Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Fórum: Kaland-Játék-Kockázat... de mekkora?

Szeretnél hozzászólni? Jelentkezz be.
[1] PAL2021-08-18 04:44:27

Egy egyszerű középiskolai szintű "feladatra" várok választ, amit abszolút a játék kedvéért ajánlok, és azért ide írok, mivel itt megbízható válaszok érkeznek - ezzel a kérdéssel egyben igyekszem színesíteni is a mostanában kissé csendesebb fórumot, hátha fiatalabbak is ide tévednek, számukra egy jó válasz hasznos lehet a játék szempontjából.

A feladat nem igazi feladat, inkább csak egy általános iskola alsótagozatában megfogalmazódott kérdés, melyet akkor nem tudtam válaszolni, viszont egy ma érdeklődő kisiskolásban esetleg ugyanígy felmerülhet (hátha játszik még manapság ilyen könyvet valamelyik alsótagozatos - például telefonon!)

A KJK (lapozgatós) könyvekben az általunk irányított főhőst és ellenfeleinket 3 fontos paraméter jellemzi:

Életerő(É), Ügyesség(Ü) és Szerencse(SZ),

de jelen esetben egyszerűsítsük a feladatot az első kettőre, és az egyszerű példa kedvéért vegyük adottnak őket. (Értékük természetes szám, 0 és 18 közé esik általában.) Az egyik könyv cselekményének egy szakaszán válaszút elé kerülünk, ahol mi dönthetjük el, melyik ellenféllel küzdünk meg a csatolt lenti képen leírt módon, két darab hatoldalú szabályos dobókocka segítségével. (Sajnos nem volt kedvem begépelni, ezért a kép - remélem nagyítással olvasható, ezt nézzétek el nekem, de ha mégsem itt megtekinthető nagyobban: )

1. ellenfél: BARLANGI GNOLL: — É : 7 — Ü : 6

2. ellenfél: HEGYI TROLL: — É : 6 — Ü : 7

Főhősünk értékei: — É : 7 — Ü : 7

A kérdés természetesen az, hogy melyik ellenfelet válasszuk, melyik legyőzésének nagyobb a valószínűsége(és pontosan mennyivel)? (esetleg úgyis feltehető egy hasonló kérdés, hogy ha mi csak azt dönthetjük el, hogy milyen sorrendben küzdünk meg velük, számít-e, hogy melyiket választjuk első ellenfelünknek?)

A választ - a később érkező érdeklődők nevében is! - köszönöm! :) (Esetleg számukra hasznos lehet a behelyettesítéshez általánosan is felírni a képletet, vagy ha szerepelt itt korábban hasonló kérdés, akkor a linkje is segíthet az olvasónak, ez esetben elnézést az ismétlésért!)

/ A lenti kép Ian Livingstone - A tolvajok városa c. könyvnek a telefonra letölthető feldolgozásából származik, és megtalálható a zagor.hu-n - végül pedig egy kis személyes vélemény: Én alsósként hasznosnak éreztem ezeket a könyveket, bár a matematikához nem sok közük volt, élénkítette a fantáziámat és képzelőerőmet, érdekes módon akkori matematika-fizika tanárom a gyerekek személyiségére kifejezetten károsnak ítélte és emiatt az iskolánkban üldözendővé tette ezeket a könyveket a 90-es években, amire ma visszatekintve kicsit kellemetlenül emlékszem vissza, értetlenkedve éltem meg ezt gyerekként. )