Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A B. 5311. feladat (2023. április)

B. 5311. Igaz-e, hogy ha egy háromszög mindhárom szögének szinusza racionális, akkor mindhárom szög koszinusza is racionális?

Javasolta: Hujter Mihály (Budapest)

(3 pont)

A beküldési határidő 2023. május 10-én LEJÁRT.


Megoldás. Jelölje a szokásos módon a háromszög oldalait \(\displaystyle a\), \(\displaystyle b\), \(\displaystyle c\), a velük szemben levő szögeket rendre \(\displaystyle \alpha\), \(\displaystyle \beta\), \(\displaystyle \gamma\).

A koszinusztétel szerint: \(\displaystyle c^2 = a^2 + b^2 - 2ab \cos \gamma\), azaz

\(\displaystyle \cos \gamma = \frac{a^2+b^2-c^2}{2ab} = \frac12 \left( \frac{a}{b} + \frac{b}{a} - \frac{c}{a} \cdot \frac{c}{b} \right) = \frac12 \left( \frac{\sin \alpha }{ \sin \beta} + \frac{ \sin \beta }{ \sin \alpha} - \frac{ \sin \gamma }{ \sin \alpha} \cdot \frac{ \sin \gamma}{ \sin \beta} \right). \)

Az utolsó egyenlőségnél a szinusztételt használtuk. Ha a feladat feltétele (minden szög szinusza racionális) teljesül, akkor a jobb oldal racionális, így a bal oldalon \(\displaystyle \cos \gamma\) is. Ezzel beláttuk a háromszög tetszőlges szögére, hogy a koszinusza racionális, tehát a feladat állítása igaz.

Megjegyzés. Az állítás megfordítása nem teljesül, hiszen például a szabályos háromszög szögeire \(\displaystyle \cos(60^\circ) = \frac12\), racionális; de \(\displaystyle \sin(60^\circ) = \frac{\sqrt{3}}2\), irracionális.


Statisztika:

83 dolgozat érkezett.
3 pontot kapott:74 versenyző.
1 pontot kapott:2 versenyző.
0 pontot kapott:5 versenyző.

A KöMaL 2023. áprilisi matematika feladatai