Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A P. 5569. feladat (2024. április)

P. 5569. Becsüljük meg az emberi testben található protonok és neutronok darabszámának arányát!

Példatári feladat nyomán

(3 pont)

A beküldési határidő 2024. május 15-én LEJÁRT.


Megoldás. Az Interneten található információk szerint 6 elem alkotja az emberi test túlnyomó részét. Ezt a hat elemet és a részesedésüket az emberi testben a táblázat mutatja. Az elem neve utáni első oszlopban az elem emberi testben mért tömegszázalékos, a következőben pedig a számunkra fontos atomszázalékos aránya szerepel, ezután következnek az elem leggyakoribb izotópjaiban a protonok és neutronok száma atomonként, valamint ennek az izotópnak az aránya az elem természetes előfordulásában.

A táblázat adatai alapján súlyozott átlagot számolva az atomok átlagosan \(\displaystyle 3{,}50\) protont és \(\displaystyle 2{,}89\) neutront tartalmaznak, így a proton/neutron arány körülbelül \(\displaystyle 1{,}21\).

Megjegyzés. A vízben az arány \(\displaystyle 1{,}25\), és ez alkotja a testtömeg \(\displaystyle 60\%\)-át, a többi anyag nagy része is szerves anyag, amiben van hidrogén, de kicsit kevesebb. A hat elem közül egyedül a foszforban van jelentősebb neutron többlet, de abból kevés van. A víz alapján, azt kicsit lefele rontva a többi szerves anyag miatt, táblázat és részletes számítás nélkül körülbelül \(\displaystyle 1{,}2\)-es proton/neutron arány becsülhető.


Statisztika:

40 dolgozat érkezett.
3 pontot kapott:Bencze Mátyás, Monok Péter, Pázmándi József Áron.
2 pontot kapott:Bélteki Teó, Csipkó Hanga Zoé , Fekete Lúcia, Földes Márton, Gerendás Roland, Hornok Máté, Hübner Júlia, Klement Tamás, Konkoly Zoltán, Kovács Kristóf , Laduver Nóra, Masa Barnabás, Tóth Hanga Katalin, Varga Zétény, Zámbó Luca, Žigo Boglárka.
1 pontot kapott:6 versenyző.
0 pontot kapott:11 versenyző.
Nem számítjuk a versenybe a születési dátum vagy a szülői nyilatkozat hiánya miatt:1 dolgozat.

A KöMaL 2024. áprilisi fizika feladatai