Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 630. feladat (2024. május)

I. 630. Az ezer lakosra jutó személygépkocsik és az országonkénti autópályahossz változását tekintjük át néhány európai ország adatait és ezek népességét vizsgálva.

  1. Nyissunk egy üres táblázatkezelő munkafüzetet. Hozzunk létre benne három munkalapot Aphossz, Gkszam és Lakossag néven.
  2. Töltsük be a munkalapokra az A1 cellától kezdve az UTF-8 kódolású, tabulátorokkal tagolt, a munkalapok nevével megegyező nevű szövegfájlok tartalmát. Munkánkat mentsük autok néven a táblázatkezelő alapértelmezett formátumában. A megoldásban saját függvény vagy makró nem használható.
  3. Gkszam munkalap E11-es cellája üres: tartalma legyen a megelőző és a rákövetkező évi franciaországi adatok átlaga.
  4. Mindhárom munkalap számadataira állítsunk be ezres tagolást.
  5. Formázzuk meg a minta szerint az Aphossz munkalap A31:C33 tartományát és hasonlóan a Gkszam munkalap A31:C34 tartományát.
  6. Határozzuk meg annak a két országnak a nevét, amelyek a vizsgált időszakban elsőként zártak be autópályát, illetve minősítettek át autópályát más típusú úttá. A két ország neve kerüljön az Aphossz munkalap B32 és B33 cellájába.
  7. Számítsuk ki a Gkszam munkalap B28:R28 tartományában, hogy mennyi személygépkocsi volt összesen forgalomban a vizsgált országokban az adott évben.
  8. Számítsuk ki, hogy 2013-ban melyik három országban volt a legnagyobb a zsúfoltság, vagyis hol volt a legtöbb autó autópálya-kilométerenként. A három „dobogós'' ország neve kerüljön az Gkszam munkalap B32, B33 és B34 cellájába.
  9. Készítsük el a minta szerinti grafikont Magyarország, Csehország és Lengyelország autópályahosszának alakulásáról (az ábrát lásd a következő oldalon). A grafikont helyezzük át az apdia nevű diagram típusú munkalapra.
  10. Készítsük el a minta szerinti grafikont Magyarország, Csehország és Lengyelország ezer lakosra jutó személygépkocsi adatainak alakulásáról (az ábrát lásd a következő oldalon). A grafikont helyezzük át a gkdia nevű diagram típusú munkalapra.

Beküldendő egy tömörített i630.zip állományban a táblázatkezelő munkafüzet, illetve egy rövid dokumentáció, amelyben szerepel a megoldáskor alkalmazott táblázatkezelő neve, verziószáma.

Források:
https://www.ksh.hu/stadat_files/sza/hu/sza0048.html,
https://www.ksh.hu/stadat_files/sza/hu/sza0047.html,
https://www.ksh.hu/docs/hun/eurostat_tablak/tabl/tps00001.html.

Letölthető állományok: aphossz.txt, gkszam.txt és lakossag.txt.

(10 pont)

A beküldési határidő 2024. június 17-én LEJÁRT.


autok.xlsx


Statisztika:

8 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Nagy 292 Korina.
9 pontot kapott:Halmosi Dávid.
8 pontot kapott:6 versenyző.

A KöMaL 2024. májusi informatika feladatai