Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 480. feladat (2019. március)

I. 480. A youtube-on igen népszerűek a képernyővideók, amelyek egy-egy számítógépes program használatát mutatják be. A bemutatót végző személy hang- és képernyőkép felvételt készít, majd ezeket összevágja, esetleg a fontos dolgokat feliratozza. Több ingyenesen elérhető szoftver is van, ami alkalmas a felvétel elkészítésére és az esetleges vágására, szerkesztésére.

Készítsünk oktatóvideót, amelyben egy aktuális KöMaL matematika, fizika, vagy informatika feladat online megoldását mutatjuk be. A matematika vagy fizika feladatot az Elektronikus Munkafüzetben oldjuk meg, vagyis a feladat megoldása mellett a TeX szerkesztőt is használjuk. Olyan példát válasszunk, ahol a megoldás során a szöveges leírás mellett egyenletek, képletek is vannak. Amennyiben egy informatika feladatot oldunk meg, akkor a megoldáshoz alkalmazott programot és a megoldás lépéseit ismertessük. Ha a megoldás során ismétlődő, korábban már bemutatott részek következnek, akkor azokat gyorsítsuk fel, és csak röviden jelezzük szövegesen, hogy mi történik.

Beküldendő egy youtube.com hivatkozás, amelyen elérhető az oktatóvideó, valamint egy rövid leírás, ami megnevezi a felvételhez és a szerkesztéshez alkalmazott programokat. Ha nem szeretnénk a saját hangunkon megjelenni, akkor kicsit torzíthatjuk a hangot (pl. az Audacity programmal). A teljes értékű megoldás jól érthető és követhető, de nem unalmas, az adott téma bemutatására, a feladat megoldására egy érdeklődő számára valóban használható.

(10 pont)

A beküldési határidő 2019. április 10-én LEJÁRT.


Három megoldás érkezett, és mindegyik más-más szempontból érdekes, tanuláságos. Ketten járultak hozzá a megoldásuk közzétételéhez.

Békési Péter Zalaegerszegi versenyző a G. 667. feladat megoldását muatja be: https://youtu.be/FJfHZpa6Ra4.

Ürmössy Dorottya Budapesti versenyző az I. 479. feladat megoldását mutatja be: https://www.youtube.com/watch?v=G7B0pgRjZGA.


Statisztika:

3 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Békési Péter, Horcsin Bálint, Ürmössy Dorottya.

A KöMaL 2019. márciusi informatika feladatai