Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 545. feladat (2021. október)

I. 545. A feladat a lapban megjelent ,,Titkos üzenet, száll a széllel'' című cikk elolvasása után érthető és oldható meg.

Hozzuk létre a vigenere munkafüzetet. A munkalap új neve legyen Tábla. Állítsuk be az oszlopok szélességét úgy, hogy a cellák nagyjából négyzet alakúak legyenek. Hozzuk létre a Titkosítás és Dekódolás munkalapokat és állítsuk a cellákat itt is nagyjából négyzet alakúra.

A C2:AK2 tartományba gépeljük be a magyar egybetűs ábécét, ezen alapadatokat felhasználva, csupán másolással és képletekkel hozzuk létre a Vigenère-táblát, alkalmazzunk a minta szerinti színezést és keretezést. Hajtsuk végre a mintákról leolvasható formázásokat.

A Titkosítás munkalapra egy maximum 20 karakteres kulcsot és legfeljebb 10 darab 0-100 karakteres nyers szöveget lehessen bevinni. Ezek bevitele után jelenjen meg a megfelelő helyen a nyers szöveg Vigenère-kódolt változata. Minden sort külön üzenetként kezeljen a munkafüzet. A kódolt változat ne jelenjen meg, amíg valamelyik adat nem megfelelő hosszú (\(\displaystyle 0< \text{kulcshossz} < 21\) és \(\displaystyle 0 \le \text{sorhosszak} < 101\)). Ha valamelyik feltétel nem teljesül, arról a minták szerinti hibaüzenetek tájékoztassanak.

A Dekódolás munkalap működjön hasonlóan, csak erre a kódolt szövegsorokat lehessen beírni és a visszafejtett szöveget megkapni.

A két új munkalapon a 30. sor alatt végezhetünk segédszámításokat. A kész Vigenère-táblát átmásolhatjuk mindkettőre. A megoldáshoz makró vagy más program nem használható, csak a táblázatkezelő beépített függvényei.

Beküldendő egy i555.zip tömörített állományban a forrásprogram és egy rövid dokumentáció, amely megadja, hogy a program milyen táblázatkezelő program melyik verziójában készült és egy néhány soros magyarázat arról, miként készült a Vigenère-tábla a Tábla munkalapon.

A feladatban szereplő munkafüzetekről mintaképek:

(10 pont)

A beküldési határidő 2021. november 15-én LEJÁRT.


vigeneremintamegoldas.xlsx


Statisztika:

18 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Simon Tamás.
9 pontot kapott:Bagladi Milán Zsolt, Gyönki Dominik, Nagy 292 Korina, Zádor-Nagy Zsombor.
8 pontot kapott:1 versenyző.
6 pontot kapott:1 versenyző.
4 pontot kapott:1 versenyző.
3 pontot kapott:1 versenyző.
1 pontot kapott:6 versenyző.
0 pontot kapott:3 versenyző.

A KöMaL 2021. októberi informatika feladatai