Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A C. 1775. feladat (2023. szeptember)

C. 1775. Az \(\displaystyle ABCD\) téglalap egy belső pontja \(\displaystyle P\). Határozzuk meg a \(\displaystyle PC\) szakasz hosszát, ha tudjuk, hogy \(\displaystyle PA=4\), \(\displaystyle PB=6\) és \(\displaystyle PD=9\).

(vietnami feladat)

(5 pont)

A beküldési határidő 2023. október 10-én LEJÁRT.


Megoldás. Bocsássunk a \(\displaystyle P\) pontból merőlegeseket az \(\displaystyle AB\), \(\displaystyle BC\), \(\displaystyle DA\) oldalakra, a merőlegesek talppontjai legyenek rendre \(\displaystyle E\), \(\displaystyle F\), \(\displaystyle G\), jelöljük a téglalap \(\displaystyle AB\), illetve \(\displaystyle BC\) oldalának hosszát \(\displaystyle a\)-val, illetve \(\displaystyle b\)-vel és legyen \(\displaystyle BE=x\), valamint \(\displaystyle CF=y\). Ekkor nyilvánvaló, hogy \(\displaystyle AE=a-x\), illetve \(\displaystyle BF=b-y\). Tekintsük a következő ábrát.

Az \(\displaystyle AEPG\) és \(\displaystyle BEPF\) négyszögek téglalapok, ezért \(\displaystyle PE=b-y\), \(\displaystyle PF=x\) és \(\displaystyle PG=a-x\). A \(\displaystyle PCF\) derékszögű háromszögben felírjuk a Pitagorasz-tételt:

\(\displaystyle (1)\)\(\displaystyle x^2+y^2=PC^2,\)

eszerint a feladat megoldásához az \(\displaystyle x^2+y^2\) értékét kell meghatároznunk.

A \(\displaystyle PAE\), \(\displaystyle PBE\), \(\displaystyle PDG\) háromszögekre felírt Pitagorasz-tételek miatt:

\(\displaystyle (2)\)\(\displaystyle (a-x)^2+(b-y)^2=16,\)
\(\displaystyle (3)\)\(\displaystyle x^2+(b-y)^2=36,\)
\(\displaystyle (4)\)\(\displaystyle (a-x)^2+y^2=81.\)

A (3) és (4) egyenletek megfelelő oldalait összeadva azt kapjuk, hogy \(\displaystyle x^2+y^2+(a-x)^2+(b-y)^2=117\), ebből (2) felhasználásával adódik

\(\displaystyle x^2+y^2=101,\)

ezért (1) szerint \(\displaystyle PC^2=101\), tehát a \(\displaystyle PC\) szakasz hossza \(\displaystyle PC=\sqrt{101}\approx{10,05}.\)

Megjegyzés. Bizonyítható, hogy a feladat feltételeinek megfelelő téglalap létezik is. Ha például a (2) egyenletben az \(\displaystyle a-x=b-y=\sqrt{8}\) értékeket választjuk, akkor a felírt egyenletek alapján egyszerű számítással kapjuk, hogy \(\displaystyle x=\sqrt{28}\), illetve \(\displaystyle y=\sqrt{73}\), és így egyrészt \(\displaystyle PC=\sqrt{101}\), másrészt

\(\displaystyle AB=a=\sqrt{8}+\sqrt{28},\quad BC=b=\sqrt{8}+\sqrt{73}.\)

Könnyen látható az is, hogy mivel a (2) egyenletnek végtelen sok pozitív \(\displaystyle a-x\), \(\displaystyle b-y\) megoldása van, ezért végtelen sok, a feladatnak megfelelő téglalap létezik.


Statisztika:

241 dolgozat érkezett.
5 pontot kapott:148 versenyző.
4 pontot kapott:36 versenyző.
3 pontot kapott:8 versenyző.
2 pontot kapott:5 versenyző.
1 pontot kapott:2 versenyző.
0 pontot kapott:7 versenyző.
Nem számítjuk a versenybe a születési dátum vagy a szülői nyilatkozat hiánya miatt:23 dolgozat.

A KöMaL 2023. szeptemberi matematika feladatai