Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A C. 1557. feladat (2019. szeptember)

C. 1557. A kétjegyű pozitív egész számok közül kettőt véletlenszerűen kiválasztva mi annak a valószínűsége, hogy a két számnak van közös számjegye?

(5 pont)

A beküldési határidő 2019. október 10-én LEJÁRT.


Megoldás. Készítsünk egy gráfot, amelynek a csúcsai a kétjegyű pozitív egész számok, és két csúcs között akkor fusson él, ha a hozzájuk tartozó két számnak van közös számjegye. Ekkor a keresett valószínűség

\(\displaystyle P= \dfrac{\text{élek száma}}{\binom{90}{2}}.\)

Most számoljuk meg, hány éle van a gráfunknak. Ehhez 3 típusba osztjuk a csúcsokat:

1. típus: \(\displaystyle xx\) alakú csúcsok (azonos számjegyekből álló kétjegyű számok)
Ilyen alakú számból 9 db van, és mindegyikből 17 él indul ki: az \(\displaystyle xy\) alakú csúcsokba, ahol \(\displaystyle y\ne x\) tetszőleges számjegy (9 db) és az \(\displaystyle yx\) alakú csúcsokba, ahol \(\displaystyle 0\ne y\ne x\) tetszőleges számjegy (8 db).

2. típus: \(\displaystyle xy\) típusú csúcsok, ahol \(\displaystyle x, y\) különböző és \(\displaystyle y \neq0\) (és természetesen \(\displaystyle x\ne0\), hiszen kétjegyű számról van szó)
Ilyen csúcsból \(\displaystyle 9\cdot8=72\) db van, mindegyikből 33 él indul ki: az \(\displaystyle xz\) típusú csúcsokba, ahol \(\displaystyle z \neq y\) tetszőleges számjegy (9 db), a \(\displaystyle zx\) típusúakba, ahol \(\displaystyle 0\neq z \neq x\) tetszőleges számjegy (8 db), az \(\displaystyle yz\) típusú csúcsokba, ahol \(\displaystyle z \neq x\) tetszőleges számjegy (9 db) és a \(\displaystyle zy\) típusúakba, ahol \(\displaystyle z\notin \{0,x,y\}\) tetszőleges számjegy (7 db).

3. típus: \(\displaystyle x0\) alakú csúcsok (ahol \(\displaystyle x\neq 0\), hiszen kétjegyű számokat vizsgálunk)
9 db ilyen szám van, mindegyik 25 másik csúccsal van összekötve: az \(\displaystyle y0\) alakú csúcsokkal, ahol \(\displaystyle 0\ne y \neq x\) tetszőleges számjegy (8 db), az \(\displaystyle xy\) alakúakkal, ahol \(\displaystyle 0 \neq y\) tetszőleges számjegy (9 db) és az \(\displaystyle yx\) alakú számokkal, ahol \(\displaystyle 0 \neq y \neq x\) tetszőleges számjegy (8 db).

Azaz az élek száma:

\(\displaystyle \frac{9 \cdot 17+ 72 \cdot 33 + 9 \cdot 25}{2}=1377.\)

Így a keresett valószínűség

\(\displaystyle P=\frac{1377}{4005}=\frac{153}{445}.\)

Azaz \(\displaystyle \frac{153}{445}(\approx0,3438)\) annak a valószínűsége, hogy a véletlenszerűen kiválasztott két számnak van közös számjegye.

Megjegyzések. 1. Sokan nem vették figyelembe, hogy a két számot nyilvánvalóan egyszerre választjuk ki, tehát nem lehetnek egyformák. 2. Sokan pedig úgy tekintették, mintha egy számpárt kétféleképpen is választhatnánk, azaz az összes lehetőségek számát sem, illetve a jó lehetőségek számát sem osztották 2-vel. Ekkor ugyan a végeredmény végül helyes, ám a gondolatmenetben van hiba. 3. Sok-sok apró hiba volt, ezért a sok hiányos dolgozat.


Statisztika:

254 dolgozat érkezett.
5 pontot kapott:59 versenyző.
4 pontot kapott:53 versenyző.
3 pontot kapott:37 versenyző.
2 pontot kapott:28 versenyző.
1 pontot kapott:31 versenyző.
0 pontot kapott:42 versenyző.
Nem versenyszerű:4 dolgozat.

A KöMaL 2019. szeptemberi matematika feladatai