunk annak eldöntése, hogy az áramkör zárt marad-e a körlemezek eltávolítása után, van-e kontaktus az \(\displaystyle A\) és a \(\displaystyle B\) pont között.

A fémlemez \(\displaystyle N\times M\) (\(\displaystyle 10\le N,M\le 1000\)) téglalap alakú, amelyből \(\displaystyle K\) (\(\displaystyle 0\le K\le 100\)) kört vágunk ki. A körök metszhetik egymást, középpontjaik (\(\displaystyle x_{i}\), \(\displaystyle y_{i}\) egészek) a lemezen belül vannak, és a sugaraik (\(\displaystyle 0 < r_{i} \le \min(N,M)\)) ismert egészek. A fémlemez \(\displaystyle N\) hosszú és \(\displaystyle M\) széles, az \(\displaystyle A\) pont az \(\displaystyle x=0\), míg a \(\displaystyle B\) pont az \(\displaystyle x=N\) helyen kapcsolódik a fémlemezhez (vagyis a lemez teljes oldalsó szélével össze vannak kötve). A körök kivágása a körlemez és kerületének eltávolításával jár, tehát az éppen érintkező körök érintkezési pontjai sem maradnak a fémlemezen.

A program olvassa be a standard input első sorából \(\displaystyle N\)-et, \(\displaystyle M\)-et és \(\displaystyle K\)-t, majd a következő \(\displaystyle K\) sorból a körök középpontjainak koordinátáit és sugarait (nemnegatív egészek), majd írja a standard output első és egyetlen sorába a ,,Vezet'' vagy ,,Nem vezet'' szavakat attól függően, hogy az áramkör zárt maradt-e a körök eltávolítása után.

Pontozás és korlátok: A programhoz mellékelt, a helyes megoldás elvét tömören, de érthetően leíró dokumentáció 1 pontot ér. A programra akkor kapható meg a további 9 pont, ha bármilyen hibátlan bemenetet képes megoldani az 1 mp futásidőkorláton belül.

Beküldendő egy tömörített is1.zip állományban a program forráskódja és dokumentációja, amely tartalmazza a megoldás rövid leírását, és megadja, hogy a forrásállomány melyik fejlesztő környezetben fordítható.

(10 pont)

A beküldési határidő 2015. október 12-én LEJÁRT.


Megoldásokról:

A megoldásról szóló cikk.

Tesztállományok: tesztbemenetek.zip

v1.be Vezet

v2.be Nem vezet

v3.be Vezet

v4.be Vezet

v5.be Nem vezet


Statisztika:

24 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Csenger Géza, Fuisz Gábor, Gáspár Attila, Hornák Bence, Janzer Orsolya Lili, Kiss Gergely, Mernyei Péter, Nagy Nándor, Németh 123 Balázs, Németh 729 Gábor, Noszály Áron, Palánki Lajos, Uzonyi 000 Ákos, Zarándy Álmos.
9 pontot kapott:Gergely Patrik.
6 pontot kapott:1 versenyző.
3 pontot kapott:2 versenyző.
2 pontot kapott:4 versenyző.
0 pontot kapott:2 versenyző.

A KöMaL 2015. szeptemberi informatika feladatai