Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?
A régi honlapot akarom!!! :-)

A K. 575. feladat (2018. január)

K. 575. Egy összejövetelen hat ember vesz részt. Bármely három résztvevő között van kettő, aki nem ismeri egymást. Bizonyítsuk be, hogy van három olyan résztvevő közöttük, akik között nincsen ismeretség. (Az ismeretség kölcsönös.)

(6 pont)

A beküldési határidő 2018. február 12-én LEJÁRT.


Megoldás. A résztvevők legyenek \(\displaystyle A\), \(\displaystyle B\), \(\displaystyle C\), \(\displaystyle D\), \(\displaystyle E\) és \(\displaystyle F\).

\(\displaystyle A\)-n kívül még öt ember van, így \(\displaystyle A\)-nak vagy van legalább három ismerőse, vagy legalább három ,,nem ismerőse” a többiek között.

Ha \(\displaystyle A\)-nak van legalább három ismerőse a többiek között (pl. \(\displaystyle B\), \(\displaystyle C\), \(\displaystyle D\), ...), akkor ők nem ismerhetik egymást, mert ha pl. \(\displaystyle B\) és \(\displaystyle C\) ismerik egymást, akkor \(\displaystyle A\), \(\displaystyle B\), \(\displaystyle C\)-re nem teljesül a feladat feltétele. Ekkor \(\displaystyle B\), \(\displaystyle C\) és \(\displaystyle D\) nem ismerik egymást, az állítást beláttuk.

Ha A legalább három főt nem ismer (pl. \(\displaystyle B\), \(\displaystyle C\), D,...), akkor ők hárman nem ismerhetik mind egymást, mert akkor lenne három olyan résztvevő, akik mind ismerik egymást. Így valamelyik kettő közülük (pl. \(\displaystyle B\) és \(\displaystyle C\)) nem ismerik egymást, és ekkor \(\displaystyle A\), \(\displaystyle B\), \(\displaystyle C\)-re teljesül a feladat feltétele, az állítást beláttuk.


Statisztika:

A K. 575. feladat értékelése még nem fejeződött be.


A KöMaL 2018. januári matematika feladatai