Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 629. feladat (2024. május)

I. 629. Két, egymásra merőleges harmonikus rezgés eredőjeként a rezgéseket végző test pályája egy érdekes alakzat, a Lissajous-görbe lesz. A mozgó test koordinátáit az idő múlásával leíró függvények:

\(\displaystyle x(t)=A_{x}\cdot\sin(k\cdot\omega\cdot t)\qquad\text{és}\qquad y(t)={A_{y}\cdot\sin(n\cdot\omega\cdot t+\varphi)}. \)

A képletek jelölései: \(\displaystyle A_x\) és \(\displaystyle A_y\) az \(\displaystyle x\) és \(\displaystyle y\) irányú maximális kitérés (amplitúdó), \(\displaystyle \omega\) egy alap körfrekvencia, a két merőleges irányú rezgés körfrekvenciája ennek \(\displaystyle k\)-szorosa, illetve \(\displaystyle n\)-szerese (\(\displaystyle k\), \(\displaystyle n\) pozitív egész), végül \(\displaystyle \varphi\) a fáziseltérés szöge a két rezgés között.

  1. Nyissunk meg egy táblázatkezelő munkafüzetet és az A1 cellától kezdve illesszük be az l‑adatok.txt, tabulátorokkal tagolt, UTF-8 kódolású szövegfáljt. Mentsük a munkafüzetet lissa néven a program alapértelmezett fájlformátumában. A megoldásban saját függvény vagy makró nem használható.
    1. C6 cellába számoljuk ki függvény segítségével a B6 cella fokban megadott szögértékét radiánban.
    2. A feliratokat, igazításokat, mértékegységeket és a szegélyezést alakítsuk a minta szerint.
  2. Alkossuk meg a fentiek alapján a B9:C309 tartomány celláiban egy másolható képlet segítségével a rezgő test helyzetét az A oszlopban megadott időpontban.
  3. Készítsünk a B9:C309 tartomány adatai alapján a minta szerint \(\displaystyle Pont(XY)\) típusú diagramot. A dia­gramnak ne legyen címe, tengelyfeliratai és jelmagyarázata, a háttere legyen világossárga, a vonal színe legyen sötétkék, vastagsága 1,5 pont. Ellenőrizzük, hogy az alapadatok megváltoztatása meg­figyel­hető-e a diagramon!
  4. Az alábbi alapadatokkal készítsünk \(\displaystyle \varphi=0^{\circ}\), \(\displaystyle \varphi=3^{\circ}\), \(\displaystyle \varphi=6^{\circ}\), \(\displaystyle \ldots{}\), \(\displaystyle \varphi=66^{\circ}\) és \(\displaystyle \varphi=69^{\circ}\) fáziseltérésekkel diagramokat, ezeket mentsük képként, és készítsünk folyamatosan ismétlődő animált GIF képet belőle fázisforgás.gif néven.
\(\displaystyle A_{x}=2\) \(\displaystyle A_{y}=2\) \(\displaystyle \omega=0{,}1\) \(\displaystyle n=3\)\(\displaystyle k=5 \)

Beküldendő egy tömörített i692.zip állományban a lissa táblázatkezelő munkafüzet, a fázisforgás.gif képállomány és egy rövid dokumentáció, amelyben szerepel a táblázatkezelő neve, verziószáma.

Letölthető állomány: l-adatok.txt

(10 pont)

A beküldési határidő 2024. június 17-én LEJÁRT.


lissa.xlsx

fázisforgás.gif


Statisztika:

9 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Farkas Roland, Gyönki Dominik, Pál Benedek József , Puppi Barna, Sógor-Jász Soma, Szabó Imre Bence.
9 pontot kapott:Halmosi Dávid.
8 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2024. májusi informatika feladatai