Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A P. 5482. feladat (2023. április)

P. 5482. Egy \(\displaystyle L\) hosszúságú fonálingát vízszintesig kitérítünk, majd elengedünk. Amikor az inga fonala függőleges lesz, akkor az ingatest tökéletesen rugalmasan ütközik egy ugyanakkora tömegű másik kicsiny testtel, amely kezdetben egy asztal szélén van. Az ütközést követően az asztal szélén lévő test vízszintes hajítást végez, tehát parabolapályán mozog. Hol van ennek a parabolának a fókusza és a vezéregyenese?

Közli: Honyek Gyula, Veresegyház

(5 pont)

A beküldési határidő 2023. május 15-én LEJÁRT.


I. megoldás. Ismeretes, hogy a parabola csúcsponti (kanonikus) egyenletét a \(\displaystyle p\) paraméter segítségével így adhatjuk meg:

\(\displaystyle y=\frac{1}{2p}x^2,\)

ahol a \(\displaystyle p\) paraméter a fókusz és a vezéregyenes közötti távolságot jelenti. Mivel az \(\displaystyle f\) fókusztávolság a \(\displaystyle p\) paraméter fele, vagyis \(\displaystyle p=2f\), a parabola egyenlete így is megadható:

\(\displaystyle y=\frac{1}{4f}x^2.\)

Az is jól ismert, hogy \(\displaystyle v_0\) kezdősebességű, vízszintes hajításkor a pálya egyenlete

\(\displaystyle y=\frac{g}{2v_0^2}x^2.\)

A feladatban a vízszintes hajítást végző test kezdősebességének a négyzete \(\displaystyle v_0^2=2gL\), így a parabola egyenlete a következő alakra hozható:

\(\displaystyle y=\frac{1}{4L}x^2,\)

amit ha összevetünk a parabola geometriájára vonatkozó egyenletekkel, azt látjuk, hogy \(\displaystyle f=L\), illetve \(\displaystyle p=2L\). Ebből megállapíthatjuk, hogy a fókusz az ütközési pont alatt van \(\displaystyle L\) távolságra, a vezéregyenes pedig a fonál kezdeti vízszintes egyenese.

Megjegyzés: Észrevehetjük, hogy bármilyen vízszintes hajítás parabolapályájának vezéregyenese a csúcsponttól mérve olyan magasságban van, mint amilyen magasra repül a vízszintes hajítás kezdősebességével függőlegesen felfelé eldobott test.

II. megoldás. Az asztal szélén lévő test akkora vízszintes sebességet kap, mintha \(\displaystyle L\) magasságból szabadon esne. Ezt a vízszintes sebességét mindaddig megőrzi, amíg vízszintes hajítást végezve parabolapályán mozog. Tegyük fel, hogy az asztal is \(\displaystyle L\) magasságú. Amikor a test eléri a talajt, függőleges sebesség-összetevője is ugyanekkora lesz, hiszen függőlegesen ekkor is \(\displaystyle L\) magasságból esik. Ez azt jelenti, hogy a test \(\displaystyle 45^\circ\)-os szögben csapódik a talajba, tehát parabolapályájának érintője \(\displaystyle 45^\circ\)-os ebben a pontban.

Ha a pálya paraboláját tükörnek tekintjük, melyre alulról függőleges fénysugár esik, akkor ebbe a pontba érkező fénysugár a \(\displaystyle 45^\circ\)-os szög miatt vízszintesen halad tovább a fókuszpont felé. Vagyis a parabola fókusza a talaj szintjén, a parabola csúcspontja alatt \(\displaystyle L\) távolságra van. Ebből már következik, hogy a vezéregyenes a parabola csúcspontja felett \(\displaystyle L\) távolságra, vízszintesen halad.


Statisztika:

A P. 5482. feladat értékelése még nem fejeződött be.


A KöMaL 2023. áprilisi fizika feladatai