Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?
A régi honlapot akarom!!! :-)

Fórum: A fórummal kapcsolatos kérdések és válaszok

  [1]    [2]    [3]    [4]  

Szeretnél hozzászólni? Jelentkezz be.
[83] Róbert Gida2017-09-16 19:03:06

Piros lett az oldal: "A szerver nem tudta bizonyítani, hogy valóban a(z) www.komal.hu domainbe tartozik; biztonsági tanúsítványa tegnap lejárt." (..) "Tovább a(z) www.komal.hu webhelyre (nem biztonságos)"

[82] Sinobi2017-06-21 14:10:10

Nálam az oldal bal oldalán levő versenyvizsgás és kísérletek.hu-s linkek nem működnek, átirányítanak a kömal főoldalára.

Ahogy címsorba írva "https"-sel az URL-ket, ugyanúgy a komal.hu-ra dobnak, "http" protokollt írva eléjük viszont szépen megnyílnak.

http://kísérletek.hu https://kísérletek.hu

(a honlapot egy földméréssel foglalkozó cég bütyköli :o)

[81] Sinobi2017-01-08 00:24:10

: (

[80] jonas2016-09-03 17:38:18

Most már megjavult, köszi.

Előzmény: [79] jonas, 2016-09-01 22:00:50
[79] jonas2016-09-01 22:00:50

Talán már észlelted, de a „Moderátori közlemények” alatt a legutóbbi bejegyzés nehezen olvasható.

[78] márton2016-06-09 10:20:43

„Léccí, hagyd abba.”

A felszólításnak ezennel eleget teszek, a Fórum valamennyi témájára vonatkozóan; sőt, amint igazolódik, hogy „rögeszmém” tévedés, adatlapomat is törölni fogom.

Jelen utolsó hozzászólásom oka azonban ez:

Bármit is gondolsz, vagy írsz le rólam és a hasonló esetekről, az utolsó szó jogán nyomatékosan és a leghatározottabban tiltakozom a feltételezés ellen, miszerint a nagyra becsült, felsorolt matematikusoknál okosabbnak képzelném magamat, függetlenül vizsgálódásaim eredményétől.

A Fórumnak és Neked eredményes működést kívánok, talán elérhető már, hogy G=W legyen.

Előzmény: [74] Kós Géza, 2016-06-08 16:18:33
[77] Sinobi2016-06-08 21:39:40

Úgy rémlik, régebben többet kellett várni a B megoldásokra is, noha már egy ideje nem követem sem a feladatokat, sem a megoldásait. De akkor ezek szerint ez nem egy létező probléma.

"A 6k±1 alakú pozitív egészeknek több, mint a fele prím"

https://xkcd.com/1310/

(az extrém gyenge sajnos nem következik a többiből, a többire az erősebből következik a gyengébb, ahol a "következés"-t jól kell érteni persze)

Előzmény: [73] Kós Géza, 2016-06-08 11:11:06
[76] Kós Géza2016-06-08 20:32:24

Köszönöm. :-) Nem könnyű ilyeneket leírni.

A Csimkin-tételre már is nem is emlékeztem... Utánanéztem, 2003. november 23-án, tehát egy Kürschák-ülésen mondhatta valaki.

Előzmény: [75] Lpont, 2016-06-08 17:50:41
[75] Lpont2016-06-08 17:50:41

Kedves Géza!

Sokunk nevében köszönöm, hogy végre leírtad, amit Veled együtt régóta vallunk a Kömal fórum szerepét és célját illetően, a megrázó előzményeket is ideértve.

H-t és B-t volt/van szerencsém ismerni, talán W hiányzik még :)

Az idézett "bizonyítás-részleteket" olvasva még eszembe jutott egy ősrégi közlésed a "Csimkin-féle fokszámeltolási tétel"-rŐl. Mindig felvidít :D

Előzmény: [74] Kós Géza, 2016-06-08 16:18:33
[74] Kós Géza2016-06-08 16:18:33

Vannak, sokan, akik valószínűleg egy 5 pontos KöMaL B feladatot sem tudnának hibátlanul megoldani, de azt képzelik be maguknak, hogy be tudják bizonyítani az ikerprím-, a Goldbach-, a Fermat- és/vagy számtalan más híres matematikai sejtést. Nagyon nehezen fogadnak el bámilyen negatív visszajelzést; ha valakitől megkapják a választ, hogy a "bizonyításuk" hibás, keresnek mást. Ha úgy-ahogy megértik is a hibát, jövő hétre újabb bizonyítást produkálnak.

Az első ilyen cikket bő 20 éve kellett elbírálnom. Bizonyos H. küldte a KöMaL-nak; másfél oldalas, "ős-elemi geometriai bizonyítást" adott az akkor már Fermat-Wiles tételre. A bizonyítás némi triviális geometriai bűvészkedés után felhasználta a következő, szerinte nyilvánvaló állítást: Ha &tex;\displaystyle 0<c\le1&xet; racionális és &tex;\displaystyle n>2&xet; egész, akkor &tex;\displaystyle (1+c^n)^{2/n}&xet; nem lehet racionális. Megírtam neki, hogy valójában a bizonyítandónál erősebb állítást próbál használni. Erre írt egy kiegészítést, amiben a &tex;\displaystyle (1+c^n)^{2/n}&xet; hatványt binomiális sorba fejtette, és a tagok számelméleti tulajdonságaiből állapította meg, hogy a végtelen sor összege tuti irracionális. Erre már végleg elutasítottuk. Még írt egy panaszos levelet arról, hogy a csúnya matematikusok nem fogadják el a laikusok eredményeit. Erre már nem válaszoltunk.

A szerkesztőségi titkárnőnk, Klári elmesélte a történetet Császár Ákosnak (neki Klári nevelt lánya). Csaszi bácsi, H. nevét hallva, teljesen kikelt magából; mint kiderült, ő már hosszan levelezett H-val. Néhány évvel később még egy érdekes közjátéknak voltam tanúja: A Rényi Intézet számelmélet szemináriumán nem volt még előadó a következő hétre. Ruzsa Imre felvetette, mi lenne, ha kiplakátolnánk, hogy a jövő héten H. fog előadni a Fermat-sejtés bizonyításáról. A jelenlevőknek (köztük Pintz János, Halász Gábor, Sárközy András, Balog Antal, Szalay Mihály, Freud Róbert) nem kellett magyarázni: nagyon jól tudták, ki az a H.

A KöMaL fórumon a leglátványosabb eset B. volt. B. addigra már több matematikussal levelezett, az ELTE Matematikai Intézete is megkapta a "bizonyítását". Kezdeti eredményeit a következőképpen lehetne összefoglalni: A &tex;\displaystyle 6k\pm1&xet; alakú pozitív egészeknek több, mint a fele prím; ebből az ikerprím- és a Goldbach-sejtés is következik. A mondat triviális második részét, hogy "következik", viszonylag hosszú (fél oldalas), meglehetősen ködös szövegekkel bizonygatta. Az első feléről írt valami kezdetleges szitálást, meg hogy kipróbálta százig. Aztán tanulgatott, egyetemre is járt, az újabb hibás bizonyításaiban egész szép szitaformulákat írogatott fel, a végére talán még azt is megértette, hogy ha egy kb. &tex;\displaystyle 2^{\sqrt{N}}&xet; tagú összeg minden tagjában elhagyunk egy-egy egészrészjelet, tehát tagonként kb. &tex;\displaystyle \pm1/2&xet; hibát követünk el, akkor a kumulatív hiba sokkal nagyobb lesz, mint az ikerprímek megbecsülendő száma &tex;\displaystyle N&xet;-ig. (Erre szoktam mondani, hogy az ikerprím párok száma tízezerig egész pontosan ötszázhárom egész huszonhárom század, plusz-mínusz tízmilliárd.) Később, amikor nyitott egy újabb témát, ezúttal a Fermat-sejtés bizonyításával, töröltem a témáját. Azóta nem jár ide.

A G-eset óta sokkal szigorúbban veszem a fórum védelmét ezen a területen. Akinek valami egészen bravúros bizonyítása van valamilyen híres sejtésre, publikálja egy tudományos lapban, pl. ez vagy ez vagy ez. És ha az illető lap már közlésre elfogadta, beszámolunk róla.

Semelyik híres sejtés nem tabu a fórumon; de senki se képzelje azt, hogy okosabb, mint Goldston, Yildirim, Pintz, Green, Tao, Helfgott, Vinogradov, Linnyik, Selberg, Erdős, Turán, Surányi, Sárközy és T. Sós Vera együttvéve.

* * *

Ennyi bevezető csapongás után a konkrét esetről.

Nem szeretem az olyan vitákat, hogy ki mit mondott, és azt hogy is kellett volna érteni. Az én olvasatomban évekkel ezelőtt kitárgyalt trivialitásokat és a "fokozatos szűrést" próbáltad újra elővenni. Pintz egyik mondatáról, aminek az üzenete lényegében az volt, hogy most még túl keveset tudunk, azt írtad, hogy "úgy látszik, hogy ... felhasználható a Goldbach-sejtés ... bizonyításához". És legfőképp, reklámozni próbáltad az irományodat, amiben szerinted bebizonyítod a Goldbach-sejtést.

A Te rögeszméd, hogy bebizonyítottad az ikerprím- és a Goldbach-sejtést is. Én pedig úgy gondolom, hogy még a felszínt sem sikerült megkarcolnod. Léccí, hagyd abba.

* * *

Az e-mail címedet senki sem törölte. Az e-mail címeket csak az látja, aki a fórumba bejelentkezett. Ennek az a célja, hogy a különböző keresőrobotok ne tudjanak a fórumról címeket gyűjteni.

Előzmény: [72] márton, 2016-06-08 10:56:25
[73] Kós Géza2016-06-08 11:11:06

Szia Sinobi,

A B, C és K-jelű feladatok megoldásait 1-3 nappal a beküldési határidő után közzétesszük a honlapon, nem kell hónapokat várni. Az A-jelű feladatok helyzete valamivel rosszabb, idén eddig 16 feladat megoldása jelent meg a 24-ből, egy-két kivétellel szintén közvetlenül a beküldési határidő után.

A KöMaL honlap továbbfejlesztésére és rendberakására többféle ötlet létezik, talán egyszer majd a feladatok megoldásához közvetlenül is hozzá lehet szólni.

A beküldött megoldások nyilvánossága sok érzékeny kérdést felvet a pontozás nyilvános kritizálásától a helyesírási hibákon való csámcsogásig. Legfeljebb szerkesztett megoldások közzétételét tartom lehetségesnek; néha most is előfordul, pl. itt.

Előzmény: [71] Sinobi, 2016-06-08 02:11:16
[72] márton2016-06-08 10:56:25

Készültem reagálni hozzászólásaim törlésére, de Sinobi megelőzött. Véleményét köszönöm, kb. egyezik az enyémmel, ami persze lényegtelen.

Mint illedelmes „boszorkány”, a Goldbach-sejtéssel kapcsolatos rögeszmémet nem erőltetem a Fórumra. Azt persze én saját magamban, önmagamnak, meggyőződésem ellenére nem tudom bebizonyítani, hogy hány pontos, és hogy rosszirányú téveszme-e, így számomra marad továbbra is „rögeszme”.

Az sem világos pontosan, hogy mik ezek a téveszmék (többes szám)? Pintz János meglátására hivatkoztam, ő neves matematikus, az nem lehet téveszme. Foglalkoztam a Sejtés alternatív megfogalmazásaival és azok pontosításával, ami már lehet rögeszme, de talán még érdemesebb esetleges vitára, mint törlésre. Utaltam egy szűrési eljárásra, amit az ikerprímeknél is alkalmaztam, de ott még nem bizonyult téveszmének, és az óta is eredményesen alkalmazom azon a területen. Hivatkoztam még egy honlapon leírt, rövid indirekt bizonyításra, ami a szűrési eljárás észrevételét használta fel. Meglehet, hogy ez minősül tév- és rögeszmének, de ez csak 1.

Reméltem, hogy a Fórumon el nem fogadható eretnek gondolatokról esetleg e-mailben folytathatok vitát az érdeklődőkkel. Gond fordíttatott azonban e-mail címem törlésére is az adatlapomról.

[71] Sinobi2016-06-08 02:11:16

Más: bizonyos körökben felmerült egy igény, hogy a KöMaL feladatok megoldásaival hamarabb találkozhassanak a kömalozók -- valljuk be, egy meg nem oldott feladat hónapokkal későbbi megoldása már nem túl érdekes a legtöbbek számára (és van ahol mondjuk a tanár sem tudja megoldani mind, de legalábbis nincs rá ideje stb.).

Ötletként felvetem, hogy minden feladat kapjon automatikusan saját 'szálat'. (Pár nappal a határidő után nyílna). Valahogy úgy gondolom, ahogy mostanában a disquss-fbcomments divatos, hogy a feladatok saját oldalainak az alján hozzá lehessen szólni. (Csak mondjuk a jelenlegi fórummotorral és mathjax-szal.)

Egy ilyennek járulékos előnye lenne még, hogy nem a 'lejárt feladatok'-ból kéne kikeresni a feladatokhoz tartozó észrevételeket, általánosításokat, megjegyzéseket, hanem ott lenne egy helyen, illetve folyamatosan tudna gyűlni évekig, nem csak  1 hétig. (főleg az A feladatok kapcsán)

Nem tudom, tűnik-e annyira hasznos újításnak mint amennyi időbe telik leprogramozni?

Másik ötlet esetleg, hogy a feltöltött megoldások legyenek (részben) hozzáférhetőek. A megoldásoknak linkjük így is van, csak nem férnek hozzá azok, akik nem az adott feladatot pontozzák, adminisztrátorok vagy ők maguk töltötték fel. Egy olyan újításnak lenne-e értelme, hogy ha a feltöltő hozzájárul (mondjuk egy pipadobozzal), akkor az ő megoldása publikus legyen?

- - - - -

Előző témához: néhány hozzászólást, neadjisten fórumozót adminisztrátorilag 'butaságnak' titulálni, és kitörölni ezen az alapon nagyon necces dolog. Nem illendő, nem szokás, nem is igazán hasznos. Pláne ha, mint láttuk, a jelenlévők között még vannak olyanok is, akiket érdekel, szívesen cseverésznek erről, vagy keresnek hibákat rossz bizonyításokban -- körülbelül éppen úgy, mint a segítség kérős témákban.

[70] Sinobi2016-06-08 01:32:20

Ez egy 0 pontos, rossz irányú indirekt?

Előzmény: [69] Moderátor, 2016-06-07 11:19:00
[69] Moderátor2016-06-07 11:19:00

A KöMaL fórumnak nem feladata, és nem célja, hogy egy &tex;\displaystyle (N+1)&xet;-edik helyet biztosítson tév- és rögeszmék terjesztésére.

Előzmény: [68] márton, 2016-06-06 15:28:16
[68] márton2016-06-06 15:28:16

T. Moderátor!

Szíves tájékoztatását kérem arról, hogy 2016. június 6-án miért törölték a "Goldbach-sejtés" témáról a 2016. június 4-én feltett [1254] és [1255] sz. hozzászólásaimat és Zilberbach 2016. június 5-én feltett [1256] sz. hozzászólását?

[67] BohnerGéza2014-03-10 19:24:55

T. Szerkesztőség!

A "Riport a Klubrádióban(wma)" nem működik. Mi ennek az oka?

Erre és a riportra is kíváncsi lennék.

[66] Sinobi2013-11-11 19:28:34

Miért szerepelhet a sphericalangle parancs a feladatban, és miért nem a fórumban, és miért van direkt felcserelve az angle és a sphericalangle, mint ahogy lennie kell?

[65] w2013-05-01 22:15:11

Van néhány téma, amit törölni/összevonni érdemes volna. Például a Metafórum ugyanez a téma. Vannak olyan témák, amelyek pedig teljesen le vannak már zárva: Keressük meg a feladatot! stb.

[64] SmallPotato2011-10-29 13:30:23

Szigorú legyél ám vele! :-D

Előzmény: [63] jonas, 2011-10-28 17:31:13
[63] jonas2011-10-28 17:31:13

Mi a csudának nézegeted sokéves K feladat megoldások alján a támogatók listáját? Nincs jobb dolgod péntek délután?

Előzmény: [62] jonas, 2011-10-28 14:40:24
[62] jonas2011-10-28 14:40:24

Ha további hibákba is beleköthetek, a 2004. decemberi K feladat megoldások oldaláról hiányzik a lábrész, ami a többi oldalon a támogatókat sorolja fel.

Előzmény: [59] jonas, 2011-10-19 22:14:37
[61] jonas2011-10-21 13:08:25

Sőt, még a magyar nyelvűben is van egy törött link: versenykiírás a 2010/2011 tanévre.

[60] jonas2011-10-21 13:05:57

Más megjegyzés. A pontverseny korábbi éveinek angol nyelvű indexében van egy csomó törött link. Például a http://www.komal.hu/verseny/2004-09/I.h.shtml valójában nem létezik, helyette http://www.komal.hu/verseny/2004-09/S1.h.shtml lenne a helyes link.

[59] jonas2011-10-19 22:14:37

A weboldalon mindenhol vannak ezek a sárga navigációs gombok fölül meg bal oldalt. No ezekből hiányzik egy csomó idézőjel a HTML kódban. Például így néz ki az első gomb kódja.

<a name="english" href="/?language=en" onmouseout = butt('english','/kep/gomb/english1.gif'); return true; onmouseover = butt('english','/kep/gomb/english2.gif'); return true; onmousedown = butt('english','/kep/gomb/english3.gif'); return true;><img name="english" src="/kep/gomb/english1.gif" alt="English" width="100" height="16" border="0"></a>

Ebben az onmouseout attribútum értéke nincs zárójelbe rakva, pedig kéne, mivel szóközök vannak benne. Ezeket ki tudnátok javítani?

  [1]    [2]    [3]    [4]