Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

A G. 846. feladat (2024. március)

G. 846. Ha ismerjük a földfelszín méretét, a nehézségi gyorsulást, valamint a légnyomást, akkor ezek segítségével, jó közelítéssel meghatározhatjuk a Föld légkörének teljes tömegét. Végezzük el a számítást! Hogyan lehetséges, hogy a légnyomás időnként számottevően megváltozik, miközben a légkör tömege változatlan?

(3 pont)

A beküldési határidő 2024. április 15-én LEJÁRT.


Megoldás. Ha a Föld felszínének a területét megszorozzuk a felszíni légnyomással, akkor durván megkapjuk a légkör súlyát. Ha ezt elosztjuk a felszínre jellemző nehézségi gyorsulással, akkor a légkör tömegére (kerekítve) \(\displaystyle 5,3\cdot 10^{18}\,\mathrm{kg}\)-ot kapunk, ami kicsit kevesebb, mint a Föld tömegének egymilliomod része.

Ha a légkör nem mozogna, akkor a légnyomás mindenhol változatlan lenne. A légkör azonban állandó mozgásban van. Ennek fő oka az, hogy az Egyenlítő közelében a napsugarak sokkal meredekebben érik el a földfelszínt, mint északabbra vagy délebbre. Ez hőmérséklet különbséget hoz létre, aminek hatására áramlás indul meg. A forgó Földön bonyolult légköri áramlási rendszerek, szelek, ciklonok, anticiklonok jönnek létre, és ez a légnyomás helyi változásával jár. A légnyomásváltozások pontos leírása igen bonyolult, csak közelítő számításokkal lehetséges.


Statisztika:

52 dolgozat érkezett.
3 pontot kapott:Barth Albert Krisztián, Blaskovics Ádám, Blaskovics Bálint, Bohner Emese, Bús László Teodor, Görög Csanád Botond, He Stefan, Németh Ábel, Páternoszter Tamás, Szabó 926 Bálint, Szabó 926 Bence, Szabó András, Szabó Márton, Tajta Sára, Vincze Márton Attila, Vízhányó Janka.
2 pontot kapott:Bakonyi Zsombor Attila, Bora Ádám, Csáki Anikó, Field Márton, Gerlei Dániel, Havasi Gergely, Horváth Kristóf Dominik, Jávor Botond, Kis Boglárka 08, Marosi Hella Rita, Milovecz Fruzsina Panka, Papp Emese Petra, Sárecz Bence, Sipos Dániel Sándor, Táborosi Sára, Varga 511 Vivien, Vincze Anna, Wolf Erik, Zhang Yan.
1 pontot kapott:7 versenyző.
0 pontot kapott:3 versenyző.
Nem számítjuk a versenybe a születési dátum vagy a szülői nyilatkozat hiánya miatt:4 dolgozat.

A KöMaL 2024. márciusi fizika feladatai