Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 625. feladat (2024. április)

I. 625. Rendelkezésünkre állnak egy fájlban hazánk helységeinek koordinátái. Ezek alapján fogunk a táblázatkezelő program segítségével egy-két érdekességet bemutatni.

 1. Nyissunk meg egy üres munkafüzetet, mentsük motel fájlnéven. Hozzunk létre három munkalapot koord, valaszok és baltel néven.
 2. A három melléket szövegfájl tabulátorral tagolt UTF-8 kódolású. Másoljuk be a három munkalapra a mellékelt adatokat a következők szerint: a koord lapra az A1 cellától kezdődően a motelkord.txt tartalmát, a valaszok lapra az A1 cellától kezdődően a valaszok.txt tartalmát, végül a baltel lapra a B2 cellától kezdődően a baltel.txt tartalmát.
 3. Formázzuk meg a minta szerint a koord munkalapot, majd számoljuk ki másolható függvények és képletek segítségével minden településre a keleti hosszúság és északi szélesség fokban mért értékét.
 4. Formázzuk meg a minta szerint a valaszok munkalapot, majd válaszoljunk a kérdésekre függvények és képletek segítségével a települések neve alapján.
 5. A baltel munkalapon a Balaton melletti települések vannak. Balatonvilágos településtől kezdődően egy térkép segítségével az óramutató járásával megegyező irányban számozzuk be a településeket az A oszlopban, majd a sorszámok alapján rendezzük át a listát, ezután Balatonvilágos nevét ismételjük meg a lista alján, végül keresőfüggvények segítségével társítsuk hozzájuk a C és D oszlopban a koordinátáikat.

  Készítsünk másolatot a koord munkalapról és rendezzük az adatokat szélesség szerint. Készítsük el belőlük a mintán látható diagramot, amelynek a háttérszíne RGB \(\displaystyle (102,102,102)\) kódú. Helyezzük a D1 nevű, diagram-típusú munkalapra.

  Készítsük el a baltel lap alapján a mintán látható diagramot. Helyezzük a D2 nevű, diagramtípusú munkalapra.

  Segédszámításokat minden munkalapon az adatokról jobbra végezhetünk. A megoldásban saját függvény vagy makró nem használható.

  Beküldendő egy tömörített i625.zip állományban a motel táblázatkezelő munkafüzet, és egy rövid dokumentáció, amelyben szerepel a táblázatkezelő neve, verziószáma.

  Forrás: https://www.kemitenpet.hu/letoltes/tables.helyseg_hu.xls

  Letölthető fájlok: baltel.txt, motelkoord.txt, valaszok.txt.

(10 pont)

A beküldési határidő 2024. május 15-én LEJÁRT.


motel.xlsx


Statisztika:

16 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Puppi Barna, Sógor-Jász Soma, Szabó Imre Bence.
9 pontot kapott:Gyönki Dominik, Nagy 292 Korina.
8 pontot kapott:2 versenyző.
7 pontot kapott:1 versenyző.
5 pontot kapott:1 versenyző.
4 pontot kapott:1 versenyző.
3 pontot kapott:2 versenyző.
2 pontot kapott:3 versenyző.
1 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2024. áprilisi informatika feladatai