Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Fórum: Matematika és Nyelvészet

  [1]    [2]    [3]    [4]    [5]    [6]    [7]    [8]    [9]    [10]  

Szeretnél hozzászólni? Jelentkezz be.
[151] Lóczi Lajos2006-03-29 22:15:10

Esetleg nézd meg itt a fórumon a "Matematikai fogalomtár" topicot, hátha abban találsz pár kifejezést, ami kell.

Előzmény: [150] Gabi, 2006-03-29 17:43:09
[152] Yegreg2006-04-30 10:47:33

A vagy B (A or B, azaz megengedő vagy) jelentése: az A és B állítások közül legalább az egyik teljesül.

vagy A vagy B (A xor B, azaz kizáró vagy) jelentése: az A és B állítások közül pontosan az egyik teljesül.

Aki ezzel nem ért egyet, kérem jelezze.

Köszönöm:

Szűcs Gergely

[153] Hajba Károly2006-04-30 21:33:20

Üdv!

Észrevételed logikus és valamennyire így is igaz, de egy olyan személytől ne feltétlenül várd el ezen finom megkülönböztetést, ki nem jártas valamiféle gondolkodást igénylő területen.

Tesztelem majd más nyelvészeti fórumon.

Előzmény: [152] Yegreg, 2006-04-30 10:47:33
[154] jonas2006-05-01 16:56:43

Én nem értek egyet. Ez csak ökölszabály. A hétköznapi beszédben az ilyesféle kifejezések jelentése általában csak a kontextusból derül ki. Ráadásul azt hiszem, hogy a nyelv nem igazán logikai alapon működik, így az ilyen szerkezeteket nem is mindig fordíthatod le formulákra.

Nézzünk csak pár példát hivatásos íróktól!

"Hanem a [ház] gazdája, Banks papa, azt mondta Banks mamának, hogy vagy szép, tiszta, kényelmes háza lehet, vagy négy gyereke. Mind a kettőre nem telik." (P. L. Travers, A csudálatos Mary, ford. Benedek Marcell) Itt stimmel a szabályod.

"Vacsora után Jane és Michael megint az ablakhoz ültek, vagy azt lesték, mikor jön be hozzá a mamájuk, s hallgatták, amint a keleti szél süvöltözött az utcai fák csupasz ágai közt." (ugyanonnan) Ez szerintem megengedő vagy, tehát itt is stimmel a szabályod.

"Az a valaki vagy valami folyamatosan előttük haladt" (ugyanonnan) Itt, azt hiszem, már sérül, mert ez kizáró vagy.

"-- Látta-e Hamupipőkét? -- kérdezte Jane.

-- Mit, Hamupipőkét? Nem én! -- mondta megvető hangon Mary. -- Még csak az kellett volna!

-- Vagy Robinson Crusoe-t? -- kérdezte Michael.

-- Robinson Crusoe-t? Piha! -- mondta nyersen Mary."

(ugyanonnan) Na, erről nem is tudom, hogy vélekedjek.

"Valahányszor találkoztak, [Lark kisasszony] mindig egyformán szólította meg őket:

-- Jó reggelt (vagy jó napot, ha véletlenül ebéd után volt már), hát hogy vagyunk?

Jane és Michael sohasem tudta: azt kérdezi-e Lark kisasszony, hogy ők hogy vannak, vagy azt, hogy van ő meg Peti, a kiskutyája.

Így hát egyszerűen azt felelték:

-- Jó napot (vagy persze jó reggelt, ha ebéd előtt találkoztak)."

(ugyanonnan) Az első és a harmadik biztosan kizáró vagy, a második vitatható.

"Micimackó ilyenkor, reggel tizenegy óra felé, mindig parancsolt valami harapnivalót, így hát jólesett látnia, hogy Nyuszi tányért és bögrét szed elő, s amikor megkérdezte: -- Mézet vagy tejet? -- gyorsan és izgatottan megjegyezte, hogy mindkettőt, aztán hozzátette, nehogy túl mohónak gondolják: -- Kenyér nem kell." (Milne, Micimackó, ford. Karinthy) Ez éppen a kettős értelmezésre játszik rá.

"és amikor Kanga azt kérdezné, hol van Zsebibaba, mi egyszerűen azt felelnénk, ,,Ühüm.'' Vagy: ,,Ehe.'' Esetleg..." (ugyanonnan) Ez is kizáró értelmű.

Összességében azt állapítom meg, hogy az "A vagy B" szerkezet lehet exklúzív vagy inklúzív értelmű is, kérdésekben viszont egész mást jelent: tipikusan úgy kapcsol össze kérdést úgy, hogy mindkettőre válaszolni kell. A "vagy A vagy B" szerkezet ritkább, így nehezebb példát találni rá.

Előzmény: [152] Yegreg, 2006-04-30 10:47:33
[155] Yegreg2006-05-01 22:29:04

Persze, én matematikai és nem hétköznapibb vagy irodalmi szövegekre gondoltam.

Egyébként valóban, a vagy A vagy B a beszélt és irodalmi nyelvben jelentősen ritkább, és gyakran szokatlanul hangzik. Például a fenti mondatomban az "és nem vagy hétköznapibb vagy irodalmi szövegekre..." is furcsán hangzana, de beszélt nyelvben nem hiszem, hogy megkövetelendő lenne ez a megkülönböztetés, viszont matematikai szövegekben igen. Égyébként azért sem fontos a hétköznepi nyelvben, mert szerintem legtöbbször egymást kizáró esetek kerülnek elő. Pl. a "a víz kék vagy zöld volt" mondatban felesleges a vagy kék vagy zöld megkülönböztetés, mert hacsak nem megyünk bele a türkiz és egyéb színek definíciójába :), akkor nem lehet egyszerre kék és zöld is, így ebben az esetben az A vagy B, azaz legalább az egyik teljesüléséből következik, hogy pontosan az egyik teljesül. Ez akkor fordulhat elő, ha egy dolog egy bizonyos tulajdonságának mivoltáról van szó. Ha különböző dolgok vagy különböző tuljadonságok vannak, akkor már ez is félreérthető lehet. (de ehhez hasonlóan a matemaikában nem fontos különbséget tenni az "x=1 vagy x=2" és a "vagy x=1 vagy x=2" között, mert x nem lehet egyszerre 1 és 2, így az első ekvivalens a másikkal, azonban az "n páros vagy osztható 3-mal" és a "vagy n páros vagy n osztható 3-mal" között már éles különbség van, méghozzá a metszet, azaz a 6-tal osztható számok miatt.)

Szűcs Gegrely

[156] vajkzoli2006-05-21 19:18:23

nem is válasz hanem kérdés? Mit jelent ez esetben a gyűrű kifejezés? (mert nem ismerem)

Egyébként nagyon jó a kérdés és én sem tudom a választ. Nekem majd a következőképp kell alsóban elmagyaráznom

Bennfoglalás: [:]

8 csirkét vettem és 2-esével csomagolták be őket Kérdés: hány zacskóra volt szükség ehhez. hány zacskóra volt szükség a "csoportok" kialakításához?

Osztás: [/] vettem 25 db. cukorkát ha 5 öt napig eszek belőle minden nap. Kérdés: Hány db.-ot ehetek naponta? Hogyan vághatom úgy hogy öt napig kitartson?

Szerintem az első részben csak egész egységek szerepelhetnek: a nagyobb egység magában fogalaja az összes nálánál kissebb egységeket (mint azok az orosz Marijuska babák, de nem vagyok bisztos az elnevezésben) A másik esetben pedig megtehetem, hogy megeszek első nap 24-et és a fennmaradó 1-et felnégyelem :) négybe vágom.

Előzmény: [30] Kós Géza, 2004-09-24 09:41:53
[157] Lóczi Lajos2006-05-21 20:04:45

Egy gyors összefogalaló néhány algabrai struktúráról (ami a gyűrű is), lásd pl.

http://www.cs.elte.hu/foisk/algj-0-1.pdf

illetve

http://www.cs.elte.hu/foisk/algstr.pdf

Előzmény: [156] vajkzoli, 2006-05-21 19:18:23
[158] Károly2006-07-06 22:33:50

kongruencia reláció vagy kongruencia-reláció (esetleg kongruenciareláció)

Itt a magyar helyesírás szabályai hála Istennek egyértelműek: kéttagú összetétel, mindegy a szótagszám, tehát kongruenciareláció.

lineáris kongruenciarendszer vagy lineáriskongruencia-rendszer (mint pl. köztársaságielnök-választás, pedig köztársasági elnök)

Ez már keményebb dió. "Lineáris kongruenciarendszer" azt jelenti, hogy kongruenciák lineáris rendszere. "Lineáriskongruencia-rendszer" pedig azt, hogy lineáris kongruenciák rendszere. Valószínűleg az utóbbit akarod mondani.

nem nullosztómentes, nemnullosztómentes, nullosztós (?)

Szerintem itt a "" a megoldás, azaz nem mondasz semmit. Ha ugyanis csak annyit mondasz, hogy gyűrű, abban lehetnek nullosztók, tehát nem az a "klu", hogy vannak benne, hanem az, hogy nincsenek. Olyankor mondjuk, hogy nullosztómentes, amikor hangsúlyozni akarjuk, hogy nincsenek benne. Amúgy a nem-eket egybe szoktam írni: nemtriviális példa, nemasszociatív algebra, nemeukleidészi geometria. Vagyis, ha nagyon muszáj, akkor: nemnullosztómentes.

háromféle, 3-féle, három-féle, 3féle (szerintem itt egyértelmű)

A féle toldalék, azaz nem igényel kötőjelet, vagyis a háromféle biztosan jó. Amikor számmal írt számnevet toldalékolunk, kötőjelet használunk, ezért a 3-féle is jó. A másik kettő nem.

i-dik, i-edik, i.-dik

Olvassuk el őket: idik, iedik, iedikdik. Na, akkor melyik a jó? :-)

Előzmény: [130] Mumin, 2005-12-08 13:04:03
[159] Gubbubu2006-09-09 23:21:34

Meg tudná valaki mondani, ezt hogy mondják magyarul: "unitary divisor"? http://mathworld.wolfram.com/UnitaryDivisorFunction.html

[160] Gubbubu2006-09-10 11:13:46

Különbségek az "x=1 vagy x=2" és a "vagy x=1 vagy x=2" között, mert x nem lehet egyszerre 1 és 2 .. ez tényleg nagyon érdekes felvetés, és arra világít rá, hogy vigyázni kell a matematikai logika köznyelvi használatával. Az iskolai logikának nincsenek (illetve, csak nagyon közvetve, mint arra mindjárt rátérek) temporális -időviszonyokat leíró - vonatkozásai, miszerint egy állítás egy időben igaz, más időben hamis, mégis alkalmazzuk ezt a kifejezésmódot. Valójában arról van szó, hogy egy egyenlet, pl. x2-3x+2=0, egy logikai nyelven felírt, alapjában véve "értelmetlen" (se nem igaz, se nem hamis) állítás, melyet csak a változó(k) kitöltése, szaknyelven az interpretáció (avagy kiértékelés) tesz értelmessé. Tehát amikor azt mondjuk, x=1 vagy x=2, akkor arra gondolunk, hogy két interpretáció van, az egyik az 1, vagy ott van még a másik, a 2 is.

Én még tovább mennék Yegregnél is, és azt mondanám. az "x=1 vagy x=2" válasz arra kérdésre, mi az egyenlet megoldása, semmivel sem jobb vagy rosszabb, mint az "x=1 és x=2". Hiszen mindkét megoldás (kiértékelés) kielégíti (igazzá teszi) az egyenletet, és itt csak erről van szó, nyilván senki sem gondol arra, hogy egyszerre kellene megoldásoknak lenniük (egy egyenlet megoldásának nincsenek temporális logikai vonatkozásai). Viszont így az a furcsaság lép fel, mintha az "és" és a "vagy" kötőszó ugyanazt fejezné ki. Persze ez csak a kifejezésmód örök pontatlanságából adódik, formális logikai nyelven csak egyféleképp, a megengedő vagy művelettel lehet kifejezni a választ 1U2.

Előzmény: [155] Yegreg, 2006-05-01 22:29:04
[161] Hajba Károly2006-09-10 18:45:19

Egy észrevétel a VAGY problematikájához.

A vagy kötőszó alapvetőn mindkét vagy-ot tartalmazza, azaz [OR,XOR]\invagy, míg a 'vagy ... vagy' (vagy A, vagy B) kizárólag a kizáró vagy-ot jelenti, azaz XOR\in'vagy...vagy' .

Előzmény: [160] Gubbubu, 2006-09-10 11:13:46
[162] Gubbubu2006-09-10 21:50:32

A második állítást annyiban vitatnám, hogy ha úgy értetted, hogy a páros "vagyvagy" az OR és XOR >>közül<< csak XOR-t tartalmazza, akkor igazad van.

Példa:

1. szimpla "vagy" mint megengedő diszjunkció/alternáció (OR): Paradicsomot egyek a csirkéhez, vagy csalamádét? (én mindkettőt szoktam, úgyhogy ez megengedő)

2. szimpla "vagy" mint antivalencia (XOR): Kikapcsolod a rádiót, vagy kapsz egy nyaklevest! (csak az egyik következhet be a beszélő szándéka szerint, de valamelyik biztosan).

De ha úgy értetted, hogy a vagy-vagy kötőszót csakis a XOR értelmében használjuk, ezt az állítást tiszteletteljesen bár, de megkontráznám. A párosvagy ugyanis az ún. Sheffer-művelet kifejezésére is alkalmaz.

3. dupla "vagy" mint antivalencia (XOR): "Vagy hajóval megyünk, vagy repülővel".

4. dupla "vagy" mint Sheffer-operátor (NAND): - "Tetszik a piros jakóm?" - "Ne hülyéskedj, Ica. Vagy piros jakót veszel fel, vagy zöld nadrágot." Ebben a szituációban egyáltalán nem szükséges, hogy a kettő közül valamelyik eset fennáljon, és nyilván a beszélő sem szándékszik azt kifejezni, hogy Icának örökké csak a zöld nadrágjában, vagy örökké csak a piros jakójában kellene járnia, csak azt, hogy a kettőben egyszerre ne.

Van még egy sokkal meglepőbb példa is:

5. példa. "Ön dönt: iszik, vagy vezet". Ez is szimpla "vagy", de mintha szintén inkább Sheffer-műveletet fejezni ki (hiszen nem szükséges örökké csak a vezetés meg csak az ivás állapotában lenni, lehetséges, hogy se nem iszol, se nem vezetsz). Tehát paradox módon úgy tűnik, még a szimpla "vagy" is használható háromféleképpen.

Előzmény: [161] Hajba Károly, 2006-09-10 18:45:19
[163] Python2006-10-23 16:55:07

Az \binom{n}{k} kiejtése/kimondása "n alatt a k"vagy "n, alatta k"?

[164] 25012006-10-23 17:45:02

Az "n alatt k" hogy tetszik? :>

Előzmény: [163] Python, 2006-10-23 16:55:07
[165] Lóczi Lajos2006-10-23 20:26:40

Nyilván "n alatt a k", mert pl. azt mondjuk "8 alatt az 5".

Előzmény: [163] Python, 2006-10-23 16:55:07
[166] Csimby2006-10-23 22:24:06

Nekünk azt mondták az egyetemen, hogy "n alatta k". Ezen akkor meg is lepődtem, de nem emlékszem már az indoklásra.

[167] Mumin2006-10-23 23:25:33

Pontosabban csak Móri Tamás, a Valószínűségelmélet docense mondta, hogy ő így tanulta meg, és azóta így használja. Én eddig mindenki mástól az "en alatt a ká" -t hallottam.

Előzmény: [166] Csimby, 2006-10-23 22:24:06
[168] Csimby2006-10-23 23:31:47

Már anal I.-en is "n alatta k"-t mondott sztem a gyakvez., de lehet Ő is Móritól tanulta :-)

Előzmény: [167] Mumin, 2006-10-23 23:25:33
[169] lgdt2006-10-24 01:16:24

Nyolc, alatta zöt

[170] Csimby2006-10-24 21:10:28

Helyesen: "nyolc, alatta öt" :-)

Előzmény: [169] lgdt, 2006-10-24 01:16:24
[171] Lóczi Lajos2007-01-23 00:28:23

Szeretném a fórumolvasókat megkérdezni, ki szerint pontosan mennyit is jelent a "kismillió" szó.

Az én tippem (konkrét mondatokat felidézve, amikor hallottam): kismillió = 10 és 20 közé eső egész szám.

Várom a többi véleményt, aztán majd átlagolunk :)

[172] Hajba Károly2007-02-06 19:48:58

Ne keress pontosítható értéket a kismillióra! Ez egy olyan mennyiséget takar, amelyet első ránézésre nem tudunk meghatározni, annál több, de nem lenne nagy nehézség megszámolni. A jelentésében talán benne van az az infó is, hogy nem is érdemes megszámolni, ennek pontos értéke érdektelen a közölt információ szempontjából.

A kerested tartomány alsó határát, azaz mely számosságtól fölfelé nem tudunk már első ránézésre pontos értéket mondani, pszichológiai kutatások mondhatnák meg kisérletek útján. Ez a kisérleti nyúl szellemi állapotától függő, egy bizonyos tartományon belül változó szám. Ez valahol az említetted tartomány alsó felében lehet.

A felső határra elképzelésem sincs, annyira változó lehet.

Előzmény: [171] Lóczi Lajos, 2007-01-23 00:28:23
[173] Lóczi Lajos2007-02-06 23:21:34

Pont most szeretnék egy ilyen pszichológiai kutatást :)

Ha egy intervallumot kellene megjelölni, melyiket mondanád?

Előzmény: [172] Hajba Károly, 2007-02-06 19:48:58
[174] Hajba Károly2007-02-07 13:19:40

Én sejtem, hogy egy mini vizsgálatot kívánsz folytatni. Így az alsó határ tartománya szerintem 8-12 sávban lehet.

Én egy olyan egzakt vizsgálatra gondoltam, ahol több tucat, -vagy amennyit a tudományos módszer igényel- személyt vizsgálnak a következő módon. Egy bizonyos rövid ideig felvillantanak előtte pár pöttyöt és meg kell mondania, mennyi volt. A felvillanás ideje 0,1 - 2,0 másodperc; a pöttyök száma 5 - 15 (vagy az eredeménytől függően mások is lehetnek) De nézni kell a pácien fáradtságát, korosztályát, stb. + valamiféle kontroll csoport.

S -tegyük föl- kijön, hogy 7-8-ig szinte mindig meg lehet pontosan határozni a tárgyi dolgok számosságát, s 12-15 fölött már szinte egyáltalán nem lehet gyorsan pontosan meghatározni. Persze itt nem lehet, nem szabad a tételes számolás trükkjével élni, azért kell rövid időt meghatározni. Jó kontroll feladat lehet a pontos megszámlálás idejét is megmérni.

Na innen kezdődik a sokmillió alsó határa.

Szerintem. :o)

Előzmény: [173] Lóczi Lajos, 2007-02-06 23:21:34
[175] Python2007-02-12 16:47:39

A kismillió felső határa pedig (szerintem) "kis"-millió=3-4.106...

Alsó határ pedig nem biztos hogy van, pl. ha a szülő dühös: "-Kismilliószor szóltam, hogy csináld meg a ...ot!", lehet hogy csak egyszer-kétszer szólt, de a másik dolgot se csinálta meg, és ott tényleg sokszor szólt. (Amúgy az még velem se szokott előfordulni, hogy 8-12-szer kéne rám szólni :) .)

[176] SAMBUCA2007-02-15 02:25:22

[0,1]

Előzmény: [173] Lóczi Lajos, 2007-02-06 23:21:34
[177] Hajba Károly2007-04-10 11:27:52

Üdv!

Egy érdekes játékra invitálnék minden érdeklődőt. Képekhez (piktogram) kellene jelentést kapcsolni. Minden képhez alapvetően kétféle jellegű jelentést lehet kötni. Egy alanyi jellegűt és egy állítmány jellegűt. Például egy sematikus szív alanyi jelentése lehet maga a szív, míg állítmányi jelentése szeretni . Természetesen lehet más jelentést is hozzákötni, nem előre meghatározott a kapcsolat.

Nos adott az alábbi 9*5 képecske. (Egyelőre nem árulom el honnan valók) Feladat: minden képhez egy alanyi ill. egy állítmányi jelentést asszociálni. Az eredményt a címemre küldjétek, hogy ne legyen befolyásolás. A fantáziát 100 százalékig el szabad engedni :o)

A jelentésekről készítek majd egy tájékoztatót.

[178] Hajba Károly2007-04-12 11:03:14

Python már küldött egy adag asszociációt, s várom mások aktivitását is. Nem arra vagyok kiváncsi, hogy tudjátok-e a kép jelentését, hanem hogy mi ugrik be nektek róla. Elő a tudatalattival. :o)

Előzmény: [177] Hajba Károly, 2007-04-10 11:27:52
[179] HoA2007-04-12 14:51:24

Szóval mint Móricka a pszichiáternél? Akinek a körről, háromszögről, négyzetről ugyanaz jut eszébe, majd az orvos érdeklődésére: "Hát persze, ha a doktor úr ilyen disznó ábrákat rajzol!" :-)

Előzmény: [178] Hajba Károly, 2007-04-12 11:03:14
[180] Hajba Károly2007-04-12 17:06:03

Hát bizony a képecskék között van 'disznó' ábra is, de majd megbeszéljük, ha érdekel. Várom a Te vízióidat is. :o)

Előzmény: [179] HoA, 2007-04-12 14:51:24
[181] Python2007-04-30 17:23:50

Csináljunk matematikai-kifejezés-eszperente-szótárat!

pl:

pont petty
egyenes az jó
sík terep
tér ??? gőzöm nincs / nem leend egy tervem se :-)
félegyenes egyenes fele/egyenes pettyel szegve
szakasz egyenes szelete, pettyekkel szegve
kör kerek szerzet terepen
(kör)ív terepen elhelyezett kerek szerzet szelete
érintő egyenes, mely mellette megy el
szög terep szelete, egyenesfelekkel szegve
[182] Enno2007-05-01 00:09:00

Lehetne: tér = terjedelem (, mely egy meg egy meg egyre terjed).

Előzmény: [181] Python, 2007-04-30 17:23:50
[183] Gubbubu2007-05-02 15:48:40

gömb: legkerekdedebb test

Előzmény: [181] Python, 2007-04-30 17:23:50
[184] Gubbubu2007-05-02 15:50:18

halmaz = egybeszedet (vagy lenne jobb is ennél ?)

reláció= ?

függvény = ?

Előzmény: [181] Python, 2007-04-30 17:23:50
[185] Csimby2007-05-02 17:57:48

függvény: mely elemhez elemet rendel

a reláció meg úgyis függvény :-), de ha szeretnéd akkor: mely elemeket rendez

Előzmény: [184] Gubbubu, 2007-05-02 15:50:18
[186] Python2007-05-02 18:39:08

Jók... !!

hatványozás = rengetegszer -szer (?)

[187] Hajba Károly2007-05-02 19:57:29

A 'halmaz = egybeszedet' nagyon jó. Akkor

szám = egybeszedet-rend (kicsit erőltetett. :o)

De akkor

összead = egy-egy egybeszedet-rendet egybetesz

összeszoroz = egy-egy egybeszedet-rendet egybekellet

kivon = egy egybeszedet-rendet egy-egy egybeszedet-rendre szed

oszt = egy egybeszedet-rendet egy-egy egybeszedet-rendre metsz

---

szög = szeglet

szinusz = kebel

Előzmény: [184] Gubbubu, 2007-05-02 15:50:18
[188] Gubbubu2007-05-02 22:24:48

Nyilván a természetes számokat értetted csak "szám" alatt, javaslom az "egyedsereg"-et vagy "egyessereg"-et az egybeszedetrend helyett (Euklidész mintájára, aki szerint szám az egységek egy sokasága) .

Előzmény: [187] Hajba Károly, 2007-05-02 19:57:29
[189] Gubbubu2007-05-02 22:26:15

Vagy akár a halmazt is nevezhetnénk egyedseregnek, a számokat meg egyesseregnek.

Előzmény: [188] Gubbubu, 2007-05-02 22:24:48
[190] Gubbubu2007-05-02 22:28:30

Szerencse ez: nem kell eszperente nevet bevezetnetek egy elemkettesre, elemkettesnek nem rendezetteket, de kettes egyedeket nevezve.

Ezek:

elemrendszer

egyenessereg.

Előzmény: [189] Gubbubu, 2007-05-02 22:26:15
[191] BohnerGéza2007-05-02 23:10:59

Ezek eredetben megfelelnek: egyenlet, egyenletrendszer.

Mely elemet nevezhetek terjedelemnek, egyenesszelet-terjedelemnek, mely esetleg kettes terjedelem nevet es felvehet?

Ez se eb: szám = szerem, melybe eledelt teszek. /eszem elment?/

Előzmény: [190] Gubbubu, 2007-05-02 22:28:30
[192] Gubbubu2007-05-08 23:04:16

A "tér" az lehetne "testeknek egyetemes helye".

[193] Gubbubu2007-05-09 10:51:46

Helyre Egyenes, hegynek menve,

Fekve hever, hej, beh lehegve!

Egy gyerek meg, eszes, kellemes,

Jegyezte, mely meredek legyen

Lefektetett rendszer-pettyekben.

*

Egyenes kezdte:

rendeld ezeket,

pettyekhez, melyekben leledzek:

Ezt, rendesen megcselekedve,

nevezd "meredek-rendelet"-nek.

*

Felele erre fent jellemzett gyerek

(eszes, de esze persze fenekes!)

Tele e terep nemszeretem,

nem egyenes rendeletekkel.

*

Megfelel erre, mert rendes, Egyenes:

Nem-egyenes, kerengtetett rendelet?

Ez esetben veszel te egyenest,

melyet rendeleted nem metsz rengetegszer,

de egy pettyben vele keresztbemegy.

Vedd, jegyezd le, eme egyenesek

mely meredekek legyenek

keresztezett rendelet-pettyekben

Rendeld ezt, ne kertelj

egyetemlegesen eme pettyekhez!

Neve: derivált, de ezt e-kkel

elneveznem - rettenetes helyzet - nem lehet.

Előzmény: [192] Gubbubu, 2007-05-08 23:04:16
[194] Hajba Károly2007-05-28 15:13:56

Üdvözlök minden érdeklődőt!

Egy érdekes kísérletre invitálok minden vállalkozó kedvű topiktársat egy rövidke kis teszt kitöltésével. Arra lennék kíváncsi, hogy egy szó hangalakjából mennyire lehet következtetni a jelentésére. Erre a célra vettem egy valódi, de egzotikus nyelvcsaládból való szavakat és alkottam hozzá fiktív jelentést is. A 9 példaszó utáni 3-3 jelentésből az egyik a tényleges jelentése, s ezt kellene érzésből, a tudatalattink segítségével megérezni. Nem kell mást csinálni, mint az első bevillanó ötletet leírni és elküldeni nekem.

Ne ide küldjétek, hanem a mélcímemre (drotposta@hajba.axelero.net), hogy ne legyen befolyásolás, de a végén mindenkit tájékoztatok az eredményről.

Természetesen kicsi valószínűséggel elképzelhető, hogy lesz, ki ismeri a forrást. Ő ne lője le, ne küldje a tökéletes megoldást! Továbbá a véletlengenerálás módszerét se alkalmazzátok (vagy legalább is jelezzétek :o), csak a megérzésetekre hagyatkozzatok!

A végén a statisztikai kiértékelésban a hozzáértők segítenek majd remélhetőleg.

S a teszt:

---

1=minta= a-vinni b-aludni, álmodni c-őrt állni, vigyázni

2=jang= a-enni b-menni c-játszani

3=nbun= a-vadászni b-verni c-ülni

4=nigude= a-szakadt b-okos c-fekete

5=tyukutyuku= a-fehér b-kicsi c-csinos

6=newur= a-nagy b-kerek c-csípős

7=tyolwota= a-abrosz b-tenger c-homokvihar

8=mutuka= a-<egyfajta helyi állat neve> b-autó c-dologidő

9=kultitya= a-ránc b-kés c-tanító

---

Kellemes szórakozást!

[195] Hajba Károly2007-05-29 09:26:28

A teszt esetleges jövőbeni kiértékelésével kapcsolatban kérdezem, hogy hány mintának (beküldött anyagnak) kell lennie ahhoz, hogy véleményt alkothassunk: vagy arról, nem mutatható ki eltérés a véletlenszerűségtől, vagy arról, hogy igen és az ilyen-olyan mértékű?

Ellenőrzésképpen az EXCEL segítségével véletlengenerálással mintáztam az esetet, ti. ettől kellene jellemzően eltérni. Képeztem a k = (legnagyobb számosság - legkisebb számosság)/mintanagyság számot és többször lefuttattam először 100-as nagyságrendben. Többször volt k > 0,2, míg 500-as nagyságrendben k > 0,08. Ha most ebből az 500-as mintából tudatosan 33-at egy adott esetre átírok, ez jelentené azt, hogy valamennyire 'ré lett érezve a jelentésre', akkor sokszor k > 0,12 az eredmény. Ha pedig 167 számot írtam át, akkor 0,444 > k > 0,294 érték jött ki.

Milyen eredményt és milyen pontossággal lehet megállapítani két tucat mintából?

Előzmény: [194] Hajba Károly, 2007-05-28 15:13:56
[196] Hajba Károly2007-05-29 09:28:01

Egyébként köszönet Bencének és Mártonnak a beküldött anyagért. :o)

[197] HoA2007-05-30 14:52:37

Esetleg lehetne eme lehetetlen szerzet neve : "Levezetett"

Előzmény: [193] Gubbubu, 2007-05-09 10:51:46
[198] Mumin2007-06-17 01:20:39

Folytatnám problémáimat a matematika helyesírásával. Szóljatok hozzá a következő fogalmak helyesírásához:

Inverzfüggvény vagy inverz függvény? Valós értékű vagy valósértékű? Differencia-operátor vagy differencia operátor (esetleg egybe)? Az eltolásinvariáns jó? Komplexus-szorzat, zárójeles-szorzat. Borel-halmaz, Banach tér.

Van egy csomó kötőjeles kifejezés, ahonnan gyakran lehagyják a kötőjelet: de Morgan-formula, Lebesgue-Stieltjes-mérték (tényleg, és ha Lebesgue-Stieltjes külső mérték, oda kell a kötőjel?)

Ami viszont a magyar nyelv megcsúfolása (szerintem) az a \mu-majdnem mindenütt pontonkénti konvergencia :)

Úgy látom, nincs egyértelmű gyakorlat az egydimenziós, 1 dimenziós, k-dim, n-dimenziós, n dimenziós kérdésben sem

A legnehezebb dolog szerintem a tételek helyesírása. Néha egybeírjuk, néha külön, sokszor kötőjellel. Példák: Approximációs tétel, (elemi) kiterjesztési tétel, sztochasztikus konvergencia tétel, Borel-Cantelli lemma (szerintem kötőjellel lenne helyes, de még egyszer sem láttam úgy leírva)

Struktúratétel (nemcsak mint fogalom, hanem mint önálló tétel), főtengelytétel

Van Kampen-tétel, kontinuum-hipotézis, Riesz-lemma

Az inverzfüggvénytétel hol és hogyan tagolódik?

Ezek csak nekem okoznak problémát? Engem az zavar a legjobban, ha egy lapozás után már egy másik írásmóddal olvasom a fogalmat, tételt.

[199] Hajba Károly2007-06-18 14:04:42

Nem vagyok valami jó helyesíró, így ehhez nemigen tudok érdemben hozzászólni, de kutatattam egy kicsit forrás után.

A helyesírás eme szeglete nincs tételesen leszabályozva. Van egy Műszaki helyesírási szótár, amiből mazsolázni kell ill. készül egy fizikai helyesírási szótár. Kb. ennyi hivatalos anyag létezik a placcon.

De mivel ez egy szűkebb szakmai helyesírás, talán a téma egyetemi szintű oktatói ill. a legfontosabb hazai szakfolyóirat(ok) szerkesztői is kifejthetnék ezirányú észrevételeiket.

Előzmény: [198] Mumin, 2007-06-17 01:20:39
[200] Hajba Károly2007-06-18 14:12:05

De talán érdemes lenne a Matematikai fogalomtár-ban is körülnézni.

Előzmény: [198] Mumin, 2007-06-17 01:20:39

  [1]    [2]    [3]    [4]    [5]    [6]    [7]    [8]    [9]    [10]