Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Fórum: KÖMAL CD-TESZT

  [1]    [2]    [3]  

Szeretnél hozzászólni? Jelentkezz be.
[33] Gubbubu2006-02-23 18:34:49

Te vagy engem nézel teljesen hülyének, vagy gondot okoz pár soros reklamáció elolvasása.

"eloszor is: NEM KELL minden informatikai termeknek mukodnie IExplorer es Netscape alatt. Amire Te gondolsz, azok a weblapok. Valo igaz, hogy nagy resze ezek ala a bongeszok ala van optimalizalva. Ugyanakkor a komal CD nem egy szimpla weblap, hanem egy program, aminek a keretrendszere a Mozilla. (Egy apro megjegyzes: a Mozilla-t nem kifejezetten sorolnam a "periferialis" bongeszok koze. Meg akkor sem, ha csak Windowsban gondolkozunk...)"

Én arról beszéltem, hogy általában bunkóság kötelezni egy mezei felhasználót arra, hogy telepítsen egy böngészőt, ha nem akarja azt semmi másra sem használni. Ezt a Microsoft szokta régebben, hogy besuvasszon a gépedre minél több terméket. Ehhez semmi köze a weblapoknak. Nekem ez a Mozilla semmi másra nem jó, nem fogom soha használni. foglalja a helyet és a memóriát. Úgy illik egy komoly terméknek, hogy alternatívákat kínáljon a legelterjedtebb böngészők között.

Ha egy kereskedelmi termék beüzemeléséhez technikai segítség kell, akkor az nem egy felhasználóbarát termék, hanem egy megkérdőjelezhető minőségű munka.

Ami pedig a fejklesztők sértegetését illeti: több ezer forintot fizettem ezért a jogomért. Bocs. Nekem ez "pénzbe' van", nektek csak az - alap nélkül - dédelgetett érzékenységetekbe.

Előzmény: [32] bkrisz, 2006-01-07 19:12:44
[32] bkrisz2006-01-07 19:12:44

Kedves Gubbubu!

A Komal CD egyik fejlesztojekent, eloszor is koszonom a hozzaszolaidat! Sajnalom, hogy az uj Komal CD nem szolgalt megelegedesedre, biztosithatlak rola, hogy ezzel azert elegge egyedul vagy (szamodra sajnos, szamunkra szerencsere).

Hadd reagaljak a hozzaszolasaidra azok sorrendjeben:

[25]: 1) eloszor is: NEM KELL minden informatikai termeknek mukodnie IExplorer es Netscape alatt. Amire Te gondolsz, azok a weblapok. Valo igaz, hogy nagy resze ezek ala a bongeszok ala van optimalizalva. Ugyanakkor a komal CD nem egy szimpla weblap, hanem egy program, aminek a keretrendszere a Mozilla. (Egy apro megjegyzes: a Mozilla-t nem kifejezetten sorolnam a "periferialis" bongeszok koze. Meg akkor sem, ha csak Windowsban gondolkozunk...)

2) a program neve amit telepit: Mozilla Firefox

3) normal esetben egyszer kell - a komal CD elso hasznalatakor - telepiteni a Mozillat es onnantol kezdve automatikusan elindul. Ha nem igy van, akkor valoszinu Nalad nem stimmelnek bizonyos beallitasok. A CD impresszum oldalan fel van tuntetve milyen cimen tudsz technikai segitseget kerni. Eddig mindenkinek (meg az altalad emlitett "informatikahoz hulyeknek" is) sikerult beuzemelnie a programot, Neked is nagy orommel fognak segiteni.

4) Nos, itt azt hiszem egy kis fogalmi zavar van. A hozzaszolasodbol ugyanis az derul ki, hogy nem latod a kulonbseget a Javascript es a Java kozott - ez nem baj. Ha a flash szamodra a "web lassitasara jo bimbusz", az is egy velemeny, ugyanakkor sajnos ez az a pont, ahol nincs ertelme tobbet irnom, ugyanis attol tartok olyanrol vitatkoznank, amirol nincsen meg a megfelelo szakmai hatterismereted. Hogy megis irjak konkret valaszokat:

- a Javascriptet a ma hasznalt bongeszok mindegyike kezeli

- a Java Virtual Machine az SP1 ota benne van alapbol az altalad emlitett Windows XP-ben. Foleg a regebbi windows verziok miatt kell a CD-rol telepiteni.

- a flash mara egy teljesen elfogadott web-es formatum lett. Mi -egyelore- nem hasznaljuk a komalCD-n.

5) ha ilyen hibat tapasztaltal az azert van, mert a kornyezet nincsen jol beallitva, a parancssorra (normal esetben) nincsen szukseg.

[28] A CD alapkoncepcioja jol atgondolt, bar ketsegtelenul vannak rajta fejleszteni valo dolgok. Erdekelne ugyanakkor, hogy milyen szerinted melyek azok az elonyok amelyek 90 szazaleka felaldozasra kerult a jelen koncepcioval?

[30] Lehet, hogy "elavult" dolog, hogy valamit telepiteni kell, de azert ez meg egy darabig biztosan igy fog mukodni. Ld. kb. a windows alatt hasznalt programok nagy resze (a "program" szo ismet nem osszekeverendo pl. ujsagok CD-mellekletevel, amelyek statikus weblapok, megjelenitve az alapertelmezett bongeszoben). Vannak olyan bonyolultsagu problemak, amikhez igenis telepiteni kell. A komalCD egyelore ilyen.

Remelem sikerult valaszolnom mindenre!

Udv: "egy másodrendű programozózseni"

[30] Gubbubu2005-11-21 18:42:35

Megjegyzem, a WinXP korában már csak egyáltalán az a tény is, hogy a CD használatához a parancssor használatára szükség van, szerintem visszás (már csak emiatt is legalább egy osztályzatot csúszhat egy taneszköz szubjektív ötös értékelő skálámon). Szerintem egy modern informatikai eszköznek, pláne taneszköznek, hogy méltó legyen a "felhasználóbarát" szóra - hogy úgy mondjam - IN 'n ON (put in, start on) jellegűnek kellene lennie. Az általam ismert dolgok 90 százaléka ilyen (általában már sztem az is elég elavult dolog, hogy egyáltalán bármit is telepíteni KELL egy interaktív jellegű CD működéséhez, szerintem ma már ezt sem nagyon szokták - ha igen, akkor meg vedd úgy, hogy a jövő hírnöke beszél belőlem). Na mindegy, befejeztem a morgolódást.

(Bocs, az előbb megfeledkeztem a százalékjel specialitásairól ...)

[28] Gubbubu2005-11-21 18:33:16

Sajnos, a CD informatikai alapkoncepcióját tartom elhibázottnak. Nem vagyok informatikus, de teljesen hülye sem az informatikához, láttam már egy-két cifra dolgot; és nem szoktam megijedni a problémáktól; úgyhogy ha nekem gondjaim vannak a működtetésével, szerintem másoknak még inkább (felrémlik előttem azoknak a középkorú matematikatanár kollégáimnak a képe, akik még a számítógép elé ülni is félnek, nemhogy a Mozilla telepítésétől ... ) Szóval ez a Kömal CD ebből a szempontból nagyon-nagyon nem tetszik (más szempontból meg a fenti okok miatt még nem tudtam megnézni). Abszolút kimeríti a "nem felhasználó- és rendszerintimitásbarát taneszköz" fogalmát. Ha pl. az IE és a Netscape nem tudja kezelni a Mathml fontjait, akkor a mathML rendszer helyett egyszerűen mást kell választani - ez van. Ott a TEX (nemcsak ez a fórum működik vele kitűnően, de pl. a világ legnagyobb internetes közössége, az angol Wikipedia is, és semmi gond nincs ott sem a húszemeletes képletek megjelenítésével, mind simán és ezredmásodpercek alatt konvertálódik - méghozzá on-line módon, úgy, ahogy itt a fórumon a mentés után - PNG alapú HTML-be ... ) Szóval szerintem tipikus példa ama tanulság eléréséhez, hogy egy pár "jó" informatikai ötlet és előny kedvéért ne áldozzuk fel a további potenciális előnyök 90 százalékát ... Talán még nem késő ezt a ([z úgy látszik, egyáltalán nem szerény, sőt talán túlzó] véleményem szerint) elhibázott koncepciót megváltoztatni, a következő kiadásokig.

Előzmény: [27] jenei.attila, 2005-11-17 09:35:34
[27] jenei.attila2005-11-17 09:35:34

Kedve Gubbubu!

Ha megengedsz egy bátortalan hozzászólást, a következőket jegyezném meg:

Az IE sajnos nem ismeri a MathML nyelvet, szemben a Mozillával és leszármazottaival (Netscape, FireFox), ez pedig szükséges a képletek megjelenítéséhez. Egyébként a FireFox-ot javaslom, kicsi, gyors, és ugyanúgy kezelhető ahogy az IE.

A localhost problémával kapcsolatban: A CD tartalmát egy gépeden futó mini web szerver szolgáltatja, ezt éred el böngészővel. Valószínűleg nem indítottad el a web szervert (parancssorból lehetséges), ezért kapod a hibaüzenetet.

Ha mindezt megcsinálod, már használhatod is a CD-t, de valóban van még rajta fejleszteni való (pl. a tematikus, címszavak szerinti keresés).

Végül: úgy érzem a hozzászólásod kissé erősre sikeredett. Még ha vannak is hibák és fejleszteni való dolgok, így is értékelendően sok munka van benne. Kár a fejlesztőket megsérteni, mielőtt alaposabban utána néznél a dolognak. Bocs.

Előzmény: [26] Gubbubu, 2005-11-16 18:32:39
[26] Gubbubu2005-11-16 18:32:39

U.I. Ja és azt el is felejtettem mondani, hogy lassú, mint egy technokollal bekent csiga (pedig az én rendszerem elég ütős, mind memóriában, mind prociban).

Előzmény: [25] Gubbubu, 2005-11-16 18:25:52
[25] Gubbubu2005-11-16 18:25:52

Elöljáróban: rendkívül nagy híve vagyok a KÖMAL-nak és mindannak, amit képvisel.

Kénytelen vagyok azonban hozzátenni, hogy megvettem a KÖMAL CD-t, és még soha életemben nem sajnáltam ennyire, hogy valamire pénzt adtam ki.

1). Először is, a CD telepítője "követeli" a Mozilla böngészőt. Ez már egy alapvető hiba: magára valamit is adó informatikai terméknek MŰKÖDNIE KELL, egyszerűen nem lehet annyira gagyi, hogy nem működik (pedig de, tényleg nem) IExplorer és Netscape, a két legelterjedtebb netkukk alatt. És valóban, bagózik erre a két böngészőre, csak a "senki által nem használt", periferiális Mozillára hajlandó egyáltalán csinálni valamit (de abban sincs sok köszönet, ld. lejjebb).

2). Másodszor is, ha a CD "észleli", hogy nincs Mozilla, felajánlja a telepítést. Csak az a baj, hogy valami egész mást telepít, nem a Mozillát, azt külön meg kell keresni a Programok mappában ...

3). Harmadszor, ha telepítetted is a Mozillát meg az álmozillát, akkor sem fogja a további indításokkor sem találni őket. Mindig fel fogja "ajánlani": "Telepítesz vagy kilépek". Ez így szintén gagyi.

4). Negyedszer, a Cd menüje Javascripttel működik, ami szintén egy alapvető hiba, mivel ennek futtatásával Windows XP alatt gondok szoktak lenni (a Java rendkívül megbízhatatlanul működik). Itt a sokat markolás és keveset fogás esete forog fenn: amit simán meg lehetne oldani HTML-ben, azt teljesen fölösleges javával, flessel és egyéb, csak a rednszer és a web lassítására jó biszbuszokkal elcseszni. Ha én úgy döntök, hogy én nem akarom a javát telepíteni a rendszeremre, akkor nekem valami másodrendű programozózseni ne ugasson közbe.

5). Ötödször pedig, a CD gyakorlatilag az általa megkívánt környezettel is használhatatlan. A megfelelő menükre kattintva hol a kép jobbra-balra ugrálása tapasztalható, hol pedig a "localhost xyz65x elérése megtagadva" hibaüzenet. A tartalom gyakorlatilag elérhetetlen.

----

Összefoglalva: ez a CD sajnos nem több, mint egy méregdrága poháralátét. Köszönet az ezt készítő zseniális informatikus szakembereknek, akiknek egy tartalmilag egy ilyen jó ötletet a megvalósítás szintjén sikerült a béka feneke alá süllyeszteni.

[24] lorantfy2005-09-29 21:19:47

Már meg is rendelheted! Nézd meg itt a kezdőoldalon. Egy kattintás a felső címre.

Előzmény: [23] Klujby, 2005-09-29 11:38:28
[23] Klujby2005-09-29 11:38:28

Üdv!

Mikorra várható a KöMaL CD? Úgy hallottam elkészült.

[22] Fizban2005-03-11 13:46:46

Szeretném jelezni, hogy megváltozott az e-mail címem: ezentúl ozsvart@chello.hu, eddig fizban@chello.hu volt.

[21] Szabó Áron2005-01-03 16:43:01

Az e-mailcímemet elfelejtettem megadni: szaboaaron@freemail.hu .

Áron

[20] Szabó Áron2005-01-03 16:38:45

Kedves fapuma, Klujby és mindenki!

Most, hogy közeledik a határidő (január 5.), egyre égetőbb a probléma, hogy nem tudom megnézni a Kömal elektromikus változatát. Lehet, hogy valami beállításom rossz? Küldje el valaki olyan, akinek működik, a KOMAL.INI-jét! Előre is kösz!

Ha nem ezzel van baj, akkor mivel? Már másodszor telepítettem, nem értem mi lehet még rossz. >:(

Áron

Előzmény: [19] fapuma, 2004-12-01 18:01:17
[19] fapuma2004-12-01 18:01:17

Üdv Klujby! Sikerült! Köszi a segítséget! :)

Áron Neked viszont így már nem tudom mi lehet a bibi..

Előzmény: [18] Szabó Áron, 2004-11-30 22:04:52
[18] Szabó Áron2004-11-30 22:04:52

Üdv Klujby!

Az MS-DOS-os ablak be is töltödik, csak mielőtt akármi történnék, felugrik egy ablak: [A MOZILLA böngésző nincs telepítve, telepítse CD-ről!]. Pedig én biztosan telepítettem...

[17] gida2004-11-30 21:16:08

Üdv!

Szélessávú internetem van, az 1984-1988-as időtartamot vállalom.

Jó lenne egy kilépés gomb, amivel a java alkalmazást és a böngészőt is könnyedén be tudnánk zárni.

[16] Klujby2004-11-30 19:32:52

Üdv Áron és fapuma!

Ahhoz, hogy a menüből bármi betöltődjön, szükség van egy MS-DOS-os ablak megjelenésére a program elindításakor. Ebben a java parancssorban a "KOMAL Webserver v0.6 (c) 2004" jelenik meg. Enélkül semmi nem töltődik be rendesen, de ezzel együtt a program más böngészőkkel is tud futni. Esetleg ez lehet a hiba oka, más esetben nem tudom.

Előzmény: [15] fapuma, 2004-11-28 13:06:40
[15] fapuma2004-11-28 13:06:40

Sziasztok!

Nekem hasonló a problémám ahhoz, amit Áron is leírt, vagyis akármire kattintok a tartalomjegyzékben, nem töltődik be.

A telepítés viszont zökkenőmentesen ment végbe. :) (mind magáé a KöMaLCD-é, mind a mozilláé, stb.)

[14] Szabó Áron2004-11-22 17:27:28

Üdvözlök mindenkit!

Két hiba jelentkezett:

1. a bal oldali menüből hiába kattintok egy menüpontra, nem nyitja meg. (Kivételt képeznek azok a menüpontok, amik külön file-ban vannak a gépemen. Pl. Impresszum.)

2. A KöMaL CD telepítése rendben lezajlott, de amikor a Mozilla böngészőt próbáltam feltenni, a gép kiírta, hogy nem rendelkezem telepítési jogokkal a gépemen. Így hát bejelentkeztem rendszergazdaként, és úgy telepítettem a böngészőt. Ha más felhasználónévvel jelentezem be, nem indul el a KöMaL CD [A MOZILLA bönglsző nincs telepítve! Telepítse CD-ről!]. Windows 2000 Professional operációs rendszert használok.

Lehet, hogy rosszul (rossz sorrendben) végeztem a telepítést?

[13] Oláh Vera2004-11-13 10:04:50

A most átadott verzióba sajnos még mindig nem sikerült beletennünk a 95 előtti tablókat, tehát azt senki ne keresse, de dolgozunk rajta :-)

Előzmény: [12] Klujby, 2004-11-13 01:03:14
[12] Klujby2004-11-13 01:03:14

Üdv mindenkinek!

Lényegében nekem is sikerült telepíteni a KöMaL CD-t. (A telepítőprogram a start.exe, index-hun.html, PMUninstall.exe CD-s elérési útját nem találta helyesnek, így manuálisan kellett bemásolnom a könyvtárába. Lehetne beletenni egy olyan funkciót, amivel a telepítendö fájl megkereshető, tallózást, vagy hasonlót) Egy-két észrevétel: - Az 1995 dec. előtti fényképes tablók nem töltődnek be, pedig a telepített könyvtárakban megvan minden fénykép. - Ha a menüsorból frissítést választom, a KöMaL főmenüje (baloldalon) nem töltődik be.

Kérlek írjatok, ha ezek a hibák nálatok is előfordulnak, de lehet, hogy csak az én gépem rosszalkodik (megint).

[11] Fizban2004-11-11 18:35:03

Sziasztok! Nálam is fut mindkét program, bár a KömalCD egy kicsit lassú. A paramétereim: [768Kbit/128Kbit] (nem biztos hogy jól írtam le, az a lényeg, hogy chello-m van) A program tetszik, és jól használható! Üdv: Ozsvárt László

[10] SchZol2004-11-10 18:50:04

Sziasztok!

1989-93-ig lévő időtartamot vállalom!

Üdv, Zoli

Előzmény: [9] Oláh Vera, 2004-11-10 00:01:45
[9] Oláh Vera2004-11-10 00:01:45

Kedves tesztelők! Köszönöm, hogy vállalkoztak(tatok) a tesztelésre és köszönöm az eddigi visszajelzéseket. Adnék néhány szempontot ahhoz, hogyan érdemes nézni a Cd-t: 1. Telepítés: sikerült-e, esetleg más környezetben is ki lehetne próbálni, hogyan működik a Mozilla, Java, milyenek a betűfontok, stb. 2. A Cd két részre osztható: 1995-2003 : ez 9 év, mindegyiket legalább 2 embernek kell megnézni (egyikük jan-májusig, másikuk szept- dec-ig, minden mellékletet is beleértve). Az adott félévben minden számot végig kell nézni és a KöMaL-ban megjelenttel összehasonlítani: -- cikkek címe, szövege , benne a képletek jók-e. megvan-e minden hozzá tartozó ábra? Az ábra méretezése jó-e? -- kitűzött feladat szövege, hozzá tartozó ábra, és a feladat jellemzői jók-e? Ha van megoldása, a megoldás szövege, megvannak-e és jók-e az ábrák -- tablók is egyelőre csak ebben az időszakban lesznek, a véglegesen szerepel majd az összes tabló -- a feladatlap funkcióit és a kereséseket nyilván nem csak erre az időszakra vonatkozóan érdemes nézegetni, hanem bármikor, bármire, szúrópróbaszerűen. Én most adnék egy beosztást, ha ez valakinek nem jó (egyik évfolyama megvan, de az, amit adtam, nincs és az internetről sem tudná elérni a sulinet archívumáról ), jelezze vagy próbálja meg elcserélni a Fórumon: Garaczi, Lorántfy : 2003 1. félév Rózsa, Vallyon: 2003 2. félév Tassy, Ozsvárt: 2002 1. félév Klujber, Szabó Á: 2002 2. félév Daróczy: 2001 1. félév Viczencz, Kozákné: 2001 2. félév Tóth T, Király Cs: 2000 1. félév Schmidt, Szathmári: 2000 2. félév Csík, Bartha: 1999 1. félév Béres: 1999 2. félév Bíró B, Tófalusi: 1998 1. félév Erben: 1998 2.félév Halász: 1997 1. félév Árki: 1997 2. félév Fried: 1996 1. félév Korándi: 1996 2. félév Szalkai: 1995 1.félév Katona: 1995 2. félév 3.A Cd-n az 1994-es év még hiányzik, bevitel alatt áll, a korábbi évekből viszont csak a tartalomjegyzék és a feladatok jellemzői (időnként a feladatok szövege) lesznek meg. A régi számokat is jó lenne nagyjából ellenőrizni, mégpedig a sulinet archívum alapján - ezt az tudja, akinek van gyors internet-elérése, mert ott a szkennelt KöMaL-oldalakat lapozva megnézhető, az van-e felsorolva a Cd-n, ami a lapban. A régi számokban sokszor nincs felsorolva mindegyik megoldó a megoldólistáról: ezeket fel kellene sorolni. Más, témaköri besorolási hibák is előfordulhatnak, ezeket is szeretném, ha jeleznék. Az alábbi intervallumokra kérnék jelentkezőket: (a Fórumon, ha lehet, hogy mindenki lássa, mi kelt már el) 1893-1903 1904-1914 1925-1934 1935-1953 1954-1963 1964-1968 1969-1973 1974-1978 1979-1983 1984-1988 1989-1993 4. Ha valaki a Matematikai fogalomtár próbálgatása során egy-egy témakört be tud járni, arra vonatkozó visszajelzéseket is kérek: .... nagyon hiányos, vagy egyáltalán nincs benne... - ugyanezt e-mailben is elküldtem mindenkinek.

[8] Erben Péter2004-11-09 00:18:05

Működik a CD és szerintem is szép a design.

Paramétereim: 56Kbps modem, matáv-vonal, NIIF hozzáférés. A Kömal-fórum olvasgatásához jó, de nem szoktam Mbyte-okat töltögetni.

[7] tassyg2004-11-08 23:58:52

Nekem is sikerült felraknom a CD-t, és általában rendben működik. Hamarosan már remélhetőleg szélessávú internetem lesz itthon.

Tassy Gergely

Előzmény: [3] Oláh Vera, 2004-11-08 11:31:09

  [1]    [2]    [3]