Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A KöMaL 2009. májusi fizika feladatai

Kérjük, ha még nem tetted meg, olvasd el a versenykiírást.


Feladat típusok elrejtése/megmutatása:


M-jelű feladatok

A beküldési határidő 2009. június 11-én LEJÁRT.


M. 297. Két különböző anyagú, de azonos méretű, téglalap keresztmetszetű lécet ragasszunk össze a legnagyobb oldallapjuk mentén. Vizsgáljuk meg az összeragasztott és egyik végükön vízszintesen befogott lécek lehajlását a másik végükön alkalmazott terhelés hatására, ha a ragasztási felület síkja

a) vízszintes,

b) függőleges.

Közli: Lendvai János, Budapest

(6 pont)

statisztika


P-jelű feladatok

A beküldési határidő 2009. június 11-én LEJÁRT.


P. 4164. Mi az oka annak, hogy ujjunk hegyére állítva egy pálcát, könnyebben tudjuk egyensúlyozni (függőleges helyzetben megtartani) a hosszabbat, mint a rövidebbet?

Turán Pál (1910-1976) feladata

(3 pont)

statisztika


P. 4165. Mekkora tömegű az az acélhuzal, amelynek megnyújtásakor 10 J rugalmas energiát lehet benne elraktározni? Az acél szakítási szilárdsága 900 MPa, Young-modulusa 210 GPa.

Bródy Imre (1891-1944) feladata

(4 pont)

statisztika


P. 4166. Egy ügyes űrhajós az űrhajóban megforgat egy nyakláncot úgy, hogy a lánc kör alakúvá kerekedik és másodpercenként kétszer fordul körbe. Mekkora erő feszíti a láncot? A lánc tömege 3 gramm, a kör sugara 7 cm.

Közli: Kertész Orsolya, Budapest

(4 pont)

statisztika


P. 4167. Állítható hajlásszögű lejtőn \alpha=20o esetén csúszik meg a ráhelyezett, 1 kg tömegű test. Ha a lejtőt \alpha=10o-ra állítjuk be, akkor mekkora az a lejtő síkjába eső, a lejtés irányára merőleges F erő, amelynek hatására megcsúszik a test? Milyen a csúszás iránya?

Közli: Bakonyi Gábor, Budapest

(5 pont)

statisztika


P. 4168. Vízszintes, nedves asztallap fölött szappanbuborékokat fújunk. Az egyik, 4 cm átmérőjű buborék az asztallapra tapad. Mekkora lesz ekkor a szappanbuborék átmérője?

Közli: Vigh Máté, Pécs

(4 pont)

statisztika


P. 4169. Az r sugarú, kerek, vízszintes asztallap középpontja fölött milyen magasságban kell elhelyezni a pontszerű fényforrást, hogy az asztal széle a legnagyobb erősségű megvilágításban részesüljön?

Faragó Andor (1877-1944) feladata

(4 pont)

statisztika


P. 4170. Az ábrán látható ,,égbe vezető lépcső'' minden éle R ellenállású. Mekkora az eredő ellenállás az A és B pontok között?

Közli: Légrádi Imre, Sopron

(5 pont)

statisztika


P. 4171. Egy generátor 2 kV feszültségen, 40 kW elektromos teljesítményt ,,produkál''. A fogyasztót a generátor telephelyével 10 \Omega ellenállású távvezeték köti össze.

a) Mekkora az energiaszállítás teljesítményvesztesége?

b) Mekkora az energiaszállítás hatásfoka?

c) Mekkorák ezek az értékek, ha a távvezeték két végén egy-egy tízszeres áttételű, ideálisnak tekinthető transzformátort alkalmazunk a feszültség fel-, illetve letranszformálására?

Közli: Zsigri Ferenc, Budapest

(4 pont)

statisztika


P. 4172. Megfelelő mosogatószerrel jelentősen csökkenthető a víz felületi feszültsége (lásd a februári mérési feladatot). Az ilyen mosogatószeres vízbe mártott, majd óvatosan kiemelt drótkereten vékony vízhártya feszül ki, amelyen (fekete háttér előtt) színes csíkok figyelhetők meg.

a) Milyen irányúak ezek a csíkok, ha a keret síkja függőleges? Miért ilyenek?

b) Milyen színű a hártya ott, ahol a vastagsága már csak 10-8 m?

Közli: Dóczi Rita, Budapest

(4 pont)

statisztika


P. 4173. Elhanyagolható sebességű, alapállapotban lévő hidrogénatomokat 10^5~\frac{\rm m}{\rm s} sebességű protonokkal bombázunk. Ha a proton és a hidrogénatom ütközése egyenes és centrális, mekkora lesz a sebességük az ütközés után olyankor, amikor a hidrogénatom a negyedik gerjesztési szintre ugrik?

Varga István (1952-2007) feladata

(5 pont)

statisztika


A fizika gyakorlatok és feladatok megoldásait honlapunkon keresztül küldheted be:

(Az interneten keresztül történő beküldésről olvasd el tájékoztatónkat)