Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I/S. 7. feladat (2016. március)

I/S. 7. Adott egy \(\displaystyle 5\times 5\)-ös táblázat. Minden mezőjén vagy van csoki, vagy nincs. Összesen \(\displaystyle 0\le K\le 22\), páros számú mező üres, a többi mezőn van csoki. A bal felső \(\displaystyle (1;1)\) koordinátájú, és a jobb alsó \(\displaystyle (5;5)\) koordinátájú mezőn biztosan van csoki. Két gyerek szeretne csokit enni. Az egyik a bal felső, a másik a jobb alsó sarokból indul. Először megeszik az ott található csokoládét, majd egyszerre egy lépést tesznek egy élszomszédos mezőre, amely csokit tartalmaz. Ezután megeszik az itt található csokit, és ismét egyszerre lépnek az előbbi szabály szerint. Céljuk az, hogy az összes csokit összeszedve találkozzanak, és az utolsó csokit közösen egyék meg. Korábban tilos találkozniuk, csak a csokiszedés legvégén. Hányféleképp járhatják be a táblázatot, ha egy mezőre nem léphetnek többször (hiszen ott már nincs csoki)?

A program olvassa be a standard input első sorából \(\displaystyle K\)-t, majd a következő \(\displaystyle K\) sorból az egyes csokit nem tartalmazó mezők koordinátáit, és írja a standard output első és egyetlen sorába a lehetséges bejárások számát, vagy 0-t, ha nincs bejárás. Két bejárás különböző, ha van olyan gyerek, aki máshogyan lépett.

Példa bemenet: (a / jel sortörést jelent) Példa kimenet:
4 / 3 2 / 3 3 / 3 4 / 3 1 1

Magyarázat: A középső sorból négy csoki hiányzik. Ebben a sorban az 5. helyen kell találkozniuk. Könnyen látható, hogy mindkettőjük lépéssorozata egyértelmű.

Pontozás és korlátok: A programhoz mellékelt, a helyes megoldás elvét tömören, de érthetően leíró dokumentáció 1 pontot ér. A programra akkor kapható meg a további 9 pont, ha bármilyen hibátlan bemenetet képes megoldani az 1 mp futásidőkorláton belül.

Beküldendő egy tömörített is7.zip állományban a program forráskódja, valamint a program rövid dokumentációja, amely a fentieken túl megadja, hogy a forrás mely fejlesztői környezetben fordítható.

(10 pont)

A beküldési határidő 2016. április 11-én LEJÁRT.


Statisztika:

13 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Bálint Martin, Gáspár Attila, Gergely Patrik, Hornák Bence, Janzer Orsolya Lili, Kovács 246 Benedek, Nagy Ábel, Németh 123 Balázs, Noszály Áron, Olexó Gergely, Szakály Marcell.
9 pontot kapott:Nagy Nándor.
3 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2016. márciusi informatika feladatai