Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 624. feladat (2024. április)

I. 624. Egy kertben elhelyezett játéktér járólapokból épül fel. A járólapok egy \(\displaystyle N\) sorból és \(\displaystyle N\) oszlopból álló négyzethálóba vannak rendezve. Egy csapat gyerek minden reggel a következő játékot játssza: figyelik, hogy melyik járólapokon van legalább egy levél az éjjel lehullottak közül és melyeken nincs. Megszámolják, hogy hány olyan sor és oszlop figyelhető meg, amelynél egyik járólapon sincs falevél.

Egy \(\displaystyle 7\times 7\)-es játékteret szemléltet a mellékelt ábra, ahol két olyan oszlop és egy olyan sor látható, amely nem tartalmaz falevelet.

Készítsük el a játék számítógépes változatát úgy, hogy a játéktér mezőit a bal alsó saroktól kiindulva megszámozzuk 1-től kezdve. A számozás egy soron belül balról jobbra, illetve a sorok között alulról felfelé történik. Az így kapott számokkal adjuk meg, hogy mely mezőkön van levél. A számsorozat ismeretében határozzuk meg, hogy hány olyan sor és oszlop van, amelyben nincs levél.

A program a standard bemenet első sorából olvassa be a játéktér méretét jellemző \(\displaystyle N\) számot (\(\displaystyle 2\le N\le 100\)), majd a következő sorban szóközzel elválasztva azoknak a járólapoknak a számát, amelyeken levél található. A levelet tartalmazó járólapok megadásának sorrendje tetszőleges. A program a standard kimenet egyetlen sorában adja meg, hogy összesen hány olyan sor és oszlop van, amely nem tartalmaz levelet.

A fenti példához tartozó bemenet és kimenet:

BemenetKimenet
7
43 22 3 17 31 38 26 41 20 35
3

Beküldendő egy tömörített i624.zip állományban a program forráskódja és rövid dokumentációja, amely megadja, hogy a forrásállomány melyik fejlesztői környezetben fordítható.

(10 pont)

A beküldési határidő 2024. május 15-én LEJÁRT.


Mintamegoldásként Tóth Marcell Domonkos budapesti tanuló Python nyelvű megoldását (i624.py), valamint Puppi Barna kaposvári versenyző C++ nyelven készült munkáját (i624.cpp) adjuk közre.


Statisztika:

27 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Anastasiia Nosyk, Csíkos 256 Benjamin, Demcsák Patrik, Dömők Bernadett, Gyönki Dominik, Halmosi Dávid, Kézeli Dominik, Magyar Levente Árpád, Marozsán Mihály, Nagy 292 Korina, Nagy Borbála Adrienn, Nuyen Ádám, Pál Benedek József , Pavlisinec Balázs Máté, Pázmándi József Áron, Pisaru Tomas, Puppi Barna, Stadler Csongor, Szabó Imre Bence, Tóth Marcell Domonkos, Váróczi Ákos Mihály, Zsoldos Dominik Zsolt.
7 pontot kapott:2 versenyző.
6 pontot kapott:1 versenyző.
Nem számítjuk a versenybe a születési dátum vagy a szülői nyilatkozat hiánya miatt:2 dolgozat.

A KöMaL 2024. áprilisi informatika feladatai