Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok
Informatika rovattal
Kiadja a MATFUND Alapítvány
Már regisztráltál?
Új vendég vagy?

Az I. 167. feladat (2007. október)

I. 167. Bolondos Bolha a következő mutatványra képes: egy vonalzó egész centimétereket jelző számain ugrál 0-tól 7-ig, a következő algoritmus szerint: másodpercenként átugrik arra a számra, mely a mostani helyén és az előző helyén lévő szám összegének 8-cal képzett osztási maradéka.

A bolha olyan kicsi, hogy nem látjuk, csak azt tudjuk, hogy most is a vonalzón ugrál. Szeretnénk visszatenni a dobozába, ezért minden másodpercben az egyik lehetséges helyéről megpróbálhatjuk elfogni.

Adjunk meg egy olyan minél rövidebb, de maximum 30 hosszú számsorozatot, mely alapján másodpercenként sorban végigpróbálva a számoknak megfelelő helyeket végére biztosan elkapjuk a bolhát. A számsor hosszától is függ a megoldásra kapott pontszám. A számsorozat ellenőrzéséhez letölthető a www.komal.hu honlapról a feladathoz egy Excel táblázat.

A problémát tetszőleges eszközzel meg lehet oldani: programírás, táblázat, ...

Beküldendő a számsorozat, lehetőség szerint a letölthető táblázatban (bolha.zip) tömörítve, illetve a megoldás menete néhány mondatban (i167.txt, i167.pdf, ...).

(10 pont)

A beküldési határidő 2007. november 15-én LEJÁRT.


Megoldás

Mintamegoldásként Adrián Patrik, 8. osztályos debreceni tanuló dolgozatát közöljük:

i167.pdf

bolhamegoldas.xls

Ezen kívül sokan programot írtak, mely valamilyen bejárás szerint megkereste a legrövidebb megoldásokat. Volt olyan is, aki táblázatkezelő segítségével, valószínüségi megfontolások alapján talált meg több, 12 hosszú sorozatot.


Statisztika:

10 dolgozat érkezett.
10 pontot kapott:Adrián Patrik, Englert Péter, Fábián András, Földes Imre, Hodosy Gábor, Horváth 135 Loránd, Véges Márton.
9 pontot kapott:Erdős Gergely.
7 pontot kapott:2 versenyző.

A KöMaL 2007. októberi informatika feladatai