Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I/S. 60. feladat (2022. február)

I/S. 60. Egy érdekes tény a virágokról, hogy szirmaik száma gyakran Fibonacci-szám. Egy nap találtunk \(\displaystyle N\) virágot a réten, az \(\displaystyle i\)-ediknek \(\displaystyle T[i]\) virágszirma van.

Adjuk meg azt a minimális sziromszámot, amennyit el kell távolítani a virágokról összesen, hogy mindegyiken Fibonacci-szám legyen a szirmok száma.

A bemenet első sorában az \(\displaystyle N\) szám található. A következő sor \(\displaystyle N\) számot tartalmaz, az \(\displaystyle i\)-edik szám \(\displaystyle T[i]\), az \(\displaystyle i\)-edik virág sziromszáma. A kimenet egyetlen sorában egy szám szerepeljen, hogy minimálisan mennyi szirmot kell eltávolítani az \(\displaystyle N\) virágról összesen, hogy a fentieknek megfeleljen.

Magyarázat: távolítsunk el az 1. virágról egy szirmot, a 2. virágról két szirmot és a 4. virágról három szirmot, tehát összesen hatot.

Korlátok: \(\displaystyle 1 \le N \le 10\,000\), \(\displaystyle 1 \le T[i] \le 10^{9}\). Időlimit: 0,4 mp.

Értékelés: a pontok 50%-a kapható, ha \(\displaystyle 1 \le N \le 10\)0 és \(\displaystyle 1 \le T[i] \le 100\) esetén helyesen működik a program.

Beküldendő egy is60.zip tömörített állományban a megfelelően dokumentált és kommentezett forrásprogram, amely tartalmazza a megoldás lépéseit, valamint megadja, hogy a program melyik fejlesztői környezetben futtatható.

(10 pont)

A beküldési határidő 2022. március 16-án LEJÁRT.


Statisztika:

14 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Kovács Alex, Nagy 292 Korina, Tóth 057 Bálint, Zádor-Nagy Zsombor.
5 pontot kapott:6 versenyző.
4 pontot kapott:3 versenyző.
1 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2022. februári informatika feladatai