Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Fórum: Matematikus-fizikus viccek, sztorik

  [1]    [2]    [3]    [4]    [5]    [6]    [7]    [8]    [9]    [10]    [11]    [12]    [13]    [14]  

Szeretnél hozzászólni? Jelentkezz be.
[364] PAL2024-07-07 03:23:39

ez volt az angol fordítás eredménye:

Google-nél.: " ... the calculation of the variance of any stationary stochastic signal can be traced back to the determination of the square time integral of a specific deterministic positive time function, therefore the optimal sizing of the control circuit for minimum error variance is equivalent to the optimal deterministic synthesis of the same circuit, when the objective function is the simple quadratic integral criterion and the input signal is the deterministic signal inverted from one of the multiplicative components of the power spectrum of a stochastic input signal: thus, a constant parameter system optimally sized for a stationary stochastic input signal on the basis of minimum variance is also optimal for a determined deterministic signal according to the quadratic integral criterion."

DeepL-nél.: "... the calculation of the variance of any stationary stochastic signal can be reduced to the quadratic time integral of a deterministic positive-time function, and therefore the optimal scaling of the control loop to minimum error variance is equivalent to an optimal deterministic synthesis of the same loop where the objective function is the simple quadratic integral criterion and the input signal is a deterministic signal inverted from a multiplicative component of the power spectrum of the stochastic input signal: Thus, a constant parameter system optimally scaled for a stationary stochastic input signal on a minimum variance basis is also optimal for a deterministic signal optimally scaled for a stationary stochastic input signal on a minimum variance basis, according to the quadratic integral criterion."

majd a saját fordításukat visszafordíttattam magyarra:

Google : " ... bármely stacionárius sztochasztikus jel szórásának számítása visszavezethető egy meghatározott determinisztikus pozitív időfüggvény négyzetes időintegráljának meghatározására, ezért a vezérlőáramkör optimális méretezése a minimális hibavarianciához egyenértékű a ugyanazon áramkör optimális determinisztikus szintézise, ​​ha a célfüggvény az egyszerű másodfokú integrálkritérium, a bemeneti jel pedig a sztochasztikus bemeneti jel teljesítményspektrumának valamelyik multiplikatív komponenséből invertált determinisztikus jel: így egy állandó paraméterrendszer optimálisan stacionárius sztochasztikus bemeneti jelre méretezett minimális variancia alapján a másodfokú integrál kritériuma szerint meghatározott determinisztikus jelhez is optimális."

DeepL AI: " ... bármely stacionárius sztochasztikus jel varianciájának kiszámítása egy determinisztikus pozitív idejű függvény kvadratikus időintegráljára redukálható, és ezért a szabályozási hurok optimális méretezése a minimális hibavariánsra egyenértékű ugyanezen hurok optimális determinisztikus szintézisével, ahol a célfüggvény az egyszerű kvadratikus integrál kritériuma, és a bemeneti jel egy determinisztikus jel, amelyet a sztochasztikus bemeneti jel teljesítményspektrumának multiplikatív komponenséből invertáltak: Így egy konstans paraméterű rendszer, amely egy stacionárius sztochasztikus bemeneti jelre minimális variancia alapján optimálisan skálázott, a kvadratikus integrál kritérium szerint egy stacionárius sztochasztikus bemeneti jelre minimális variancia alapján optimálisan skálázott determinisztikus jelre is optimális."

MEGDÖBBENTŐ MENNYIRE PONTOS ÉS NYELVTANILAG IS HELYES A VISSZAFORDÍTÁS az eredetivel összevetve, de nekem a DeepL-é érthetőbbnek és magyarosabbnak tűnik, mintha a ragok is jobban rendben lennének annál, mindenesetre ez már szinte szakmai színvonalú műfordításnak minősül...

Ha tud valaki még jó gépi online ingyenes fordítót ezeken kívül, ajánlja itt bátran!

(majd még reagálok a többire is, csak még az a hozzászóásom is íródik, elég lassan :) )

Előzmény: [363] PAL, 2024-07-07 03:23:04
[363] PAL2024-07-07 03:23:04

A másik: szerintem értettük a deja vu-t hiszen a magyar nyelvben is elterjedt, és erre is használjuk pont, amit Te is értettél alatta, viszont a Google fordító helyett én a DeepL AI mesterséges intelligenciával megtámogatott fordítógépet ajánlom, bár franciával még nem próbáltam, mert pontosabbnak vélem a másiknál, sokkal, de ha már szóba került, hoztam egy példát a nyelvi modellek jelenlegi képességével kapcsolatban:

Van egy jó kis összetett mondat, amire anno még a BME-Impulzus nevű diákfolyóiratban hívták fel a figyelmünket, hogy mire készüljünk, ha bekerülünk, ami egy igazi tankönyvi-nyelvi csoda, a maga módján... :D, bár nyilván rengeteg hasonlóval találkozott már mindenki az olvasmányai során, de a célnak pont megfelelt szerintem, úgy szól, hogy:

" ... bármely stacionárius sztochasztikus jel varianciájának kiszámítása egy meghatározott determinisztikus pozitívidő függvény négyzetes időintegráljának meghatározására vezethető vissza, ezért a szabályozási kör minimális hibavarianciára való optimális méretezése egyenértékű ugyanezen kör olyan optimális determinisztikus szintézisével, amikor a célfüggvény az egyszerű négyzetes integrálkritérium, a bemenőjel pedig a sztochasztikus bemenőjel teljesítményspektrumának egyik multiplikatív összetevőjéből invertált determinisztikus jel: így a stacionárius sztochasztikus bemenőjelre minimális variancia alapon optimálisan méretezett konstans paraméterű rendszer egyszersmind négyzetes integrálkritérium szerint egy meghatározott determinisztikus jelre is optimális." (ez utóbbi idézet egyébként úgy tudom, máig megtalálható dr. Tuschak Róbert Szabályozástechnika-jegyzetében, és nem csak mint érdekesség... :) )

és hát perszehogy kiváncsi voltam mire megy vele a Google és mire a DeepL... az igazi képességüket pedig oda-vissza tükrözéssel teszteltem:

Előzmény: [361] sakkmath, 2024-06-30 20:13:53
[362] PAL2024-07-07 03:18:43

"itt jegyzem meg, hogy a Martoni Viktortól származó képeiden a szöveg (a nagyítás ellenére) alig olvasható. Kár. Nem lehetne jobb minőségű képernyőmentéseket készíteni és feltenni?"

—> Lehetni lehet, csak a kérdés, hogy szabad-e... ? Ugyanis legkevesebb 5 db kép (5 x 51 KByte) formájában tudnám csak kihozni a vendégeknek megengedett kép-posztolási korláton belül, de azzal az öt egymást követő poszttal igencsak foglaljuk itt a helyet, szóval megoldható, de a kérdés: hogy vajon így is mehet?

A csoport, amelyben a keresett bizonyítás olvasható Richárd Fridrik Versenymatek csoportja: https://www.facebook.com/groups/2654244974880022 A konkrét helye sajnos nem linkelhető, mert nem tartozik hozzá csatolmány, vissza kell görgetni Oliver Marcell Toth 2022. február 15-ei bejegyzéséhez, az alá írta hozzászólás előzményként(!) Martoni Úr a bizonyítását, de mondom, ha lehet, kinagyítva 5 képként idehozom.

Előzmény: [361] sakkmath, 2024-06-30 20:13:53
[361] sakkmath2024-06-30 20:13:53

Egyértelműsítem a szóhasználatom és javítom két helyesírási hibámat:

A (helyesen) „déjà vu” esetében mindössze erre gondoltam: „ezt már láttam”, amit a GOOGLE így fordít franciára: „j'ai déjà vu ça”.

Elnézést kérek Martoni Viktortól, hogy az előző hsz-ben az egyik helyen tévesen írtam a nevét.

Előzmény: [360] sakkmath, 2024-06-29 20:28:10
[360] sakkmath2024-06-29 20:28:10

Elnézést kérek én is, de ezúttal a túl korai válaszért :). Ezt a hsz-t tegnap nagyjából már megírtam, ezért jobb, ha most, frissiben felteszem.

Miért írtam dejà vu-t?

Tekintsünk egy rokon feladatot, melyet itt oldottam meg: „ujjgyakorlatok”/[965] (2023 - 05 - 17). Ottani megoldásom 2. lemmája – a tangenses identitás – később felbukkan Martoninál és Ekaveera bizonyításában is. Ezen azonossággal utóbbinál egy 12-tényezős tangensszorzat értékét, nálam egy 22-tényezős tangensszorzatot sikerült kiszámolni. A két feladat eltérő, de a megoldási módszer – lényegében – azonos. („Dejà vu.”)

Itt jegyzem meg, hogy a Martoni Viktortól származó képeiden a szöveg (a nagyítás ellenére) alig olvasható. Kár. Nem lehetne jobb minőségű képernyőmentéseket készíteni és feltenni?

Közben kipróbáltam: lehet. Az általad megadott FACEBOOK-oldalon megtaláltam Martonyi idevágó, angolul írt bizonyítását. Az erről készített két, jól sikerült képernyőmásolatot hamarosan felteszem az „ujjgyakorlatok”-ba, remélem nem tilos.

Még egy apró kiegészítés. Ekaveera Gouribhatla helyében kissé részletezőbben fejeztem volna be a bizonyítását. Így talán jobban látszik, mi zajlik a „mélyben” ;-):

Előzmény: [359] PAL, 2024-06-29 12:42:08
[359] PAL2024-06-29 12:42:08

(Elnézést a kései válaszért, de hetente max. egyszer jutok el ide, de csak akkor írok, ha tudok érdemlegeset írni, meg nem felejtem el :-), szóval mindig igyekszem válaszolni, türelmet kérek!) :)

"1. Meg tudnád írni, hogy ezt a bizonyítást hol és mikor közölte Ekaveera Gouribhatla?

Martoni Viktor Úr vitte a feladatomat a Dedicated Mathematicians ( https://www.facebook.com/groups/975600360232378 ) fb. csoportba a Versenymatek csoportból 2023. október 6-án, megbeszélés szerint, miután itthon már unalomig kiveséztük - és ott érkezett ez a bizonyítás hozzá.

2. A megoldást elolvasva déjà vu érzésem volt. ;-) …" 3. És neked?

Hogy nekem milyen érzésem volt, a megoldást olvasva? Őszintén?? :D Majdnem elsírtam magam, nekem inkább olyan érzésem vót... :D :D Mer azért ez tud fájni, na... az a sok belefeccölt idő... az már nem jön vissza, SOHASEEM!! :D :D

na de félre a viccel, szerintem ez nagyon érdekes, és jó dolog, azért ez az a szint, amit még én is tudok követni!! SŐT, szeritnem egész sokan, egész kis tudásszinttel, ami fontos, szerintem! De ahogy a másik topicban is írtam, nem ennek megtalálása volt nagyon időigényes, ez csak véletlenül "esett" ki Juantheron és a Te feladatod vizsgálatából, kicsit később, és ahogy korábban említtem, ebben nem volt kunszt, de majd ha lesz időm készülök egy kicsit még részletesebb leírással, de csak ide, mert ide a könnyedebb dolgok is beférnek. Szóval ezt még majd kicsit jobban kiegészítem! :)

Előzmény: [358] sakkmath, 2024-06-23 02:16:26
[358] sakkmath2024-06-23 02:16:26

1. Meg tudnád írni, hogy ezt a bizonyítást hol és mikor közölte Ekaveera Gouribhatla?

2. A megoldást elolvasva déjà vu érzésem volt. ;-) …

3. És neked?

Előzmény: [357] PAL, 2024-06-20 11:29:44
[357] PAL2024-06-20 11:29:44

Az érzés, amikor hónapokat/éveket szenvedsz egy problémával, de jön valaki, ránéz, és másodpercek alatt megoldja: ...FELBECSÜLHETETLEN!! ;)

[356] marcius82020-04-12 21:55:34

Mennyi a \(\displaystyle \pi\) pontos értéke?

- egy BMW.

- 100000 dollár

- 3,14

- az arany árfolyamától függ.

[355] marcius82020-03-28 09:34:57
[354] titok1112019-03-05 14:15:17

Azért nem tud az ellenzék semmi értelmes jelöltet kiállítani, mert kitevőt keresnek egyfolytában. Miért? Mert ln(zzz) (elenzék)

[353] marcius82019-01-31 17:54:25
[352] marcius82019-01-23 14:53:14

Találtam, erre az évre gondolom, aktuális....

[351] marcius82019-01-23 14:50:54

Ugye, a történész valójában a törtekkel foglalkozik????

[350] titok1112019-01-18 13:05:43

Mi lesz a szentelt vízből, ha megfagy? Halihó (holy hó)

[349] marcius82019-01-02 08:53:21
[348] marcius82018-12-31 11:34:11

Analízis vizsga előtt az egyik hallgató dicsekszik a társainak: "Hú, hát hogy felkészültem, hogy én most mindent tudok. Tőlem senki nem tud olyat kérdezni, amire nem tudnám a választ.... Csak egyet mondjatok meg nekem, hogy mi az a kampó?"

[347] marcius82018-11-29 19:53:37

Tétel: "100 forintnak 50 a fele!" pontosan akkor és csak akkor, ha "50 forintnak 100 a duplája!"

[345] Bátki Zsolt2018-11-05 18:52:45
[344] Lóczi Lajos2018-09-11 08:39:22

Matematika újságírói szemmel – figyeljük a magyar nyelv használatát, a matematikai tartalmat és a színek számát a képen.

Figyelem! Az alábbi idézet a nyugalom megzavarására alkalmas! Csak erős idegzetűeknek.

"Még augusztus 21-én festett fel a [...] Párt a matematikai négyszín-sejtést a székesfehérvári Lövölde utcában két szakaszon. A matematikai tétel lényege, hogy tetszőleges síkidomokból álló területen fel lehet festeni egymás mellé úgy színes síkidomokat, hogy azok soha sem érintkeznek egymással."

[343] marcius82018-09-06 19:42:40

Egy kis statisztika a költészet napjára.

[342] marcius82018-01-07 20:10:27

A villamosmérnöki karon vizsgázik elektromosságtanból egy hallgató, de nem tud semmit. Azt mondja neki a professzor: – Hogyha megmondja, hány villanykörte van a teremben, akkor átengedem. A diák megszámolja és büszkén mondja… – 15 db, professzor úr. Mire a prof előhúz egyet a zsebéből: – Sajnos, ebből pótvizsga lesz.

Következő héten jön vissza a diák és megint felajánlják neki a villanykörtés kegyelem kettest. Megszámolja, 15 db égő van. Azt mondja: – 16 db van, professzor úr. – Sajnálom, de én ma nem hoztam magammal. – Az lehet, de a biztonság kedvéért én igen.

[341] marcius82018-01-06 17:41:34

Azt hiszem, idén ez éppen aktuális.

[340] marcius82017-10-18 18:52:13

Példa olyan műveletre, amikor nem mindegy a tagok sorrendje: "Nem mindegy, hogy ezen a héten az 5.-en lesz 2 matek órám, vagy hogy ezen a héten 2 az 5.-en matek órám lesz"....

[339] marcius82017-10-14 19:04:35

Arra gondoltam, hogy ha most feltelepítek a masinára egy windows7-et, majd utána egy windows10-et, akkor végre lesz egy windows17 a gépemen.

  [1]    [2]    [3]    [4]    [5]    [6]    [7]    [8]    [9]    [10]    [11]    [12]    [13]    [14]