Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I/S. 55. feladat (2021. szeptember)

I/S. 55. Vége a nyári szünetnek, a diákok már az iskola falain belül mesélik egymásnak, hogy hol voltak üdülni. Mindegyikük elmondta, mikor milyen várost látogatott meg.

Adjuk meg, hogy hány olyan páros van a diákok közt, akik a nyár során egyszer sem üdültek egyidőben egyazon városban.

Bemenet: az első sor egy \(\displaystyle N\) számot tartalmaz, az üdülések számát. A következő \(\displaystyle N\) sor mindegyike egy üdülést ír le: a sorban az üdülő utóneve és vezetékneve szerepel, aztán a meglátogatott város, végül, hogy az év hányadik napjától hányadik napjáig tartózkodott az adott városban. Például: Kis Ferenc Budapest 210 220 jelentése, hogy Kis Ferenc Budapesten üdült az év 210-edik napjától a 220-adikig. Egy emberhez több üdülés is tartozhat, de minden diákhoz tartozik legalább egy üdülés. Mindenkinek pontosan egy utóneve van.

A kimenet egyetlen sorában adjuk meg, hogy hány olyan diákpáros van, akik nem üdültek egyik napig sem ugyanazon a helyen.

Minta:

Magyarázat: Nagy Fruzsina nem találkozott Kis Ferenccel és Tamas Tamassal sem.

Korlátok: \(\displaystyle 2\le N\le 100\), a bemenet szavai csak az angol ABC betűit tartalmazzák, legföljebb 10 karakter hosszúak lehetnek és mindenki egy utónévvel szerepel. Ha egy üdülés az \(\displaystyle x\)-ediktől az \(\displaystyle y\)-adik napig tart, akkor \(\displaystyle 1\le x\le y\le 365\). Egy diák egy napon legfeljebb egy helyen üdülhetett. Időkorlát: 0,2 mp.

Értékelés: a pontok 50%-a kapható, ha minden diák csak egy helyen volt üdülni.

Beküldendő egy is55.zip tömörített állományban a megfelelően dokumentált és kommentezett forrásprogram, amely tartalmazza a megoldás lépéseit, valamint megadja, hogy a program melyik fejlesztői környezetben futtatható.

(10 pont)

A beküldési határidő 2021. október 15-én LEJÁRT.


Statisztika:

11 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Bagladi Milán Zsolt, Pölcz Zsigmond.
7 pontot kapott:3 versenyző.
6 pontot kapott:1 versenyző.
1 pontot kapott:5 versenyző.

A KöMaL 2021. szeptemberi informatika feladatai