Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A KöMaL 2005. májusi fizika feladatai

Kérjük, ha még nem tetted meg, olvasd el a versenykiírást.


Feladat típusok elrejtése/megmutatása:


M-jelű feladatok

A beküldési határidő 2005. június 13-án LEJÁRT.


M. 261. Készítsünk hajszálhigrométert a levegő relatív páratartalmának mérésére (lásd pl. Budó: Kísérleti fizika I., 144,4. ábra)! Végezzünk méréseket a lakás különböző helyiségeiben, valamint szabad levegőn is különböző napszakokban!

Az Exploratorium Magazine (San Francisco, USA) nyomán

(6 pont)

statisztika


P-jelű feladatok

A beküldési határidő 2005. június 13-án LEJÁRT.


P. 3803. Egy elektromos főzőlap fűtőszálai az ábra szerint vannak kapcsolva. Ha az A és B pontok közé kapcsoljuk a feszültséget, akkor 500 g vizet tudunk egy bizonyos idő alatt felforralni. Mennyi vizet tudunk felforralni ugyanennyi idő alatt, ha az A és C pontok közé kapcsoljuk a feszültséget? (Tegyük fel, hogy a fűtőszálak csak a vizet melegítik, s a víz kezdeti hőmérséklete a két esetben egyenlő.)

Adatok: U=230 V, R=50 \Omega.

Közli: Kobzos Ferenc, Dunaújváros

(3 pont)

statisztika


P. 3804. A repülőgépek légcsavarját általában úgy helyezik el, hogy a légcsavar elöl legyen és húzza a gépet. Ugyanakkor a hajócsavart mindig a hajó végére szerelik, ezáltal a hajócsavar tolja a hajót. Mi lehet a magyarázata a kétféle megoldásnak?

Közli: Radnai Gyula, Budapest

(4 pont)

statisztika


P. 3805. Egy fonálra függesztett kisméretű golyó függőleges síkban kering, pályája legfelső pontján a sebessége 6~\frac{\rm m}{\rm s}. A fonalat feszítő erő a pálya legalsó pontjában háromszor akkora, mint a legfelsőben.

a) Milyen hosszú a fonál?

b) Mekkora a golyó legnagyobb sebessége?

Közli: Kotek László, Pécs

(4 pont)

statisztika


P. 3806. Egy katonának csigán függeszkedve kötélpályán kell átkelnie egy 60 m széles folyó felett. A kötél hossza 75 m, végeit a folyó két partján ugyanolyan magasságban rögzítették. A katona, akinek tömege a felszerelésével együtt 90 kg, az egyik rögzítési pont alatti emelvényről indul, kezdősebessége nulla.

a) Mekkora a katona legnagyobb sebessége az átkelés során?

b) Milyen nagy ebben a pillanatban a kötelet feszítő erő?

(A kötelet tekintsük nyújthatatlannak, tömegétől és a súrlódástól tekintsünk el!)

Közli: it Holics László, Budapest

(5 pont)

statisztika


P. 3807. Parafából készült h magasságú egyenes körkúpot leszorítunk egy üvegedény aljára, és óvatosan higanyt öntünk rá. A parafa sűrűsége 400~\frac{\rm kg}{\rm m^3}. A higanyt addig öntjük az edénybe, amíg a már elengedett parafakúp által az edényre kifejtett nyomóerő kétszerese lesz a kúp súlyának. Milyen magasan áll ekkor a higany az edényben?

Közli: Simon Péter, Pécs

(5 pont)

statisztika


P. 3808. Egy merev falú, tökéletesen hőszigetelő tartályban 300 K hőmérsékletű nitrogéngáz van. A tartály kezdetben 100~\frac{\rm m}{\rm s} sebességgel mozog, majd

a) hirtelen,

b) bizonyos idő alatt egyenletesen lassulva megáll.

Megváltozik-e a gáz hőmérséklete, és ha igen, hogyan?

Közli: Bakonyi Gábor, Budapest

(5 pont)

statisztika


P. 3809. Két hosszú, egyforma szolenoid szorosan egymás mellett úgy helyezkedik el, hogy a tengelyük közös. A tekercsek keresztmetszete A, egységnyi hosszukra n menet jut. Mekkora erő hat közöttük, ha

a) mindkettőbe I,

b) az egyik tekercsbe I1, a másikba I2

erősségű áramot vezetünk?

Közli: Vigh Máté, Pécs

(5 pont)

statisztika


P. 3810. Körgyűrű keresztmetszetű, nagyon hosszú rézcsőben I erősségű áram folyik. Mekkora a mágneses indukcióvektor nagysága a cső üregében?

Közli: Balogh Péter, Váchartyán

(4 pont)

statisztika


P. 3811. Egy töltött részecske olyan térrészbe ér, ahol a súrlódási erő arányos a sebességével. Itt a részecske a belépés helyétől 10 cm-re megáll. Ha ugyanez a részecske úgy kerül be a térrészbe, hogy ott a sebességére merőleges homogén mágneses mező is van, akkor a részecske a belépés helyétől 6 cm távolságra áll meg. Mekkora távolságra állna meg a részecske, ha a mágneses indukcióvektor kétszer akkora lenne?

Amerikai versenyfeladat

(5 pont)

statisztika


P. 3812. Elhanyagolható sebességű elektronnak ütközik egy pozitron. A szétsugárzás során keletkező két foton sebessége merőleges egymásra. Legalább mekkora volt a pozitron sebessége?

Közli: Varga István, Békéscsaba

(4 pont)

statisztika


A fizika gyakorlatok és feladatok megoldásait honlapunkon keresztül küldheted be:

(Az interneten keresztül történő beküldésről olvasd el tájékoztatónkat)