Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A P. 5577. feladat (2024. május)

P. 5577. Egy gyűjtőlencse bal oldalára egy pontszerű tárgyat helyeztünk, amelyből kiinduló két sugarat ábrázoltunk a lencsén történő áthaladás után. Az egyik sugár éppen a lencse fókuszpontján halad át. Az ábra alapján szerkesszük meg (körzővel, vonalzóval) a fényforrás helyét! Írjuk le a szerkesztés lépéseit!

Példatári feladat nyomán

(4 pont)

A beküldési határidő 2024. június 17-én LEJÁRT.


Megoldás.

  1. Hosszabbítsuk meg a két sugarat jobbra. Az (1) és (2) fénysugár metszéspontja a pontszerű fényforrás képe (\(\displaystyle K\)).
  2. A fókuszon átmenő (1) sugár a lencse előtt párhuzamos az optikai tengellyel, így ezt a fénysugarat a lencsétől balra is meg tudjuk szerkeszteni.
  3. \(\displaystyle a)\) Megrajzolhatjuk a lencse középpontján és a képen átmenő (3) fénysugarat. Ez nem törik meg a lencsén, így a lencsétől balra is meghosszabbíthatjuk. Az (1) és (3) fénysugarak metszéspontja megadja a pontszerű fényforrás helyét (\(\displaystyle T\)).
    \(\displaystyle b)\) Másik lehetőség ehelyett: megrajzolhatjuk a képbe az optikai tengellyel párhuzamosan érkező (4) fénysugarat. Ez a lencsétől balra átmegy a lencse másik fókuszán (amelyet körzővel megszerkeszthetünk, hiszen az optikai tengelyen ugyanolyan messze van a lencse középpontjától, mint a megadott fókusz). Az (1) és (4) fénysugarak metszéspontja is megadja a pontszerű fényforrás helyét.
  4. A feladat megoldásához nincs rá szükség, de végül berajzolhatjuk a (2) fénysugarat a lencsétől balra is.


Statisztika:

17 dolgozat érkezett.
4 pontot kapott:Bencze Mátyás, Bor Noémi, Czirják Márton Pál, Debreceni Dániel, Fehérvári Donát, Gerendás Roland, Klement Tamás, Szabó Donát, Žigo Boglárka.
3 pontot kapott:Csiszár András, Dobos Anita, Fekete Lúcia, Rózsa Laura Enikő , Sütő Áron.
0 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2024. májusi fizika feladatai