Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A C. 1187. feladat (2013. október)

C. 1187. Vágjunk ketté egy paralelogrammát a rövidebbik átlójával két háromszögre. Rajzoljuk meg az egyik háromszög beírt körét, illetve a másik háromszögnek azt a hozzáírt körét, mely érinti az átlót. Bizonyítsuk be, hogy az a négy érintési pont, mely nem az átlóra esik, egy egyenesen van.

(5 pont)

A beküldési határidő 2013. november 11-én LEJÁRT.


Megoldásvázlat. Betűzzük a paralelogramma csúcsait és a két kör érintési pontait az ábra szerint. Legyen AB=CD=c, BC=DA=b és BD=a, és legyen s=(a+b+c)/2.

Az ABD háromszög oldalainak hossza a, b és c, tehát a csúcsok és a beírt kör érintési pontja közötti távolságok: AG=AH=s-a, BH=BE1=s-b és DG=DE1=s-c.

A CDB háromszög oldalainak hossza is a, b és c. A csúcsok és a BD oldalhoz hozzáírt kör érintési pontjai közötti távolságok: CF=CI=s, BI=BE2=s-b és DF=DE2=s-c.

Az AHG, BHI és DFG háromszögek egyenlő szárúak: AH=AG=s-a, BH=BI=s-b és DF=DG=s-c. Továbbá a három háromszög szárszöge ugyanakkora. Az AHG, BHI és DFG háromszögek tehát hasonlók. Ezért AHG\angle=BHI\angle, vagyis I a GH egyenesre esik; és ugyanígy HGA\angle=FGD\angle, tehát F is a GH egyenesre esik.

Megjegyzés. Mivel BE1=BE2, a két kör ugyanabban a pontban érinti a BD szakaszt.


Statisztika:

32 dolgozat érkezett.
5 pontot kapott:Bekő Mária, Bereczki Zoltán, Chourfi Abdel Karim, Denke Dorottya, Farkas Dóra, Németh Klára Anna, Porupsánszki István, Szabó 157 Dániel, Szabó 524 Tímea, Sziegl Benedek, Szőke Tamás, Zsiros Ádám.
4 pontot kapott:Gnandt Balázs, Hegel Patrik, Temesvári Fanni.
3 pontot kapott:6 versenyző.
2 pontot kapott:7 versenyző.
1 pontot kapott:3 versenyző.
0 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2013. októberi matematika feladatai