Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 103. feladat (2005. április)

I. 103. Kísérletezzünk, gondolkozzunk!

Van egy mxn-es négyzetrácsunk (m és n pozitív egész számok), melynek egyes négyzeteire egységnégyzet alapú hasábot állítottunk. A test elöl-, illetve oldalnézeti képe (árnyéka) oszlopdiagram-szerű lesz. Az egyes téglalapok magasságát az u1, u2, ..., um és v1, v2, ..., vn számokkal adjuk meg.

Írjunk programot, amelybe inputként beírva az m, n, u1, u2, ..., um és v1, v2, ..., vn számokat az I. 100. feladatban leírt formában, kiszámítja az azokhoz tartozó (egyik) minimális térfogatú testet leíró mátrixot - vagy kiírja, hogy nem létezik ilyen test, és jelölje meg azokat az adatokat, amelyek miatt nincs ilyen test.

Feladatunk az I. 98.-as feladat egy megfordítása: ott az oszlopokból álló testet egyértelműen megadó mátrixból kellett meghatározni a vetületeket, most a vetületekből kell meghatározni a lehetséges legkisebb testet.

Beküldendő egy TEXT fájl (i103.txt), amely tartalmazza az algoritmus pontos leírását (5 pont) és annak részletes indoklását, hogy a leírt algoritmus minden esetben jól dönti el, hogy van-e adott tulajdonságú test, és ha van, az algoritmus valóban a kívánt tulajdonságú testet adja meg (8 pont), valamint a program (4 pont) (i103.pas, ...).

(17 pont)

A beküldési határidő 2005. május 17-én LEJÁRT.


Statisztika:

7 dolgozat érkezett.
17 pontot kapott:Stippinger Marcell, Ureczky Bálint.
13 pontot kapott:2 versenyző.
10 pontot kapott:1 versenyző.
9 pontot kapott:1 versenyző.
4 pontot kapott:1 versenyző.

A KöMaL 2005. áprilisi informatika feladatai